Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely
Technologie Článek Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Jakub Osička

Jakub Osička

28. 1. 2021 05:47

Jak jsem si stavěl kompaktní PC s pěkným designem, malými rozměry a rozumným mixem komponent.

Reklama

Po dlouhé době jsem začal uvažovat o obnově své sestavy. Nebo to vlastně možná bylo od začátku trochu jinak. Zrekonstruoval jsem si místnost s pracovním stolem a řekl si, že mi PC přece nemusí zabírat polovinu prostoru. Dávno už nejsem žádný hardcore hráč, nepotřebuju extrémně efektivní chlazení po udržení maximálního výkonu pod kontrolu a neprahnu ani po nejvýkonnějším hardwaru - tenhle comp zkrátka bude spíš taková záložní univerzální stanice. Tak schválně – odzvonilo už kompaktním sestavám? Já myslím, že ne.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Doba, kdy si lidé do obýváku pořizovali HTPC je už tak trochu pryč, protože televize jsou samy o sobě dostatečně smart, ale to neznamená, že by kompaktní sestava nenašla místo i jinde. Jak už tedy bylo naznačeno v úvodu, následující build rozhodně nemá ambice stát se zajímavým strojem z hlediska poměru ceny a výkonu. Zkrátka jsem posbíral pár relativně slušných komponent dohromady a napasoval je do nové kompaktní stylové skříně s modulárním zdrojem. Kritériem byly hlavně malé rozměry, hezký design a přitom rozumné provozní vlastnosti. Tak pojďme vybrat stěžejní komponenty.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Počíháno jsem měl už delší dobu především na case NZXT H210i, který je kompaktní, ale přitom zachovává dost prostoru pro osazení plnohodnotné grafické karty. Splňuje taky moje požadavky na design, ale na rozdíl třeba od H510 elite má i lépe řešené průduchy na nasávání vzduchu z přední strany a je dobře uzpůsobený pro cable management, což se u kompaktní sestavy hodí ještě daleko více než u klasik.

V té souvislosti jsem rovnou od stejné značky využil i modulární zdroj NZXT C650, který jsem měl k dispozici. Opět motivace spočívala hlavně v ušetření kabeláže a pro pohánění osazených komponent bude s certifikací 80+ Gold více než dostatečný a lákala mě i možnost zero-fan režimu.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

No a co dovnitř? Vzhledem k slabé nabídce na poli grafických karet i procesorů jsem se vydal cestou seskládání komponent, které jsem měl z větší části k dispozici. Vzešla z toho konfigurace:

  • Procesor AMD Ryzen 3600
  • Vodní chlazení NZXT Kraken Z53 (All-in-one set)
  • Základní deska Asus ROG Strix B350-I Gaming ITX
  • Ram Patriot Viper Steel 2x8 GB 3600Mhz
  • M.2 SSD disk Toshiba OCZ RC500
  • Grafická karta Gigabyte RTX 2060 Super Windforce 8 GB
  • Case NZXT H210i
  • Zdroj NZXT C650 80Plus Gold 650 W

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Základní deska v ITX formátu má samozřejmě trochu omezenější možnosti, nicméně nic zásadního tomuto ROG nechybí snad kromě nesmyslně neosazeného grafického výstupu. To je samozřejmě záležitost, kterou by primárně řešili majitelé APU, a mě to nemuselo nijak zásadně trápit, ale přesto se trochu divím, že se k ní nepodařilo alespoň jedno HDMI napasovat. Naštěstí aktuální ROG Strix B550-I Gaming tímto neduhem netrpí.

Každopádně rozložení ve skříni je opravdu dobře řešené – bezproblémově se vešel i set vodního chlazení, žádné obtížné vedení kabeláže se nekonalo a na zadní straně skříně se kabely daly hezky vyvázat a uchytit do přizpůsobených drážek. Plnohodnotná grafická karta RTX 2060 Super má i při osazení radiátoru v přední části skříně kus prostoru a i pod chladičem je dostatečná rezerva přibližně 2 cm.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Když už se do kompaktního buildu pustíte, měli byste mít na paměti právě rozložení komponent a výběr vhodné skříně je opravdu zásadní. V malém prostoru se zkrátka s místem musí šetřit a myslet musíte třeba i na správné natočení pumpy vodního chlazení na CPU bloku nebo tažení kabelů různými průchody mnohem podrobněji než u klasických skříní.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Článek je opravdu pouze inspirativní. Mnohé z použitých komponent jsou překonány - ať už procesor, základní deska nebo vlastně i grafická karta... Proto zde ani záměrně neuvádím ceny. Jako základ ale považuji opravdu rozumně uspořádaný case a modulární zdroj. Ušetří vám to spoustu nepohody při montování. Výsledek mi vyhovuje a těším se, až novou sestavu pořádně zapřáhnu do nejen pracovního procesu.

Blog: Kompaktní PC buildy možná nevymřely

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama