Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru
Gaming Článek Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Terka

Terka

18. 7. 2020 12:21

Taktická strategie odehrávající se na divokém západě, která vás nadchne.

Reklama

Desperados 3 je titulem z dílny vývojářů Mimimi Games, který vyšel 16. června 2020 jako 3 díl stejnojmenné série Desperados. Jedná se o taktickou strategii, kterou si můžeme zahrát na platformách, jako je PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Linux a Mac OS. 

Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Něco málo z historie

Od Commandos k Desperados. V roce 1998 vyšla PC hra pod názvem Commandos: Behind Enemy Lines vytvořená v té době v celkem originálním žánru. Strategie s taktikou v reálném čase (RTT neboli Real-time tactics), tj. subžánr strategií hraných v reálném čase, ve kterém jsou většinou simulovány vojenské taktiky. Ve hře Commandos, na rozdíl od „klasických“ RTT, bylo herních postav, které můžete ovládat, velmi málo. Smrt alespoň jednoho z nich znamenala konec hry. 

Chceme-li tento titul přesněji charakterizovat, je nutné říci, že Commandos je spíše hlavolamem, ve kterém hráč musí přijít na úkony, které se od něj očekávají, a na to, jak postupně zabít nepřátele. 

Děj Commandos probíhá v době 2. světové války. Postavy jsou na onu dobu skvěle propracované, a proto se hra rychle stala hitem. 

Tento titul se dočkal dalšího pokračování, ale popularity, jako u prvního dílu, už bohužel ne.

Roku 2001 však vznikla hra Desperados: Wanted Dead or Alive. Podíváme-li se na tento díl pozorněji, zjistíme, že se jedná o vylepšené Commandos s novými možnostmi. Děj se přenesl na divoký západ, co se týče postav, z britských speciálních jednotek se stali lovci odměn, banditi, lékáři a karbaníci. Vznikla možnost zastavit hru, rozdat úkoly, a poté nechat všechny postavy plnit své úkoly naráz. Díky zasazení děje na divoký západ a zajímavým kampaním se hra také stala velmi populární. 

Vývojáři na vlně úspěchu zkusili vydat několik pokračování. Jedno přímé a jedno o Robinu Hoodovi. Ale bohužel, žánr umíral a pokusy ho oživit k ničemu nevedly. 

Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Po 10 letech firma Mimimi productions usoudila, že takto zajímavý žánr by neměl zůstat bez využití – a horké místo na trhu nesmí zůstat prázdné. Vyrostla nová generace hráčů, staré generaci se začalo stýskat – je čas tento žánr přivést znovu k životu. 

Roku 2016 byla vydána hra Shadow Tactics: Blades of the Shogun – principiálně se jedná v podstatě o to samé, jako je Commandos a Desperados – stejné množství herních postav a zapeklité kampaně. Vývojáři se zde také pokusili zvýšit počet zahrání jedné úrovně pomocí vytvoření celkem těžkých achievmentů. Hra nebyla „bombou“, ale kritiky byla pozitivně hodnocena (a na Steamu se celkem prodávala). 

Díky úspěchu Shogun Mimimi productions začalo pracovat na 3 dílu Desperados – Desperados 3.

DESPERADOS 3

Mimimi productions téměř úplně odstranilo chyby z předchozích dílů. Nový, 3. Desperados upoutá hráče už v prvních minutách i díky dobře propracovanému tutoriálu.

Už tutoriál zaujme

Tutoriál je natolik zajímavý, že si ho celý projdete s radostí. Jsou zde úkony, které nováčka naučí základnímu ovládání. Dále jsou nám ukázány klíčové funkce, například jak udělat quick save, nebo quick load, což je pro hru dost důležité. Už zde si můžeme všimnout, že nám hra (nerušivě) ukazuje odehraný čas, po který ještě nebyla uložena. Toto je zpestřeno barevným značením, které upozorňuje na případné nebezpečí ztracení neuložené hry (od zelené po červenou – záleží na tom, jak dlouho hrajete bez uložení). 

Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Autenticita

Jistě Vás potěší autentické zachycení starého amerického západu. Během hraní můžeme vidět stavbu železnic, stále probíhající stáda krav a neustálé napájení se alkoholem. Člověka beze zbraně zde téměř nenajdete. To je přesně ten divoký západ, který můžeme vidět ve starých westernech. Děj se zde odehrává kolem roku 1870 (jedná se tedy o prequel k prvnímu dílu Desperados: Wanted Dead or Alive).

V tomto duchu jsou tvořeny i hlavní postavy. Hráči, kteří hráli první díl Desperados budou mít radost ze starých známých lovců odměn Johna Coopera a charismatického doktora Arthura „Doca“ McCoye s jeho ikonickým lékařským kufrem a modifikovaným koltem. Zajímavé zpestření nám však přinese postava záhadné dámy z New Orleans – Isabelle Noreau. Ta díky voodoo, které ovládá, přináší do hry trochu nadpřirozena. 

Lokace jsou velké a různorodé. Nepřátel je spousta, můžeme dokonce potkat i banditky. Abychom mohli všechny zabít v tichosti a popořadě, je nutné zapojit hlavu. Nepřátelé jako vždycky naše postavy vidí i slyší, a proto jsme nuceni vymýšlet různé fígle, abychom úrovněmi prošli.

Desperados 3: překvapivý návrat zapomenutého žánru

Spousta detailů

Je až k udivení, jak moc se autoři věnovali drobnostem. Na první pohled je to patrné na krásné detailní grafice. Dále například ve finále každé úrovně můžeme shlédnout replay (shrnutí) své odehrané kampaně. To nám umožní dopodrobna prozkoumat naše počínání, a dokonce jsou nám zobrazeny předměty, které bylo ještě možné během hry použít. A i když je hra tak propracovaná a má opravdu lichotivý vzhled, optimalizace je překvapivě parádní – ani majitelé slabých počítačů si při hraní Desperados 3 nestěžují. 

Demo verze na Steamu

Ti, kteří si nejsou jisti, zda za tuto hru utratit vyšší částku (cca 1200 Kč), si můžou vyzkoušet demoverzi dostupnou na Steamu. Tam je možné si zdarma zahrát 3 úrovně. Ale já osobně si myslím, že investice do celé verze za to určitě stojí.  

Minimální herní požadavky

  • OS: Windows 7 (64 bit)
  • Procesor: Intel Core i3-530–3 GHz/ AMD Athlon II X3 460
  • Grafika: NVIDIA GeForce GTX 560/ AMD Radeon HD 5850, 2 GB
  • DirectX: 11.0
  • Paměť: 8 GB RAM
  • Pevný disk: 20 GB volného místa
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama