EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá
Esport Valorant Článek EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

Sgt Navážka

Sgt Navážka

29. 3. 2022 14:46

Evropská špička se střetla v boji o 200 000€ a postup na nadcházející major.

Reklama

V minulém týdnu probíhaly vyřazovací boje mezi nejlepšími evropskými týmy v boji o tři místa na nadcházejícím majoru a nezanedbatelnou částku 200 000€. Play-off nabídlo neskutečnou podívanou a do paměti se vryje i strastiplným příběhem šampionů.

Velká očekávání měl český fanoušek od týmu Fnatic, v jehož sestavě působí Martin "Magnum" Peňkov. Jeho tým hned v prvním zápase narazil na vicemistry světa z Gambit Esports, hrající momentálně díky sankcím pod označením M3 Champions. 

V přímém souboji o top 3 umístění zaručujícím účast na nadcházejícím major turnaji si oba týmy udržely vlastní map pick. Na decider mapě jsme byli svědky neskutečné podívané, kde každá chyba mohla rozhodnout o vítězi. I přes celkem komfortní vedení 9:3 pro Fnatic dokázali ruští hráči zápas vyrovnat a dotáhnout hru až do desátého prodloužení, kdy stavem 23:21 dokázal Magnumův tým urvat vítězství a spot na majoru pro sebe. Hráči si k tomuto výsledku pomohli především svými neuvěřitelnými clutchi.

Bohužel následující cesta nejlepšího českého hráče už nebyla ani zdaleka tak úspěšná. Nejprve v semifinále nestačil tým Fnatic na FunPlus Phoenix a následně ani v losers bracketu se jim nepodařilo uhrát jedinou mapu proti G2 Esports a s Challengers se rozloučili na třetím místě.

EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

Až neuvěřitelný příběh s hořkým koncem se ale podařilo napsat jinému celku. Týmu FunPlus Phoenix ze sestavy ve skupinové fázi vypadl in-game leader ANGE1 a musel se na samém konci vyřazovací fáze obejít i bez top fraggera Ardiise.

Kirill "ANGE1" Karasiow si z logických důvodů vzal od hraní pauzu v okamžiku počátku ruské invaze do jeho domoviny. Tým na jeho rozhodnutí reagoval s velkým pochopením a angažoval náhradníka, bývalého hráče NOM Esports, Kamila "baddyG" Graniczka. I přesto, že se dokázali hráči FPX s novou akvizicí sehrát celkem obstojně, velké výsledky v play-off od nich čekal málokdo.

V prvním duelu proti týmu Liquid se ale zdálo, že vše funguje. Ardis "Ardiis" Svarenieks pokračoval v neskutečné fazóně, kterou předváděl už ve skupinách, a svůj tým dotáhl k vítězství 2:0. Jenže pak přišla další rána; Ardiisovi vyšel příští den pozitivní test na covid a kvůli nemoci nemohl následující kola odehrát. 

EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

Na shánění dalšího zástupce bylo už pozdě, a tak se k týmu znovu přidal ANGE1. BaddyG ale zůstal na roli controllera a zkušený ukrajinský hráč se ujal pro semifinálový zápas role duelisty. A hned na první mapě dokázal poslepovaný tým FPX nadělit týmu Fnatic 13:0. ANGE1, který na obou mapách exceloval jako in-game leader, i jako top fragger, si zaslouženě odnesl po výhře 2:0 i MVP ocenění. V pozápasovém rozhovoru o jeho vlivu na hru FPX mluvil baddyG.

Ve finále tak FPX čekali na soupeře z lower bracketu, ve kterém se G2 podařilo přehrát tým Fnatic. Závěrečný zápas se sice ani jednomu z hrdinů posledních dní nijak zvlášť nepovedl, o to víc ale zazářili zbylí tři hráči. SUYGETSU, Shao a Zyppan vzali zápas na svá bedra a společně dokázali proti G2 urvat vítězství 3:1 a právě poslední jmenovaný dokázal quadrakillem ukončit třetí prodloužení poslední mapy.

Bohužel pro tým, i pro objektivitu soutěže, kvůli pravidlům o nutnosti kontinuity hráčské sestavy, kvůli sankcím a složité situaci s cestováním, které nedovolí hráčům ANGE1, SUYGETSU a Shao na major vycestovat, se šampion Evropy na Masters v Rejkjavíku nepodívá. Spot tak k rozčarování a zklamání FPX a jejich fanoušků připadne týmu Liquid.

EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

Zyppan na vyjádření reagoval pouze slovy "not fair". Můžeme jenom doufat, že vedení VCT svůj postoj přehodnotí a pokusí se o jiné řešení. Moc času na to ale už nezbývá. V opačném případě zůstává objektivita velkou otázkou, jelikož se bez náznaku řešení na účast ruských hráčů na evropském šampionátu upozorňovalo opakovaně. Ti se výraznou měrou podíleli na nejedné sestavě týmů ucházejících se o titul.

Velkým zklamáním se stal celý turnaj také pro úřadující mistry světa z týmu Acend, kteří se bohužel museli vypořádávat s velmi podobnými problémy jako FPX. Jejich tažení turnajem však skončilo už po skupinové fázi. Do top 3 se nedokázali prodrat ani favorizovaní Gambit Esports, což jen potvrzuje, jak silná konkurence v EMEA regionu momentálně je. 

Třemi postupujícími se tedy staly týmy Fnatic, G2 Esports a Team Liquid, které všechny uvidíme na nadcházejícím majoru v Rejkjavíku. Ten startuje už za dva týdny, 10. 4., tak ho nezapomeňte sledovat.

EMEA Challengers má překvapivého vítěze, ten se však na major v Rejkjavíku nakonec nepodívá

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama