AMD příští měsíc uvede desktopové Ryzen procesory s Vega grafikou
Technologie Článek AMD příští měsíc uvede desktopové Ryzen procesory s Vega grafikou

AMD příští měsíc uvede desktopové Ryzen procesory s Vega grafikou

Filip Němeček

Filip Němeček

18. 1. 2018 16:20

Druhá generace potom bude představena v dubnu.

Reklama

AMD příští měsíc uvede desktopové Ryzen procesory s Vega grafikou

AMD v rámci CES 2018 představilo spíše celkový plán na letošní rok. Okolo Ryzen procesorů se bude opět dít hodně, přičemž nejzajímavější jsou dva oznámené desktopové čipy. Nedávno Intel představil mobilní procesor s RX Vega grafikou a vypadá to, že tu stejnou použije AMD u svých desktopových modelů.

Ryzen s integrovanou Vega grafikou

Konkrétně to bude Ryzen 5 2400G se 4 jádry, taktem až 3,9 GHz a očekávaným TDP v rozmezí 45-65W. Bohužel přesně nevíme, o jakou integrovanou grafiku Vega půjde, každopádně má nabídnout takt jádra 1250 MHz a podle AMD jde o nejvýkonnější integrovanou grafiku v desktopovém procesoru. Pohodlně byste si měli zahrát na „1080p HD+“, včetně všech výhod Radeon Gaming Software, což znamená třeba ReLive pro nahrávání či podporu AMD FreeSync.

Druhým modelem je potom Ryzen 3 2200G opět se 4 jádry, maximální frekvencí 3,7 GHz a taktem grafického jádra na 1100 MHz. TDP se potom opět má pohybovat v rozmezí 45-65W. Z nižšího taktu lze usuzovat nižší výkon integrované grafiky, pořád by ale měla stačit na zmiňované Full HD hraní.

Desktopové procesory s výkonnou grafikou mohou být velmi zajímavou volbou pro hráče, kteří by jinak volili třeba grafické karty GeForce GTX 1050 (Ti) případně GTX 1060. Byť zatím nevíme, jak výkonné budou. Příplatek za procesor s grafikou by každopádně neměl dosahovat na cenu dedikované grafiky.

Procesory se mají začít prodávat už 12. února, tak se snad ještě předtím dozvíme informace o výkonu. Cena Ryzen 5 2400G byla stanovena na 169$, což je po prostém přepočtu asi 3500 Kč, Ryzen 3 2200G má stát 99$, takže zhruba 2000 Kč. Aktuálně u nás nejlevnější Ryzen 3 stojí asi 2700 Kč a nejlevnější Ryzen 5 okolo 4100 Kč.

Ryzen 2

Na letošní rok je v plánu také nová generace desktopových Ryzen procesorů. Jak už víme z minulosti, půjde o vylepšení stávající architektury a ne o představení zbrusu nové řady. AMD mluví hlavně o 12nm výrobním procesu a vyšších taktech. Oficiálního představení se dočkáme v dubnu.

AMD příští měsíc uvede desktopové Ryzen procesory s Vega grafikou

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama