[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Aleš Pelc

Aleš Pelc

21. 4. 2022 17:28

MOUZ vynechají teprve druhý Major ve své historii.

Reklama

Je za námi polovina evropského RMR pro letošní Major v Antverpách. Pro náš kontinent je tato finální kvalifikační fáze dělena do dvou skupin se šestnácti týmy. Selekce postupujících pak probíhá pomocí formátu Swiss – setkávají se týmy se stejným skóre do té doby, než každý má buď 3 vítězství a tedy postupuje, nebo 3 porážky. Nakonec vzejde z každé skupiny 8 úspěšných, kteří si zahrají za 3 týdny v Belgii. Československou CSGO se na RMR vydali reprezentovat frozen se Zerem a česká pětice ze Sinners.

Skupina A: slovenský neúspěch a německá jízda

První ze skupin nabídla sledujícím mnoho zvratů, zkratů a překvapení. Mezi ta překvapení se dá zařadit působení německého BIG Clanu, který si po pohodlných soubojích se SAW a Outsiders poradil i s FaZe. Tím si BIG Clan zajistil přímý postup do hlavní fáze Majoru. Totožnou cestu absolvovali i dánští Heroic, ale u nich se čistý průchod bez prohry za překvapení považovat nemusí. Příkladný zvrat předvedl nevýrazný turecký celek okolo woxica a XANTARESE – Eternal Fire. Při skóre 1-2 zkušeně přešel přes favority, nejprve přes fnatic a v rozhodujících momentu zdolali Turci i OG

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Na Majoru si XANTARES naposledy zahrál v roce 2019, tehdy za BIG

Zkraty předvedly týmy MOUZ a GamerLegion – tedy působiště slovenských hráčů. Zerovo GamerLegion nemělo velké naděje na účast v Belgii, ale konec s výsledkem 0-3 se také neočekával. Hořké chvíle teď určitě zažívá frozen. Ani jeho chvalitebné statistiky nestačily na třetí potřebné vítězství a MOUZ se tím pádem z Rumunska vrací s prázdnou. Držet za hlavu se musí hlavně vedení německé organizace, tah s nahrazením francouzské legendy Nathana „NBK“ Schmitta jim očividně nevyšel. Možná to byly právě chybějící zkušenosti, které rozhodly o osudu „myšího“ týmu na RMR.

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Spokojenost teď v MOUZ nepanuje

Kromě BIG Clan, Heroic a Eternal Fire si v Belgii zahrají i sestavy FaZe, NAVI, forZe, Vitality a Outsiders (dříve Virtus.pro). Dalších osm týmů se musí probít skupinou B.

Skupina B: Budou v Bukurešti úspěšní alespoň Sinners?

Výprava české organizace se střetla s problémy ještě před odletem na samotný turnaj, příčinou byla úterní „alkoholová kauza“. Pro české ostrostřelce by bylo velice smolné, kdyby tato situace jakkoliv ovlivnila jejich působení v Rumunsku. Skupina B totiž nemá tolik velkých jmen jako ta první a zajistit si jedno z osmi postupových míst na Major má šanci úplně každý. 

Dnešek, první hrací den skupiny B otevře utkání G2 Esports s polskými Anonymo. G2 jsou ve světě esportu obrovské jméno z jasných důvodů, ale v Bo1 zápase se počítá každá drobná chybička a jako vítězové tak náhle mohou odejít i Poláci. Ve stejný čas poběží i duel ruské sestavy Entropiq s Bad News Eagles. Ani Entropiq nečeká jednoduchý zápas, výkony kosovských soupeřů jsou nepředvídatelné.

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Hlavní hvězdy G2 - NiKo a m0NESY

Po dvanácté hodině nastoupí k zápasu i Sinners. Na úvod narazí na Francouze HEET, kteří např. na začátku dubna vyhráli ESL Challenger League. Ve stejné soutěži sice Sinners skončili až na děleném posledním místě, ale očekávat můžeme vyrovnanou a nevyzpytatelnou partii. Protože je spousta týmů ve skupině vyrovnaná, bude každé vítězství hodnotné a dobrý vstup do turnaje by našim reprezentantům rozhodně pomohl. Souběžně běžící duel NiP a Endpoint bude podobného rázu jako ten u G2. Ninžové jsou velkými papírovými favority a jejich dnešní oponenti dlouhodobě nevycházejí ze setkání s tier-1 týmy úspěšně. Ovšem stále se bude rozhodovat jen na jedné mapě a stát se může cokoliv.

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Sinners na včerejším focení

Players (dříve Gambit) se utkají s evropským mixem organizace Sangal. Pro ruské hráče je postup na Major v Antverpách povinností a stejně tak je i zápas proti Sangal. Ti navíc musí nastoupit s trenérem na pozici jednoho z hráčů – Soulflye. Hold víza jsou zrádný problém. S podobně vysokými ambicemi startují i Astralis. V letošním roce se jim nedaří podávat dobré výsledky a RMR by mohlo být příležitostí, jak předchozí selhání napravit. A možná to ani nebude tak těžké, na úvod jen musí porazit ASG – papírově nejslabšího soupeře.

První kolo uzavře dvojice zajímavých duelů – Copenhagen Flames vs Sprout a Spirit vs ENCE. Flames se proslavili na minulém Majoru ve Stockholmu, kde se jako velký underdog málem probojovali mezi nejlepších osm. Od té doby však jejich výkony pokulhávají a kvalifikování se na nadcházející Major by je mohlo znovu nakopnout. Sprout jsou v posledních měsících v podobně bídné situaci a nenahrává jím ani nemoc jednoho z hráčů, zaskočit tak bude muset trenér BERRY. Naopak druhá dvojice ukazuje dobrou formu. Má to jeden háček.  ENCE prokazují, že patří mezi světovou špičku a ruský celek soupeří pouze se svými konkurenty za hranicí nejlepší třicítky. Favorit je tedy jasný, ale podcenit ruské hráče by se vůbec nemuselo vyplatit.

[CS:GO] Evropské RMR: frozen ani Zero se na Major nepodívají, uspějí Sinners?

Povedou si CPH Flames stejně dobře jako loni?

Rovnou po dokončení prvního kola se přejde do druhého, které bude náplní programu až do nočních hodin. Zbylá tři kola Swiss formátu spadají jednotlivě na dny následující.

Český přenos po celý zbytek týdne zajišťuje Sazka eLeague na svém Twitchi. Z prvního kola budou českým komentářem doplněna utkání Entropiqu, Sinners a ENCE. Přenosy budou pokračovat i nadále, ale kdo bude komentovaný, se predikovat nedá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama