10 nejdražších her v historii
Gaming Článek 10 nejdražších her v historii

10 nejdražších her v historii

David Jiránek

David Jiránek

18. 5. 2020 15:37

Stovky milionů dolarů za jediný titul. I tolik stojí vývoj a marketing videoher.

Reklama

Rozpočty největších her se dnes dají v klidu srovnávat s hollywoodskými filmy. Náklady za vývoj a reklamu se šplhají do řádů stovek milionů. Krom programátorů se musí zajistit například hudba, licence a výprava. Je toho zkrátka hodně. Mezi ty nejdražší tituly se řadí legendární herní série, jako Call of Duty, GTA, nebo třeba Halo. Najdou se zde ale i nečekaná jména.

Aby bylo srovnání férové, podíváme se na 10 nejdražších her v historii s náklady (vývoj + marketing) upravenými s ohledem na inflaci.


10. místo - All Point Bulletin

Hru na desátém místě bude znát asi málokdo. All Point Bulletin je online multiplayer hra odehrávající se v otevřeném světe. Na první pohled titul působí jako GTA 5 online z roku 2010. Tento popis ke hře zároveň nejvíc sedí. Hru zastřešovalo samotné Electronic Arts a vývoj by dnes stál okolo 117 milionů dolarů, tedy necelé 3 miliardy Kč.


9. místo - Grand Theft Auto IV

Devátá příčka od herního studia Rockstar mnoho lidí nepřekvapí. Pokračování série GTA v roce 2008 zamířilo na PC, Xbox 360 a PS3. Hra stála by dnes vyšla na 119 milionů dolarů, tedy lehce přes 3 miliardy korun.


8. místo - Final Fantasy VII

Nejstarší hrou z našeho žebříčku je originální Final Fantasy VII z roku 1997. Studio Square stvořilo klenot, který se dostal na původní PlayStation od Sony a série díky tomu získala mnoho fanoušků. Není proto divu, že se hra dočkala letos remaku. Náklady se však vyšplhaly minimálně na 127 milionů dolarů, tedy 3,25 miliardy Kč.


7. místo - Dead Space 2

Hororová hra Dead Space 2 vyšla v roce 2011 a EA muselo zaplatit celkem 136 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč) za vývoj a reklamu. Zajímavostí je, že tato částka se rozdělila v poměru 50:50. Sázka na marketing vyšla. Herní série je do teď známá mezi hráči a samotný titul v dané době obdržel velmi kladná hodnocení.


6. místo - Destiny

První Destiny se datuje do roku 2014 a recenze z dané doby mluví o relativně nadprůměrné hře. Jedná se z našeho seznamu o nejdražší hru, která nebyla vydaná na PC. Vývoj a marketing přišel dohromady na více jak 150 milionů dolarů, tedy asi 3,8 miliardy Kč.


5. místo - Halo 2

Druhé pokračování série Halo patří zároveň mezi nejdražší díl série. Hra původně vyšla v roce 2004 a později se dočkala druhého vydání v rámci kolece Halo: The Master Chief Collection. Celkové náklady v době vydání dosahovaly 120 milionů dolarů, v dnešní době asi 217 milionů dolarů, tedy asi 5,5 miliardy Kč.


4. místo - Star Wars: The Old Republic

Na začátku jsme náklady her mohli přirovnat k filmům a právě u Star Wars: The Old Republic z roku 2011 je toto nejlépe vidět. Produkce filmů se pohybuje okolo stovek milionů a například díl Síla se probouzí měl rozpočet okolo 245 milionů dolarů. Hra pak spolkla přes 227 milionů dolarů (5,8 mld. Kč), což je srovnatelná částka.


3. místo - Star Citizen

Když se podíváme na poslední video z vývoje Star Citizen, tak uvidíme ukázku z verze 3.9 Alpha. Správně, třetí nejdražší hra, kterou z velké části financuje komunita, je ještě v alfě. Známe čísla jen ze samotného vývoje, ani ne z marketingu a hovoří se o více jak 249 milionech dolarů (6,3 mld. Kč).


2. místo - Grand Theft Auto V

Až po letech není divu, že GTA patří mezi nejdražší hry vůbec. Grafika při vydání sice patřila k nadprůměru, ale hlavní kouzlo je v hratelnosti. Skvělý příběh a zejména online režim udržuje hru aktuální i po letech od vydání. Zřejmě díky mikrotransakcím z online režimu si studio Rockstar mohlo dovolit hru uvolnit zdarma na Epic Games Store. Za vývoj a marketing nakonec padlo 291 milionů dolarů (7,4 mld. Kč).


1. místo - Call of Duty: Modern Warfare 2

Někteří o CoD: MW2 mluví jako o nejlepší dílu celé série. Jiní nedají dopustit na CoD 4. Faktem zůstává, že v přepočtu k dnešní inflaci stál díl Modern Warfare 2 neuvěřitelných 298 milionů dolarů (7,6 mld. Kč). Kam putovala konkrétně tato obří suma? Celkem 80 % rozpočtu šlo do marketingu. Vydavatel Activision se opravdu "plácl přes kapsu" a tato suma za mediální kampaň v herním průmyslu nemá do teď obdoby.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama