Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku
Zajímavosti PUBG Článek Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku

Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

3. 3. 2018 21:55

IEM PUBG Invitationalu nechybělo téměř nic. Napjatá atmosféra, spousta zábavy, ženy ani kvalitní zázemí.

Reklama

Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku

Víkend, který odstartoval 24. února, patřil opět e-sportu. Tedy alespoň v sousedním Polsku. Do blízkých Katovic se totiž sjely tisíce fanoušků herního světa, a to především ti, kteří milují Dotu. V proslulé aréně Spodek se totiž poměřily nejlepší týmy na majoru, ale atraktivní souboj nabídlo i vedlejší kongresové centrum. Právě tam jsme se primárně vypravili, neboť součástí výstavy IEM Expo byl i poměrně významný turnaj ve hře Playerunknown's Battlegrounds.

Dostat se do Katovic není vůbec těžké. Město má dobré autobusové i vlakové spojení a i dálniční úsek od Bohumína po Katovice je neplacený. Tentokrát jsme vyrazili autobusem z Brna a za necelé čtyři hodiny jsme byli na místě. Katovice mi už za těch pár pravidelných návštěv přilnuly k srdci a ani tentokrát nezklamaly. Město je to poměrně moderní, přehledné. Arénu Spodek prostě nepřehlédnete - je přímo uprostřed města a už zdálky mává transparenty lákajícími na esportové klání. Tak tedy hurá dovnitř.

Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku

PR, ženy, řev

Pokud ještě stále někdo z vás žije v domění, že vstupné na akce podobného druhu musí stát majlant, dovolte mi, abych vás vyvedl z omylu. Ať už se vypravíte na Dotu, IEM Expo nebo třeba další víkend CS:GO, nikdy nemusíte za vstup platit. Stačí si vystát (pravda - časo velmi dlouhou) frontu a dříve nebo později se zkrátka dovnitř dostanete. Pokud si ale chcete trápení ulehčit, lístky s přednostním vstupem se dají zakoupit. Velkou nevýhodou pak je jen to, že nemůžete procházet průchodem mezi arénou a kongresovým centrem. A to znamená případné další vystávání fronty. Potěší vás ale i možnosti ubytování - přestože jsem pokoje sháněl poměrně pozdě, podařilo se nám najít solidní hotel asi 2 km od centra za pár korun na noc. Co se dopravy týče, můžete využít klasické MHD nebo třeba Uber či taxíky. Ceny opravdu nejsou přemrštěné.

My jsme tentokrát vyzvedli press pass na přepážce a vyrazili rovnou obhlídnout terén na IEM Expo, kde se pomalu probouzely stánky s PR prezentacemi různých výrobců periferií, hardwaru, ale i dalších společností, které se na vlně gamingu rády vezou. Vyzkoušet jsme mohli virtuální realitu, oldschoolové hry, soutěže a vůbec všechno možné, co ostatně na podobných akcích lze očekávat. Nechyběli cosplayeři, sličné a přátelské polské hostesky lákající k vyzkoušení výbavy na stáncích a samozřejmě ani hráči. Odehrál se zde totiž především zmíněný PUBG Invitational, ale také třeba dámský souboj v Counter-Striku. Pojďme ale k PUBG.

Blog: Jak bylo PUBG "esports ready" v Polsku

PUBG králem IEM Expo

Produkce PUBG turnaje byla skutečně neskutečně příjemným překvapením. Jistě - Invitational se dočkal poměrně solidní propagace, celkový price-pool činil 50.000 USD, ale i tak to měla být jen jakási doplňková atrakce expozice v kongresovém sále. Hráčům se ale dostalo opravdu výborného zázemí. Týmy byly usazeny v několika řadách v kójích nad sebou a diváci na místě si podívanou užili. Sledovat jsme zápas mohli na velkoplošných obrazovkách nad hráči s doplňkem v podobě náhledu mapy uprostřed. Dovolím si tvrdit, že na místě odvedli výbornou práci i zvukaři a kameramani. Perfektní byl i bezprostřední kontakt publika s hráči. Tohle se zkrátka ESL opravdu povedlo. Troufám si tvrdit, že se postupně stále posouvá i úroveň observingu ve hře, byť je tento aspekt u battle-royale her zkrátka náročný na zvládnutí.

Naopak trošku skeptický jsem stále k budování vztahu mezi profesionálními hráči a publikem. Jde to prostě pomalu, protože je týmů moc, všechno se tříští na obrovské mapě a zpočátku se těžko můžete věnovat jen konkrétním jedincům. Divák má občas tendenci se u toho všeho malinko nudit. Na druhou stranu to potom ale vynahrazuje hektický konec zápasů, kde dochází k nervydrásajícím soubojům. Battle royale hry prostě pořád táhnou a kdo ví - třeba se za rok PUBG podívá i na obrovskou stage přímo v aréně Spodek.

Pokud chcete vidět víc, určitě mrkněte na náš videosestřih. Nechybí vše zmíněné - akční atmosféra zápasů, záběry na perfektní zázemí, dívčí ozdoby mnoha stánků a profi hráči PUBG.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama