Chaos na Majoru: Favorité v ohrožení, chyby produkce a mrtvý formát?
Esport CS:GO Článek Chaos na Majoru: Favorité v ohrožení, chyby produkce a mrtvý formát?

Chaos na Majoru: Favorité v ohrožení, chyby produkce a mrtvý formát?

Michael Douša

Michael Douša

14. 5. 2023 11:47

Čeká nás jen další opakování loňského Rio Majoru?

Reklama
Čeká nás jen další opakování loňského Rio Majoru?

První (a v CS:GO zaručeně poslední) BLAST Major v Paříži nabírá neuvěřitelné otáčky - a otázkou zůstává, jestli to je v tom správném slova smyslu. Před půl rokem se odehrál IEM Rio Major, kde vyhráli Outsideři (doslova i obrazně) poté, co se některá velká jména vůbec nekvalifikovala (tehdy G2), favorité vypadli už v Legends Stage se skore 0-3 (tehdy FaZe) a play-off bylo plné opravdu nečekaných jmen. Nepřipomíná vám to něco? Cloud9 se na Major v Paříži nekvalifikovali vůbec a nyní jsou v 0-2 skupině hned tři velká jména. Opět hrozí eliminace Major šampionům FaZe, tentokrát ale můžou jít z kola ven i G2 a FURIA. 

BLAST produkce tomu ještě dodává pomyslnou korunu. Vyšlo najevo, že v průběhu zápasu Into the Breach proti FaZe (který naprostí outsideři ITB nakonec vyhráli) měli ITB možnost sledovat přímý přenos na obrazovce nedaleko místa, odkud hráli. Podle všeho této možnosti nevyužili, i pokud si toho sami hráči všimli - několikrát se jim v průběhu zápasu (ne)povedlo přijít přímo na plant, kde čekal celý tým FaZe. I tak je to velké selhání produkčního týmu přímo v Paříži.

Navíc se opět rozvířila debata o tom, jak by měl vypadat postupový formát. Už na druhém Majoru v řadě se švýcarský formát (3 výhry = postup, 3 prohry = eliminace), v němž se hraje ve formátu Bo1 kromě zápasů o postup a o eliminaci (tam se hrají Bo3) šíleně vymstil, a dal tak prostor pro velké outsidery (9INE na kvalifikaci, Into the Breach v kvalifikaci i na Majoru samotném, Monte,...) posunout favority na pokraj eliminace v Bo1 zápasech, načež sami eliminační zápasy prohrají a do play-off zpravidla nepostoupí. 

What the absolute fuck just happened to this major

— Jason O'Toole (@MosesGG) May 13, 2023

S tím, že by všechny zápasy měly být Bo3 s odlišným formátem, souhlasí i mnoho analytiků. Alex "Mauisnake" Ellenberg tvrdí, že map pool je právě to herní pole, na kterém elitní týmy prokáží svou kvalitu, vzhledem k jejich hloubce a možnosti potrestat výběr oponenta. S tím souhlasí i další komentátoři.

Nyní nás tedy čekají napínavé zápasy 1-1 pole, kde aktuálně hrají NaVi proti NIP a fnatic proti GamerLegion, na eliminační zápasy si pak musíme počkat do večera. FURIA, kteří zatím na Majoru nevyhráli jediné kolo za stranu teroristů, se utkají proti G2, FaZe zase budou čelit polským nájezdníkům z 9INE. Oboje od 18:30, tak nezapomeňte naladit BLAST.tv na Twitchi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama