Český CS:GO kouč čelí zákazu činnosti
Esport CS:GO Článek Český CS:GO kouč čelí zákazu činnosti

Český CS:GO kouč čelí zákazu činnosti

Michael Douša

Michael Douša

28. 9. 2020 14:40

Cheatování se nevyplácí, a tak si 37 koučů odnáší bany z mnoha turnajů

Reklama

Esportová komise pro integritu zabanovala 37 koučů na různé doby za cheatování v podobě  zneužití bugu. Mezi nimi je i Milan "Pepik" Gellebra, současný kouč týmu Brute.

 Celkem 37 banů začíná na necelých 4 měsících a ty nejhorší prohřešky jsou trestány až tříletým banem z různých turnajů jako trest za zneužití bugu, který koučům dovoloval sledovat nepřátele. Mezi zabanovanými najdeme i velká jména, která s bugem nebyla vůbec dříve spojena, jako například bývalý kouč NaVi Sergej "starix" Iščuk, Casper "ruggah" Due, kouč OG, či bývalý kouč FaZe, Robert "RobbaN" Dahlström. Bany se nevyhly ani české scéně, desetiměsíční ban si odnesl i Milan "Pepik" Gellebra za prohřešek v roce 2017, kdy v LOOT.BET Cupu využil bugu téměř na celou dobu trvání zápasu eSuba vs. spray'n'pray. Je otázkou, jestli bude moci v domácích soutěžích pokračovat, Přestože Sazka eLEAGUE ani COOL Liga nejsou oficiálními partnery ESICu, komise vyzývá všechny organizátory turnajů, aby tento ban respektovali.

Český CS:GO kouč čelí zákazu činnosti

Pepik na Facebooku zveřejnil své prohlášení k celé kauze. Bug ho prý překvapil, ale i tak se s týmem rozhodnuli hru nechat běžet i s takovou chybou. Zpětně prý nemůže vinit nikoho, než sám sebe, a ban akceptuje, i přestože si ho sám nezpůsobil. Svou vinu neodmítá, protože i tak bugu využil a nezastavil kvůli tomu hru. 

Velmi mě tento fakt mrzí a opravdu se stydím, na scéně jsem již téměř 20 let a vždy jsem se snažil dělat to nejlepší pro tuto komunitu a budu v tom pokračovat i nadále. Omlouvám se všem, které jsem zklamal, především týmu Brute, který je s tímto tři roky starým incidentem neprávem spojován.
- Milan "Pepik" Gellebra, bývalý kouč eSuby a současný kouč Brute

ESIC říká, že již prošli 20 % z necelých sta tisíc dem, která má k dispozici, ale dodává, že nejspíše již prošli ta nejvíc kompromitující dema. Zároveň podotýká, že pouze 0,1 % ze všech prozkoumaných dem obsahovalo nějaký kompromitující materiál. Bany na turnajích ESL, DreamHack, BLAST a WePlay znamenají, že koučové nemohou být fyzicky přítomni s týmem 15 minut před a po zápase a nesmějí s týmem jakkoliv komunikovat v průběhu zápasu. 

Jedná se o následující jména:

Slaava "⁠Twista⁠" Räsänen - 15,75 měsíců  Peter "⁠casle⁠" Sørensen - 10 měsíců Rodrigo "⁠dinamo⁠" Haro - 10 měsíců  Arno "⁠ArnoZ1K4⁠" Junior - 10 měsíců  Allan "⁠Rejin⁠" Petersen - 20 měsíců  Eliomar "glou" Hernandez - 10 měsíců Arthur "⁠prd⁠" Resende - 10 měsíců  Alexey "⁠NooK⁠" Kozlovskiy - 7,5 měsíce  Henrique "⁠rikz⁠" Waku - 10 měsíců Alessandro "⁠Apoka⁠" Marcucci - 5,4 měsíce  Aleksandr "⁠zoneR⁠" Bogatiryev - 36 měsíců Germán "hellpa" Morath - 10 měsíců Egor "fuRy^" Morin - 7,5 měsíce  Aset "⁠Solaar⁠" Sembiyev - 10 měsíců  Nicolai "⁠HUNDEN⁠" Petersen - 8 měsíců Ricardo "⁠dead⁠" Sinigaglia - 6,5 měsíce Nicholas "⁠guerri⁠" Nogueira - 4 měsíce Faruk "⁠pita⁠" Pita - 10 měsíců Erik "⁠AKIMOV⁠" Akimov - 7,5 měsíce Ivan "⁠F_1N⁠" Kochugov - 8,75 měsíce Bruno "⁠ellllll⁠" Ono - 10 měsíců Pedro "⁠peu⁠" Lopes - 5 měsíců Robert "⁠RobbaN⁠" Dahlström - 5,5 měsíce Mariusz "⁠Loord⁠" Cybulski - 6 měsíců Anton "⁠ToH1o⁠" Georgiev - 10 měsíců Andrey "⁠Andi⁠" Prokhorov - 10 měsíců Milan "⁠pepik⁠" Gellebra - 10 měsíců Morgan "⁠B1GGY⁠" Madour - 7,5 měsíce Christian "⁠chrille⁠" Lindberg - 10 měsíců Sergey "⁠starix⁠" Ischuk - 10 měsíců  Alexander "⁠ave⁠" Holdt - 6 měsíců Jasmeet "⁠RoSeY⁠" Gill - 10 měsíců Sergey "⁠lmbt⁠" Bezhanov - 7,5 měsíce Henrik "⁠FeTiSh⁠" Christensen - 3,75 měsíce Mikołaj "⁠miNirox⁠" Michałków - 3,75 měsíce Nikolay "⁠pNshr⁠" Paunin - 3,75 měsíce Casper "⁠ruggah⁠" Due - 3,75 měsíce

Celý seznam i s videodůkazy a konkrétními zápasy lze najít ZDE.

Díky za takové vyšetřování jdou předevšímu Michalu Slowinskimu, bývalému rozhodčímu a CS:GO adminovi a Stevu Dudenhoefferovi, software vývojáři na ESEA, kteří analyzovali desetitisíce dem a hráli klíčovou roli v rozkrytí tak obrovského skandálu. Bug se již ve hře nevyskytuje, a to od 26. srpna, kdy Valve vydalo patch, který zabránil podobným cheatům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama