Blog: Proč se PUBG teprve chystá ke hvězdám
Gaming PUBG Článek Blog: Proč se PUBG teprve chystá ke hvězdám

Blog: Proč se PUBG teprve chystá ke hvězdám

Jakub Osička

Jakub Osička

11. 12. 2017 17:30

Subjektivní úvaha na téma potenciálu Playerunknown's Battlegrounds se vstupem do verze 1.0.

Reklama

Blog: Proč se PUBG teprve chystá ke hvězdám

S čerstvě nabytými dojmy z maratonu absolvovaného na testovacích serverech usedám znovu ke klávesnici a přemýšlím, jak shrnout postupný megalomanský přerod hitu a fenoménu Playerunknown's Battlegrounds, který hra absolvovala od března letošního roku. Abych vás trochu uvedl do obrazu - k PUBG jsem si za tu dobu vypěstoval velmi intimní vztah, přestože jsem v něm levý jako šavle a opodstatnit si své nadšení můžu jen tím, že mi to s pánvičkou ve hře jde alespoň líp než u plotny. 

Byl jednou jeden Bluehole

Když jsem kdysi dávno na poslední chvíli požádal o klíče do uzavřené bety, vlastně jsem ani moc nevěřil, že se PR tým Bluehole ještě ozve. Nakonec k nám ale byla Sammie Kang velmi laskavá, poslala několik klíčů, které jsme rozdali fanouškům na Grunexu, a záhy přišla i kompletní plná verze. Tehdy jsem vůbec nemohl tušit, jakým směrem se hra začne ubírat.

Fast-forward směrem k přítomnosti a stojíme zde. V době, kdy PUBG hraje denně ve špičkách přibližně 2 700 000 hráčů. V době, kdy díky PUBG rapidně vzrostl počet uživatelů Steamu a majorita (cca 64 %) klienta provozuje v čínštině. V době, kdy jsme shromáždili největší českou PUBG CZ/SK komunitu na naší facebookové stránce.

Winner winner

Proč si ale myslím, že Playerunknown's Battlegrounds teprve míří ke hvězdám? Z jednoho prostého důvodu. Pokud jsou mezi vámi pamětníci, kteří rovněž k PUBG přilnuli už v prvním kvartálu letošního roku, určitě mi dáte za pravdu, že hra sice přinesla obrovský hype, ale další dodávané změny byly velmi pozvolné. Jistě - přidal se tu a tam nějaký obsah, nová nastavení, postupná optimalizace, opravy bugů a mechanik - to je všechno v nejlepším pořádku. Hra si ale stále nesla auru titulu, za kterým na začátku stálo malinké studio bez větších finančních prostředků.

To se ale teď mění. Nasazení testovací verze na servery nám dalo ochutnat kousek PUBG, které je svým duchem nové a které zahodil svůj šedivý hábit. Pro začátek stačí asi shrnutí zásadních bodů, na které nás koneckonců vývojáři lákali už předem - nové zvuky, nové prostředí, nový styl řízení vozidel, nová balistika, nové animace, ale i třeba nový layout herního menu.

Blog: Proč se PUBG teprve chystá ke hvězdám

O penězích a tak...

Myslím, že teprve tady konečně vidíme důsledek neskutečných prodejů, které hra realizovala. Všimli jste si, jak jsou města na Erangelu jednotvárná oproti nové pouštní mapě Miramar, kde najdeme velmi různorodé lokace i budovy? Audio si vysloužilo také mnohem přesvědčivější nádech a přiznám se vám, že jsem se při prvním ranním proběhnutí přes Red zónu skoro po..lekal, když kolem začalo hvízdat bombardování. Ale teď vážně. Není třeba hýřit superlativy. I při objektivním pohledu na hru si zkrátka všimnete, že se nová podoba dočkala mnohem detailnějšího propracování.

Abych ale vše upřesnil - rozhodně si nechci hrát na prognostika, který tady teď bude tvrdit, že si PUBG získá s dokončením verze 1.0 ještě mnonásobně větší hráčskou bázi. Začátek pomyslné cesty ke hvězdám vnímám spíše ve smyslu toho, že se konečně ve velkém stylu představují novinky, za kterými stojí zásadní investice do vývojářského týmu a potažmo jednotlivých herních mechanismů. A právě to by mělo přinést skutečně zřetelnou kvalitu do kompletního herního zázemí a výsledného zážitku.

No a poslední věc. Opravdu jsem zvědavý, jak se rozjedou transakce napříč tržištěm na Steamu, jakmile se do hry ve finální verzi dostanou nové skiny a loot boxy, které pravděpodobně budou, alespoň podle mého názoru, už otevírány pomocí placených klíčů. Možná nás vzhledem k popularitě hry čeká vznik opravdu znatelného ekonomického kolosu. Je to dobře, nebo špatně? To už ať si posoudí každý sám.

Jen tak dál. A díky!

Vlastně už přece bylo načase, aby se úspěch PUBG projevil i ve vývoji. Zbývá už jen doufat, že nepřijde strmý pád související s nějakým neuváženým rozhodnutím, které by hru podrazilo. To by byla veliká škoda. Závěrem bych chtěl ještě poděkovat všem, kteří jsou součástí komunity, kterou se nám pod záštitou Grunexu podařilo na sociálních sítích vybudovat. Naši stránku sleduje aktuálně více než 7 100 lidí. Jsme rádi, že nám zachováváte přízeň. A pokud náhodou ještě nemáte zalajkováno, napravit to můžete po kliknutí na banner níže.



Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama