Dream Machines DM3 Mini - test jednoduché myši, která se soustředí na základy
Partnerský obsah Článek Dream Machines DM3 Mini - test jednoduché myši, která se soustředí na základy

Dream Machines DM3 Mini - test jednoduché myši, která se soustředí na základy

Filip Němeček

Filip Němeček

26. 5. 2018 14:33

Výbava je skromná, ale vyladěná.

Reklama

Recenzovat herní myš je většinou celkem snadný úkol. Měl jsem jich v rukou spousty a výrobci hráče doslova zavalují extra tlačítky, nastavením, konfigurací a tak podobně. První pohled na recenzovaný model DM3 Mini od polského výrobce Dream Machines mě tak celkem vystrašil.

Důvod je prostý. Jedná se sice o herní myš, ale takovou, která se soustředí na ty vůbec nejnutnější základy. Už při pohledu na krabici či popisek v eshopu je jasné, že zde žádnou extra schovanou funkcionalitu najít nepůjde, přesto ale dokázala myš překvapit, jak se dozvíte dále v recenzi.

Povrch myši je vyhotoven s tradičního matného a černého plastu, který se velmi příjemně drží i při delším hraní. Navíc na něm nejsou vidět otisky, pokud se na ně vyloženě nesoustředíte a nehledáte je. Do ruky myš padne dobře, byť bych třeba osobně ocenil o kapku vyšší rozměry a v tomto mi vyhovuje více model DM1 Pro S. Samozřejmě asi těžko od kompaktní myši čekat, že rozměrově bude konkurovat běžnějším modelům.

Dream Machines DM3 Mini - test jednoduché myši, která se soustředí na základy

Tvarově je povedená a jak jste si asi všimli na fotkách, zároveň symetrická. Dobře se tak hodí pro leváky, čemuž dopomáhá absence postranních tlačítek, která bývají u myší pouze na jedné straně, a také snadné přepnutí levého a pravého tlačítka přímo na úrovni myši. Tlačítka jinak obsluhují tradiční Omron spínače, takže zde není co více řešit. Když nepočítáme kolečko a přepínač DPI (který se jinak špatně mačká), tak na myši žádné další tlačítka nenajdete. Jak jsem psal v úvodu, zde se hraje pouze na to nejnutnější.

Samotné kolečko má při otáčení odpor tak akorát a velikostně mi také sedí. Problém může nastat při stisku. Zdá se mi až moc tuhé a v případě, že kolečko mačkáte častěji (já s ním třeba rozklikávám nové záložky v prohlížeči), tak to bude poměrně otrava. Po delším používání jsem si na nutnost silnějšího stisku zvykl, vždy jsem ale při zmáčknutí myslel na to, že jde až moc ztuha.

O snímání se stará známý senzor PixArt 3360, takže je kurzor přesný a nenarazil jsem na žádné problémy se snímáním a tak podobně. Při hraní jsem nikdy neměl pocit, že by mě myš “zradila” a to samé platí při běžné práci, kde přesnost řeším hlavně v grafickém editoru. To samé platí v případě delšího hraní či jiného používání myši. Senzor vždy snímá spolehlivě a myš v ruce působí velmi dobře, za což lze vděčit kromě ergonomie také dříve zmiňovanému povrchu. Senzor funguje spolehlivě při všech nastavení DPI, včetně maximální hodnoty 12000 DPI, nevšiml jsem si žádných problémů s přesností či jiným pocitem z hraní. Při základním nastavení si pomocí DPI tlačítka můžete přepínat mezi následujícími hodnotami citlivosti: 400/800/1600/2400/4800/12000. Myš po přenastavení nabízí druhý režim, kdy potom cyklujete mezi 500/600/1000/1200/1400/1800, což je určitě super doplněk pro hráče, kteří se pohybují v těchto hodnotách a ocení tak vyšší přesnost nastavení.

Dream Machines DM3 Mini - test jednoduché myši, která se soustředí na základy

Mimochodem konfiguraci myši vyřešil výrobce celkem netradiční cestou a není třeba software. Obecně myši přes software nastavuji rád (za předpokladu, že není vyloženě špatný), vzhledem k jednoduchosti DM3 Mini by ale softwarové řešení bylo pravděpodobně na škodu. Místo toho se vše nastavuje pomocí kombinace tlačítek a zapojování myši do USB portu. Stupnice DPI popisované výše nastavíte pomocí držení levého tlačítka myši a přepínače DPI a zapojení myši do USB portu. Držení DPI přepínače a pravého tlačítka myši zase při zapojení “prohodí” levé a pravé tlačítko. Leváci si tak mohou myš nastavit velmi rychle. Chcete si přepnout lift-off distance (LOD) mezi hodnotami 1,8mm a 2,4mm? Stačí při zapojování do počítače držet stisknuté kolečko a buď levé nebo pravé tlačítko myši. Pomocí těchto jednoduchých kombinací si snadno nastavíte zabudovaný software v myši.

Pětici dostupných barev + vypnutí pro podsvícení DM loga nastavíte pomocí držení DPI přepínače a otáčení kolečkem. Je to jednoduché a funguje spolehlivě. Pro myš tohoto ražení mi tento styl nastavování přijde jako zcela vhodný.

{control gallery}

Kabel bych možná ocenil opletený pro delší životnost a také zamezení paměťovému efektu. Přece jen DM3 Mini mi přijde jako ideální kandidát na přenášení a v takovém případě bude kabel často zmačkaný. U použitého gumového jsem na paměťový efekt narazil, ale kabel nedržel po vytažení z batohu tvar tak pevně, aby šlo o výraznější problém.

Celkově mám z myši lepší pocit, než jsem při prvním pohledu očekával. Je jasné, že není pro hráče, kteří vyžadují dostatek tlačítek či bohatější konfiguraci. Jako minimalistická myš ale svoji úlohu plní více než dobře, nabízí kvalitní zpracování a příjemně se drží. Možná by si zasloužila nižší cenu, tisíc korun se vzhledem k výbavě může zdát trošku více. Drea Machines DM3 Mini můžete koupit na CZC.cz.

Plusy:

  • Zpracování
  • Povrch
  • Jednoduchost
  • Chytré řešení nastavení

Mínusy:

  • Jednoduchost
  • Vyšší cena
  • Základní kabel
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama