[CS:GO] Žádní Češi na majoru
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Žádní Češi na majoru

[CS:GO] Žádní Češi na majoru

Michael Douša

Michael Douša

20. 1. 2019 22:03

Letošní rok začíná pro české fanoušky Counter-Strike tragicky.

Reklama

Profesionální Counter-Strike scéna všeobecně Čechům moc nepřeje. V žebříčku třiceti nejlepších týmů světa je pouze jeden s českou účastí, a to mezinárodní mix mousesports, kde hraje Tomáš "oskar" Šťastný se svým pověstným AWP. Proto každý turnaj, kde se mousesports objeví, je pro české fanoušky Tomáše takovým malým svátkem.

Letos v únoru a na přelomu března proběhne jeden z největších Counter-Strike turnajů vůbec, a to IEM Katowice, tentokrát opět pod hlavičkou Valve jakožto major turnaj. Tam se utkají pouze nejlepší týmy světa o celkový prizepool o hodnotě v přepočtu 20 milionů korun, což je šance, kterou si málokdo nechá ujít.

Ovšem právě včerejší den se stal dnem, kdy oskarovi a mousesports ujel vlak. Ale hezky popořádku:

[CS:GO] Žádní Češi na majoru

Vloni se konaly dva major turnaje: ELEAGUE Major v Bostonu a FACEIT Major v Londýně. Na tom prvním mousesports získali dělené páté místo, čímž si zároveň zajistili statut legend pro následující major, ten v Londýně. Tam už situace byla opravdu odlišná. Mousesports, jakožto legendy, začínali v tzv. New Legends Stage, kde se utkali proti Challengers, kteří museli projít kvalifikací a přes New Challengers Stage. Což by tedy znamenalo, že ti, co hráli v New Challengers, měli mít hru už dávno zanalyzovanou kouči a ingame leadery z "legendárních" týmů, kteří by se tak měli připravit na hru co nejlépe. Kde to u mousesports nevyšlo? Kdo ví. Každopádně přesně to se nestalo a mousesports na tomto turnaji skončili na posledním místě se třemi prohrami a žádnou výhrou, navíc by se pro účast na IEM Katowice museli prohrabat uzavřenou kvalifikací na minor turnaj, z nějž teprve vítěz postoupí až na tento mnohaletý turnaj v Katowicích.

Všechno šlo dobře až do bodu, kdy se mousesports dostali na Minor. Tady dostali skupinu, která nebyla nijak zvlášť obtížná, ba naopak, jediným týmem, o kterém se myslelo, že by jim mohl konkurovat, je OpTic Gaming. Skupinu doplňoval nově vzniklý tým Vitality, kde hrají někdejší členové EnVyUS a G2 NBK- a apEX a tým Valiance, kde zase můžeme najít bratra Nikoly "NiKo" Kovače z FaZe, Nemanju "hunTer" Kovače. 

[CS:GO] Žádní Češi na majoru

Je celkem paradoxní, že favoriti na postup, tedy mouz a OpTic, jsou právě ty dva týmy ze skupiny, které o svou šanci na postup na major přišly. Mousesports po první prohrané Bo1 proti Valiance neztratili naději a doufali, že se ze spodní tabulky ještě probojují i dále, takže se jim podařilo porazit OpTic, na Valiance už jim ovšem síly nestačily. Prohráli tak 2-0 a loučí se s veškerými nadějemi na postup na major.

[CS:GO] Žádní Češi na majoru

Možná se ptáte, co bude dál. Do spekulací se pustilo mnoho analytiků a komentátorů, ovšem využijme dva příklady za všechny. 

Prvním z nich je spoluvlasník a jeden z vrchních analytiků HLTV.org, Petar "Tgwri1s" Milovanovic. Ten píše:

"Nepřekvapilo by mě, kdyby to bylo naposled, co bychom viděli tuto sestavu mousesports. Neříkám, že se nutně něco musí změnit, ale jak už to tak bývá, když tým dosáhne úplně nového dna, skončí to něčím odchodem a nebo něčím nahrazením"

Po tom, co byl dotazován, co by změnil, odpověděl:

"V současné době bych nic neměnil, jedině, že by došlo na nějaká další zklamání. Kdyby na změnu ale dojít muselo, tak bych asi něco z následujícího: Postavil bych tým okolo ropze a suNnyho, pokusil bych se je udržet. Pokud bych nahradil oskara, odkoupil bych woxica. Pokud bych nahrazoval STYKa, odkoupil bych nexu. A pokud bych nahrazoval chrisJ, odkoupil bych karrigana."

Právě Finn "karrigan" Andersen je velice diskutovanou osobou, která by měla najít nový tým. Právě k odkoupení karrigana se přiklání i Duncan "Thorin" Shields, jenž na Twitter napsal:

"Vážení mouz, Ten chlapík Karrigan má osvědčenou historii s prací s přesně takovým typem hráčů, jaké máte vy. Jenom říkám. S láskou Thorin"

V diskuzi se poté strhla vášnivá debata o tom, koho by vlastně karrigan měl nahradit. Nejvíce hlasů se vyjádřilo pro nahrazení právě Chrise "chrisJ" de Jonga, který prakticky neplní ani roli ingame leadera, ani hlavní AWP, ani lurkera, prakticky hraje dosti fluidní roli, co je zrovna kdy potřeba. Některé hlasy zase říkají, že by měl odejít Martin "STYKO" Styk, na jehož support roli by se přesunul právě chrisJ a karrigan by dělal ingame leadera.

Jak to ovšem nakonec bude je jenom ve hvězdách a můžeme jen spekulovat, k jakému kroku se vedení mousesports přikloní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama