CS:GO Major zachráněn? Švédské ministerstvo vnitra zasahuje
Esport CS:GO Článek CS:GO Major zachráněn? Švédské ministerstvo vnitra zasahuje

CS:GO Major zachráněn? Švédské ministerstvo vnitra zasahuje

Michael Douša

Michael Douša

25. 7. 2021 09:07

Švédské ministerstvo vnitra plánuje povolit esportovcům vstup do země

Reklama
S PGL Majorem ve Stockholmu vypadala situace už opravdu bledě, multilaterální jednání se švédskou vládou ovšem přináší své ovoce.

Málokdy je při čtení zpráv o CS:GO možnost zabrousit do politiky, tento den je ovšem jeden z těch výjimečných. Zrušení DotA 2 turnaje The International, respektive jeho posunutí a přesunutí ze švédského Stockholmu vyvolalo vlny debat o tom, zda se vůbec bude v listopadu moci konat CS:GO PGL Major Stockholm. Do této debaty se kromě samotných hráčů a fanoušků zapojily i další organizace, které se rozhodly jít do boje politickou cestou.

Ninjas in Pyjamas ve spolupráci se švédskou esportovou odborovou organizací napsali otevřený dopis švédské vládě, v němž vyzývají, aby nepřehlížela esportovou komunitu a upravila možnosti vstupu do země pro esport hráče. Cestující ze zemí mimo EU totiž nemohou do Švédska vůbec vstoupit, švédská vláda ale udělala výjimku pro klasické sportovce, nikoliv však pro esportovce. Toto podpořil i švédský starosta, který napsal otevřený dopis vládě, konkrétně ministryni kultury Amandě Lindové.

Finally a concrete proposal on the table: Increased opportunities for participants in international elite competitions — including esports — to travel into Sweden from 23rd of August Thanks @amandalind_ @SthlmMayor @mikaeldamberg @esportforbundet https://t.co/jopxM0MzO6

— Ninjas in Pyjamas  (@NIP) July 23, 2021

Ta zareagovala, sice ne rychle, ovšem pozvala NIP, PGL a další organizace k jednání o budoucnosti esportu v době pandemie na území Švédska, což vyústilo v návrh, aby esportovci z mimoevropských zemí mohli na Stockholm Major a případně další esportové akce konané ve Švédsku. Tento návrh na vládě podpořil i ministr vnitra Mikael Damberg. Poradní orgány švédské vlády musí do šestého srpna předložit připomínky k tomuto návrhu, a v případě, že takový návrh projde, od 23. srpna budou moci esportovci na základě výjimky přicestovat do Švédska.

Tím se otevírá cesta pro právoplatné konání PGL Majoru ve Stockholmu, na což celá scéna netrpělivě čeká. Vzhledem k tomu, že se má jednat o akci s prize poolem v hodnotě dvou milionů amerických dolarů, je na co se těšit. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama