[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího
Esport CS:GO Článek [CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

Michael Douša

Michael Douša

9. 5. 2018 12:30

Ani tento turnaj neukázal, kdo se stane světovou jedničkou nastálo.

Reklama

Intel Extreme Masters Sydney, teprve druhý velký turnaj odehrávající se u protinožců. Na tom prvním, vloni, si zahrál jen poloviční počet týmů, jako letos a také se hrál jiný systém postupu. Vloni ho vyhráli tehdy ještě plnokrevně brazilští SK Gaming, kdo nad hlavu zvedl pohár letos?

Favoritů bylo, stejně jako u DH Marseille, jak jsme psali zde, hodně. Jedním z nich byli bezpochyby dánští Astralis. Ti ani ne před dvěma týdny vyhráli již zmíněné DH Masters Marseille a ukořistili tak pro sebe první příčku v celosvětovém ohodnocení týmů. Bylo tedy logické, že mají velikou šanci na triumf i zde. Dalšími byli jednoznačně evropští mousesports. Těm se na DH právě moc nedařilo a fanoušci tak doufali, že si třeba šetřili taktiky právě na tento turnaj, kde byla konkurence o něco menší, a proto by měli větší šanci zazářit. Velké naděje byly vkládány i v domácí tým Renegades.  Ti sice nejsou na pořadí týmů nijak závratně vysoko, ale podpora domácího publika je vždy vidět na výkonech týmů. A bylo už možná jenom planým snem fanoušků FaZe, že by se bůhvíjak předvedli a skončili na prvním místě. Jejich forma byla spíše stagnující a na konkrétních umístěních v předchozích turnajích to bylo poznat.

Nakonec to však byli právě fanoušci FaZe, kdo se dočkali. Slovenský sniper Guardian si dokonce odnesl cenu za nejlepšího hráče turnaje. Jak to tedy probíhalo?

[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

Průběh podle očekávání? Nikoliv

Skupiny byly nalinkovány tak, že kdyby nedošlo k žádnému překvapení, do čtvrt a semifinále by se dostaly ty týmy, jak je známe z tabulky nejlepších. Ze dvou skupin vždy postupoval nejlepší tým rovnou do semifinále a dva týmy z každé skupiny se pak porvaly ve čtvrtfinále.

Na turnaji bylo mnoho prakticky no-name týmů z Austrálie a Oceánie. Od těch nikdo nic moc nečekal. FaZe, Renegades, Cloud9, mousesports, Astralis, G2 a fnatic vyhráli dle očekávání. Prvním velkým překvapením však bylo, že brazilské hvězdy SK Gaming byly poraženy čínským týmem TyLoo. A další překvapení už jen následovala. Forma SK byla tak žalostná, že je porazil i tým, od kterého nikdo opravdu nic nečekal - Grayhound. SK tedy po dvou prohraných zápasech balili domů. SK ovšem nebyli jediní, kdo byl poražen čínskými TyLoo, také Cloud9 od nich dostal nepěkně přes ústa. Bylo už tedy třešničkou na čínském dortu, že se dostali rovnou do semifinále.

[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

Také Astralis měli překvapivě mnoho problémů s týmem NRG, naštěstí se jim tento severoamerický celek podařilo ukočírovat a postoupit tak dále. Porazit mousesports a fnatic už pro ně nebyl žádný problém, takže i oni se dostali rovnou do finále.

Překvapení největší nás zastihlo ale až v samotném finále. Tam se utkali FaZe s Astralis. Čekali jsme opravdu mnoho, ale 3-0 pro FaZe to určitě nebylo. Byl to opravdu lítý boj, to nepochybně. Skore 19-17, 22-20 a 16-14 o tom vypovídá. Ale přiznejme si, že jsme přeci jen čekali, že alespoň jednu mapu urvou. Bylo by to opravdu symbolické, po tom, co vyhráli DH Masters s opravdovým přehledem.

Mají mousesports potíže?

Jak už bylo řečeno, mousesports byli považováni za jednoho z favoritů. Co jim tedy zabránilo v postupu? Jedním slovem - Dánové. Mouz se s nimi setkali hned dvakrát, jednou ve skupinách a jednou v semifinálě. První z těchto zápasů skončil fiaskem - 16:5 a 16:9 pro dánský celek. Nutno podotknout, že se hrálo na Nuke, jedné z nejlepších map evropského celku.  Zatímco rating všech Dánů silně přesahoval číslo 1 (device měl rating dokonce 1,71), mousesports se absolutně propadli. Nejlépe na tom byl slovenský STYKO s ratingem 0,85, nejhůře zase oskar na 0,59.

[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

Druhý zápas už vypadal o poznání lépe, i tak to ale nebyla žádná slast pro oči. Na Dust2, první mapě, získali mousesports pouze 3 kola, druhou obrátili v přesčase na 19:17, na třetí mapě už však jejich skore nepřekročilo číslovku 5.

Oskar se k tomuto výsledku vyjádřil na twitteru takto:

Lost to the best team in the world at the moment, but fought till the end. Played this event without confidence, forgot how god can i be, but i have few days till Dallas, so see you there and thanks for your support.

— Tomáš Šťastný (@CSGOoskar) 5. května 2018

Nejlepší tým na světě: nejistý

V poslední době se o první příčku v pořadí hodnocení týmů hádá hned několik celků. Prvním z nich je FaZe, kteří na tomto místě seděli opravdu dlouho. To právě změnilo DH Marseille, které vystřelilo Astralis do závratných výšin, aby FaZe právě vystřídali. Jejich prvenství však asi nebude trvat dlouho, když FaZe proti nim vyhrálo takovéto finále. Tyto dva týmy však ani zdaleka nejsou jediní, kteří po titulu nejlepšího týmu světa touží. Sápali se na něj i mousesports, kteří velice rychle zazářili na začátku roku, ale od té doby zase mají jistý problém, přes který se nemohou dostat. I fnatic si začali dělat chutě, ovšem i jejich vítězství byla spíše chvilkovými výstřely do neznáma, odkud zase docela rychle spadli.

[CS:GO] IEM Sydney - souboj o post nejlepšího

HLTV.org pro 7. 5. vydalo nový oficiální ranking, kde:

  • se na prvním místě pořád drží Astralis
  • na druhé místo opět vyskočilo FaZe
  • třetí místo si ukořistili mousesports
  • na čtvrté místo spadli Natus Vincere, kteří se tohoto turnaje nezúčastnili
  • a na místě pátém jsou fnatic, což odpovídá jejich umístění v turnaji.
  • Velice si přilepšili Renegades s TyLoo (vylétli o čtyři a o devět míst výše)
  • Grayhound se dokonce dostal na místo 24. přeskočením o 13 míst.

Další vývoj tedy zústává ve hvězdách a je jen otázkou, jestli se mousesports nebo fnatic podaří prolomit svou smůlu a vykročit směrem vpřed. Nebo si Astralis pouze upevní svou pozici na prvním místě? Kdoví.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama