Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky
Zajímavosti Článek Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

Jakub Osička

Jakub Osička

13. 2. 2019 04:18

Jak jsem lítal s dronem aneb recenze levné kvadrokoptéry pro začátečníky.

Reklama

Do nekonečna a ještě dál. Drony jsou stále zajímavým trendem, nicméně pochybuji o tom, že by se nenašlo alespoň pár našich čtenářů, kteří si zatím s žádným proletět nezkusili.

Právě pro začátečníky a uživatele s menšími nároky je určena kvadrokoptéra uGo Fen 2.0, které se dnes budeme věnovat. Malý zeleno-černý letoun je cenově velmi přijatelný a může se tak stát vstupenkou do leteckého světa pro ty, kteří si drony chtějí vyzkoušet a zjistit, co vlastně umí.

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

Provedení

Konstrukce je samozřejmě velmi lehká a plastová. Čtveřice vyměnitelných vrtulí je chráněna černými plastovými kryty a v balení najdete pro jistotu i náhradní sadu. Hlavním indikátorem funkčnosti dronu je dioda umístěná na straně uprostřed těla. Chybět potom samozřejmě nesmí pružné přistávací nožky.

Na spodní straně najdete baterii s kapacitou 300mAh, která se dobíjí přes USB kabel s diodou. Stačí ji připojit k PC a počkat, až světýlko zhasne. Nabíjení ale trvá poměrně dlouho – přibližně 35 až 40 minut a délka letu mi potom průměrně vyšla na nějakých necelých 7 minut. Kromě baterie dole na těle dronu ještě objevíte odnímatelnou VGA kameru. Její funkčnost je ale velmi omezená – v podstatě můžete nahrávání pouze zapnout a ukončit.

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

Video (480p) se nahraje na vloženou microSD kartu a vy si ho potom můžete přehrát přímo z ní v PC či jiném zařízení. Samozřejmě můžete pořizovat velmi podobným způsobem tvořit i fotografie. Nečekejte ale žádné sofistikovanější propojení například s mobilním telefonem. A stejně tak nemůžete už z principu mít velká očekávání ohledně kvality výsledků. Koneckonců demonstrativní snímek níže mluví za vše - jedná se o fotografii plakátu Star Wars.

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

Ovládání dronu

Dron budete pilotovat pomocí přibaleného ovladače ve tvaru gamepadu – vlastně takovou menší variací Xbox ovladače. Ten je napájen třemi AAA bateriemi, které v balení bohužel nenajdete. Letoun musíte nejprve aktivovat tlačítkem, které je nevhodně umístěno velmi blízko ke kameře, a poté zapnout i ovladač. Tím dojde ke spárování zařízení a můžete vzlétnout.

Nebudu tvrdit, že jsem expert na létání s podobnými přístroji, ale několik dronů už jsem pilotovat zkoušel. I v bezvětrném prostředí mi nepřišla stabilizace tohoto modelu zcela ideální. Na ovládání si zvyknete poměrně snadno, ale korigování letu je potřeba mnohem výraznější, než bych očekával. Chvílemi jsem měl pocit, že ovladač i reaguje se zpožděním, což při manévrování rozhodně není ideální.

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

S větrem navíc uGo bojuje opravdu s potížemi. Každý vánek je tak trochu nepřítelem a skutečně s lehkým tělem dokáže zamávat. Po většinu času jsem tedy dron zkoušel v interiéru, abych si udělal představu alespoň o tom, jak bude fungovat v klidném prostředí. Závěr se neliší od výše uvedeného - létat se s ním dá, ale rozhodně to není žádný zázrak.

Souhrn

Co říct závěrem? S drony si nepochybně můžete užít legrace a i pilotování levného modelu bez sofistikovanějších senzorů může být příjemným zpestřením a ve výsledku i motivací pro vyzkoušení jiných modelů.

Dojmy: uGo Fen 2.0 - malý dron pro začátečníky

uGo Fen 2.0 můžete na českém trhu koupit přibližně za 800 – 900 kč. Nejsem si jistý, jestli jej mohu za danou cenu doporučit. Na jednu stranu si i s tímto lehkým a jednoduchým dronem můžete užít spoustu legrace, ale pořád platí, že funkčnost a komfort ovládání není „nic moc“.

  • Obstojná ovladatelnost v bezvětří
  • Balení s náhradními vrtulemi
  • Jednoduchý provoz bez jakéhokoliv nastavování
  • Velmi krátká doba letu, delší nabíjení
  • Velmi obtížný provoz i ve slabším vánku
  • Celkový dojem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama