[CS:GO] Smooya opouští BIG
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Smooya opouští BIG

[CS:GO] Smooya opouští BIG

Michael Douša

Michael Douša

3. 2. 2019 14:27

Německo-turecko-britská sestava přijde o svého britského zástupce. Kam zamíří?

Reklama

Je mu teprve devatenáct a i tak si odnesl druhé místo z ESL One Cologne 2018 a titul legendy na majoru. Owen "smooya" Butterfield se stal i přes svůj britský původ jednou z nejoblíbenějších postav německého Counter-Strike, právě díky své účasti v sestavě týmu BIG. Tam hrál od loňského dubna, naposledy si v barvách BIG zahrál na ELEAGUE Invitational. 1.2. však přišlo vyjádření na Twitteru organizace o smooyově odchodu:

Today we say goodbye to a teammate, a friend, and a family member. Thank you for everything @smooyacs! ❤️ Read: https://t.co/LHuzLPoW1Y pic.twitter.com/Tn3AAj6Q5v

BIG (@BIGCLANgg) 1. února 2019

Aby na Major BIG doplnili startující pětici, do týmu se vrátí Johannes "nex" Maget, který v prosinci ze zdravotních důvodů musel odstoupit. Zjistilo se totiž, že jeho zdravotní problémy nebudou vyžadovat operační zákrok, i tak se však podrobí dlouhodobé léčbě. 

[CS:GO] Smooya opouští BIG

Na Majoru tedy BIG vystoupí následovně:

Fatih "gob b" Dayik Johannes "tabseN" Wodarz Tizian "tiziaN" Feldbusch Ismailcan "XANTARES" Dörtkardeş Johannes "nex" Maget.

Smooya udělal s HLTV.org rozhovor právě o svém odchodu a pobytu v týmu BIG, zde je tedy jeho přeložená verze:

V minulosti jsi několikrát naznačil možnost odchodu z BIG. Jak blízko jsi k tomu vlastně měl?
Málem jsem odešel těsně před prvním majorem, to prostě bylo to moje vnitřní dítě, které chtělo všechno hned, takže proběhlo hned několik rozhovorů mezi vedením a mnou. Rozhodl jsem se zůstat, protože jsem si užíval spoluhráče a prostředí v týmu. Také jsem si všiml každodenního zlepšení, což byl další důvod k setrvání.
V oficiálním vyjádření o opuštění aktivní sestavy jsi napsal "Nikdy jsem nehrál hlavní AWP v týmu." Jak je to možné? Můžeš nějak vysvětlit, proč AWP připadalo spíše tabseNovi čím dál tím více?
Během prvních pár týdnů v BIG jsem nehrál s AWP tak dobře, jak by se vedení zdálo,  takže mě označili za lepšího s puškou, než s AWP, s čímž doposud nesouhlasím. Takže pro dobro týmu jsem prostě poslechl a hrál. Hodně to zranilo moje ego, ale bylo to něco, co jsem se musel naučit dělat a nemůžu jim za to dostatečně poděkovat. Naučili mě tu nejtěžší část hry, a to je bytí dobrým spoluhráčem a jak tým podporovat, aby byl lepší.
Podle oznámení od BIG byl problém s in-game prostředím v týmu. Spoluhráči v BIG jsou údajně příliš kritičtí k chybám, máš podobný pocit?
S tím můžu souhlasit pouze zčásti, když jsem do týmu nastoupil, došlo to až do fáze, kdy jsem říkal "takhle se spolu bavit nesmíme", tedy oni ke mně a já k nim. Takže jsme se o tom v týmu pobavili a velmi rychle se to eliminovalo. Co se mě týče, nikdy jsem si nebyl úplně jistý svou hrou, nedokážu úplně říct proč, ale to je prostě život.
LEGIJA také zmínil rozdíl v názorech vývoje týmu. Co tam bylo za problém?
Nejsem si úplně jistý, přisoudil bych to tomu, že jsme se nedostatečně zlepšovali v posledních týdnech a měsících, protože jsem nebyl spokojen se svou hrou, což dost ovlivnilo tým. Snažil jsem se to napravit, ale prostě jsem nebyl dostatečně šťastný, ještě k tomu v kombinaci s pocitem, že se mě už nějakou dobu chtějí zbavit, protože jsem na osobní úrovni dost zklamal některé spoluhráče třeba tím, že jsem byl v době tréninku na telefonu a podobné hloupé důvody. To je jasně moje chyba a omluvil jsem se za to mnohokrát a jedním dechem poděkoval, protože mi to hodně pomohlo. 

[CS:GO] Smooya opouští BIG

Rozhodl ses odejít velmi těsně před majorem, takže vynecháš jeden z největších turnajů roku. Proč jsi nepočkal až po majoru, kdy stejně probíhá nejvíce změn v týmech?
Na to je prostá odpověď: tak moc jsem nebyl spokojený sám se sebou. Jsem šťastný z toho, co se mi podařilo dosáhnout, ale necítil jsem se dostatečně posouván dopředu ve svojí roli, což nebyla AWP role. A vzhledem k tomu, že nechci být kotvou týmu, dohodl jsem se s nimi, že z týmu odejdu pouze pokud do majoru budou mít zpátky nexe, což s radostí přijali. Sledoval tréninky a dema denně od jeho odchodu, takže jsem si více než jist, že bude nejlepší volbou pro tým na tomto turnaji.
Rád by ses dostal do severoamerického týmu, čím to? Je to něco v NA, co tě motivuje, nebo naopak nemůžeš najít nic v Evropě?
No, v tuhle chvíli není zrovna moc EU týmů, které by hledaly anglicky mluvícího AWP hráče. V podstatě je tu jenom mousesports, HellRaisers a FaZe. Nemyslím, že jsem zdaleka připraven na ani jeden z těchto týmů. Někdy hraju dost dobře, ale není to dost konzistentní, takže můj plán je postoupit na major přes Americas Minor, ať už tam půjdu s jakýmkoliv týmem. A je tu také mnoho osobních důvodů.
Pokud dostaneš volné otěže jako AWP hráč, jakým stylem by sis představoval, že budeš hrát?
Stejným stylem, jakým jsem hrál vždycky. Přehnaně sebevědomý a agresivní. Naštěstí jsem měl svou možnost s BIG, takže na úplně jiné úrovni dokážu chápat, jak to vyvážit a za co jsem opět velmi vděčný.
Co budeš dělat do té doby?
Počkám, než skončí major, a uvidím, jaké nabídky se vynoří. Také budu pokračovat v hraní FPL a pokusím se dostat na svou co nejlepší osobní úroveň, než znovu začne moje kariéra. Možná budu zaskakovat v nějakém týmu na kvalifikacích, abych stále měl pochopení pro ten týmový aspekt hry!

Pozn. red: V současné době smooya zaskakuje v jihoafrickém týmu Denial na kvalifikace na IEM Sydney.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama