Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši
Technologie Článek Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

Jakub Osička

Jakub Osička

9. 6. 2019 04:05

Navštívili jsme výrobce Creative na akci Asbis TechFest 2019 v Bratislavě.

Reklama

Ve středu 5. června jsme se vypravili na bratislavský Asbis TechFest 2019, kam nás pozvala společnost Creative. Představila nám zde čtyři čerstvé novinky z produktového portfolia, a hlavně také technologii holografického zvuku Super X-Fi, se kterou sklízí jeden pozitivní ohlas za druhým.

Pojďme ale postupně, nejprve začneme novinkami. V prvé řadě přichází do světel reflektorů bezdrátová sluchátka. Jacky zkrátka z telefonů mizí, dráty obtěžují a „wireless“ zřejmě začíná být čím dál víc rozšířený.

Creative Outlier Active

V prvé řadě přišla řeč na sportovní bezdrátová sluchátka Outlier Active, která najdou využití zejména u sportovců. Splňují totiž certifikaci odolnosti vůči potu a nabízí konstrukci, která jen tak z uší nevypadne i při náročnější aktivitě. Podle výrobce zvládnou hrát 10 hodin a nechybí jim integrovaný mikrofon. Pro běžce zkrátka vše, co potřebují, při velmi nízké hmotnosti 15 g.

Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

Creative Outlier Air

Dalším přírůstkem do sbírky jsou opravdu bezdrátová špuntová sluchátka Creative Outlier Air. Dva samostatné moduly drží v uších skvěle, jsou odolné proti potu a podporují připojení přes Bluetooth 5.0 s využitím technologie Qualcomm aptX. Samostatně mají vydržet na jedno nabytí 10 hodin provozu a při využívání dobíjecí krabičky se dostanete až na 30 hodin přehrávání vašich oblíbených hudebních pecek.

Snadným ovládáním můžete vyvolat i hlasového asistenta z vašeho telefonu, upravovat hlasitost či přepínat písničky v playlistu. Zvuk je navíc opravdu nadprůměrný a dobře vybalancovaný, v ekvalizéru jsem pouze malinko ubral na výškách, jinak mi vyhovoval perfektně. Na stránkách výrobce je najdete za 79,99 EUR, což je vzhledem k jejich vlastnostem skvělá cena, která válcuje konkurenci v čele s Air Pods.

Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

Creative Muvo Play

A jsme u reproduktorů. Prvním z nich je Muvo Play – Bluetooth společník s líbivým pestrobarevným designem, kterého můžete využít i ve dvojici pro stereo ozvučení, přičemž snadné spárování s druhým modelem je samozřejmostí. Splňuje dokonce IPX7 certifikaci voděodolnosti a taktéž využívá Bluetooth 5.0 – můžete s ním klidně vyrazit na outdoorové aktivity. Z krátké poslechové ukázky jsem byl taktéž příjemně překvapený.

Creative Pebble Plus

Krátká zmínka padla i o nedávno představené 2.1 soustavě reproduktorů Pebble Plus. Jde o klasické 2.1 řešení dvou dvoupalcových měničů určených primárně pro použití s počítači se zajímavým designem, který sází na jednoduchost a univerzálnost použití, a náklonem 45 stupňů a hranatým čtyřpalcovým subwooferem.

Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

Super-Xfi naplno - holografický zvuk v našich uších

Teď už ale k tomu nejzajímavějšímu. Na vlastní uši jsem vyzkoušel SuperX-Fi technologii tzv. holografického zvuku. Mobilní aplikace vyhodnotila z fotografií tvar obou mých uší a taktéž hlavy. Potom vytvořila personalizovaný zvukový profil, který automaticky nahrála do připojené „tyčinky“ SXFI Amp, ve které se s pomocí umělé inteligence odehrává všechna magie.

Postupně jsme prošli několik typů audioukázek, ve kterých jsme měli možnost libovolně technologii zapínat a vypínat. Super X-Fi vlastně směřuje k tomu, aby vytvořilo do jisté míry prostorový zvuk – jen tentokrát trochu jinak. Účelem je vytvořit dojem, že člověk zvuk poslouchá z určité dálky, což je pro ucho přirozenější než pumpování přímo dovnitř. Na této myšlence SuperX-Fi vzniklo.

Dojmy: Creative SXFI - technologie holografického zvuku na vlastní uši

V některých ukázkách jsem si při přepínání uvědomoval určité zvláštní zkreslení zvuku, které vlastně asi zkreslením nebylo – spíš šlo o specifikum potlačení či posílení určitých frekvencí. Na druhou stranu mě ale opravdu příjemně překvapilo, jak dokázala technologie i z obyčejného mono záznamu vytvořit autentický zvuk s plnějšími výškami i středy - ne nepodobný zážitku z koncertní haly. Prostorové vykreslení je perfektní a není divu, že Creative sbírá pozitivní ohlasy jako houby po dešti. SXFI je svěžím vánkem na poli audiotechnologií.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama