Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu
Zajímavosti Článek Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu

Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

4. 12. 2022 11:03

Už dost sovětského symbolismu.

Reklama

Fotograf Lukáš Kopecký si ke své magisterské práci vybral zajímavé téma - vyobrazení slovanských národů v médiích, převážně pak ve videohrách. A i když už má v současnosti magisterský titul v kapse, na svém projektu s názvem "We're Not That Cool" pokračuje.

Autor v projektu poukazuje na absenci, antagonismus či nevhodné vyobrazení slovanské kultury a snaží se namísto toho ukázat skutečné rysy východoevropských národů. Jako hráč se zaměřuje převážně na videohry.

Slovan = vnadná sovětská vojačka

Ve videohrách se setkáváme s kulturami z celého světa. Kopecký ve svém projektu ukazuje Apex Legends jako příklad, kdy jsou drobné kulturní motivy citlivě vmíchané k jednotlivým postavám (jako Gibraltarovo obličejové tetování či čepice jednoho ze skinů Wattson).

Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu

Přijde-li ale na naší slovanskou kulturu, její vyobrazení ve videohrách zcela chybí. Ve výjimkách pak spíše Slovanům plive do tváře. Kdykoli se totiž hráč setká se slovanským motivem ve hře, uvidí sovětský znak či prvky s tímto režimem spojené.

Tento fenomén ukázal autor na dvou snímcích z her Red Alert 3 a Smite (skin na postavu Athena). Slovanskou kulturu zde vývojáři ukazují na vnadných sovětských vojačkách a rudých hvězdách.

Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu

A to je hlavní kámen úrazu. Kopecký chce svou prací vývojáře upozornit, že podobné motivy jsou pro většinu Slovanů často až urážející. Slovanská kultura je podle něj mnohem bohatší a zajímavější. Máme rozhodně co nabídnout. Proto sám hledá a vytváří motivy, které by podle něj měly nahradit nechvalně proslulý srp a kladivo.

Českému fotografovi se nelíbí vyobrazení Slovanů ve videohrách, tvoří vlastní postavu do Apexu

Na otázku, zda se setkal s vhodným vyobrazením slovanské kultury v nějaké hře, odpověděl autor projektu zcela jasně.

Jediné, kdy jsem se setkal s pozitivní reprezentací slovanského odkazu, bylo v případu Witchera 3, kterému nicméně nemohu dávat velkou váhu, jelikož jde o titul pocházející z Polska.

Zaklínačskou sérii uvádí Kopecký jako dílo, kterým by se měli ostatní vývojáři inspirovat. Dále pak zmiňuje hru Smite, kde existuje kategorie slovanských bohů jako hratelných postav. V této kategorii najdeme Černoboga a Ježibabu. Má to však dva zádrhely.

Smite by podle mého názoru mohl zapracovat mezi postavy například Vodníka nebo Rusalku, když si uvědomíme, že postava Ježibaby je spíš postava z mytologie než přímo postava boha.

Druhé "ale" je u mě postava Atény ve skinu rudé sexualizované vojákyně s patosem Sovětského svazu a její přebarvený skin do modré, který vyšel jako "oslava Olympijských her v Soči 2014". Tento příklad je pro mě dostatečně odpudivý, abych zapomněl na pozitivní reprezentaci, která ve hře Smite existuje, což je ohromná škoda.

Podle Kopeckého tak neexistuje hra pocházející z ne-slovanských zemí, která by bez jediného vroubku vhodně přiblížila světu tu pravou podstatu Slovanství.

Mohlo by vás zajímat: 15.12. vychází hra Blacktail, která přímo ukazuje slovanskou mytologii. Vytváří ji polské studio The Parasight a my jsme si ji mohli vyzkoušet na letošním Gamescomu. Dojmy najdete ve jednom ze starších článků.

Folklór jako inspirace pro vlastní postavu v Apex Legends

Kopecký se při hledání znaků a prvků, které by podle něj nejlépe vystihovaly slovanské národy a kulturu, vydal pozorovat moravský a slovenský folklór. 

Aby šel vývojářům sám příkladem, rozhodl se Kopecký vytvořit vlastní postavu pro již zmíněný Apex Legends, který prý hraje už od vydání.

Svou hrdinku pojmenoval Polyanna a po vzoru skutečných postav ve hře k ní vytvořil specifické lore. Tato postava podle autora představuje slovanskou kulturu v mixu různých motivů.

Pro vyobrazení slovanské legendy zatím využívá obrázky vytvořené umělou inteligencí, ty mají navodit atmosféru, která příběh Polyanny doprovází. Jelikož jde o projekt, za který nedostává zaplaceno, stále hledá ochotného výtvarníka, který by mu pomohl posunout projekt dál.

Pro Polyannu už mám zpracované lore a čeká mě vypracování plnohodnotného traileru s vypravěčem, který tento příběh, společně s obrazy, odvypráví. Rád bych ještě nalezl nějaké concept-art umělce, kteří by měli zájem vytvořit podobu Polyanny, jelikož její tvář zatím nemám, protože pracuji zejména s obrazy, které mi generuje umělá inteligence, ta však není tak zdatná, aby mohla tento úkol splnit. Protože Polyannu primárně vytvářím jako aplikaci postavy do hry Apex Legends, rád bych jí přidal schopnosti ve stylu této hry. Tedy pasivní, taktickou a ultimátní schopnost.

Vývojáři po celém světě, slyšte...

Co je cílem celého projektu "We're Not That Cool" je vyburcovat východoevropské hráče k tomu, aby dotlačili vývojáře AAA her k začlenění vhodné reprezentace slovanské kultury do svých děl. Zároveň Kopecký vyzívá vývojáře, aby upustili od sovětských motivů a začali hledat to opravdové, co slovanský kultura představuje a nabízí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama