Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold
Recenze Hardware Recenze Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold

Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold

Jakub Osička

Jakub Osička

24. 2. 2022 14:05

Proklepli jsme si zdroj EVOLVEO G650 ze série Ptero Gaming.

Reklama

Do redakce k nám doputoval napájecí zdroj EVOLVEO G650 ze série Ptero Gaming, který chce světu ukázat, že i tato gamingová odnož výrobce umí vyprodukovat zajímavý zdroj s certifikací účinnosti 80+ Gold a modulární kabeláží.  Řádově by mělo jít samozřejmě o vyšší třídu oproti základní sérii FX.

 

Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold

 

Zdroj od stejného výrobce se stejným označením (ale nikoliv brandem Ptero Gaming) G650 už jste na policích prodejců mohli vidět dříve ve velmi podobném provedení. Pravda – našlo by se možná několik kontroverzních reakcí. Vyčítány mu byly nepříliš kvalitní kabely se zvláštním rozložením připojení či nedokonalé uchycení do skříně. Pojďme se ale podívat na mladšího bratra bez předsudků, změny tu totiž jsou vidět hned na první pohled. Vyzkoušeli jsme ho se standardní sestavou AMD Ryzen 5 3600 + GeForce RTX 3060 Ti.

Modulární kabeláž

Inovovaná verze má již rozložení poměrně standardní a zásadními montážními problémy netrpí. Modulární sekci najdete na zadní straně a klasicky jsou zde ve dvou řadách postupně umístěné přípojky pro PCI-E a CPU, SATA/Molex napájení a 20+4 pin k napájení základní desky - zkrátka veškerý základ, který můžete potřebovat. Celkem nabídne kabelová výbava tři Molexy + FDD, dvakrát 6+2 PCI-e, dvakrát CPU 2x4pin, 3x SATA a kombinaci 2x SATA a 1x Molex napájení. Kabeláž stále nepůsobí nijak zásadně robustním dojmem, ale zřejmě jde o standardní set, přičemž hlavní kabel k napájení desky je opletený a zbytek zkrátka v běžném provedení. Délky kabelů jsou dostatečné pro běžné osazení v klasických skříních.

 

Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold

 

Semi-pasivní chlazení a 600 W pro 12V větev

Celkový výkon zdroje je dimenzován na 650 W, přičemž stěžejní 12V větev pokrývá 600 W/50 A, což tedy oproti některým konkurenčním modelům znamená mírně nižší poměrovou hodnotu, ale stále jde o významnou koncentraci. Účinnost při zatížení na 20/50/100 % činí 87/90/87 %. Zdroj je zároveň při zátěži do 30 % chlazení pasivně a teprve následně aktivuje 14cm ventilátor, který je pak i při činnosti velmi tichý. Nechybí samozřejmě základní ochrany proti zkratu, přetížení, přepětí, podpětí a také tepelná ochrana.

 

Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold

 

Příznivá cena, blízká konkurence

Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming se snaží konkurovat zejména atraktivní cenovkou. Na webu výrobce jej můžete zakoupit za 1.999 Kč, nicméně v eshopech ho najdete i za výrazně nižší cenu. Třeba na CZC.cz se aktuálně v době sepisování článku prodává za 1.769 Kč. Oproti dražším konkurentům ale musíte počítat se spíše krátkou zárukou 3 roky. Konkurence je přitom mnoho a i některé modely z etablovaných stájí typu Seasonic či Corsair nezačínají s cenovkami o mnoho výše, přičemž ale nabízejí standardně záruku sedmiletou.

 

Dojmy: Zdroj EVOLVEO G650 Ptero Gaming - modulární 80+ Gold
EVOLVEO G650 Ptero Gaming

Verdikt

EVOLVEO tak má před sebou poměrně trnitou cestu s přesvědčováním kupujících. V segmentu zlatých certifikací se už cenové rozdíly pomalu stírají a jednoduché to určitě nebude. Na druhou stranu je ale zdroj parametrově solidní, cenovka bude vždy přeci jen asi o něco níže a pokud prahnete po vysoké certifikované účinnosti, může se koupě nabízet jako jedna z prvních voleb pro sestavy s určeným rozpočtem. Osobně jsem zvědavý na výsledky detailního měření v odborných recenzích.

Co se nám líbí a nelíbí?

Příznivá cena
Slušné parametry
Certifikovaná účinnost 80+ Gold
Cenové rozdíly se v tomto segmentu stírají
Konkurence etablovaných výrobců
Kratší záruka
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama