Finále LPL: Uziho cesta na vrchol
Esport League of Legends Článek Finále LPL: Uziho cesta na vrchol

Finále LPL: Uziho cesta na vrchol

Ondřej Sirovátka

Ondřej Sirovátka

15. 9. 2018 14:37

Finále LPL 2018 a pokračování nadvlády RNG.

Reklama

Po očku jsem v zaměstnání sledoval včerejší finálový zápas v LPL. Obvykle bych si povzdechnul, že se nemůžu dívat a počkal si na výsledek. Tentokrát to bylo jiné a sérii jsem chtěl vidět stůj co stůj.

Invictus Gaming, vítěz letního splitu a silný tým i v kontextu blížícího se světového šampionátu. V play-off jarního splitu ukončili tažení před branami finále. Jejich oponent? Royal Never Give Up. Tým, který stál předchozí split v cestě IG, letos vyhrál vše, co se dalo a v jeho středu ADC, to nejlepší ADC na světě. Jian "Uzi" Zi-Hao po šest let dlouhém čekání konečně dosáhl na domácí titul, následované triumfem na Mid-Season Invitational a Asian Games. Včera bojoval se spoluhráči o druhý titul na domácí půdě v řadě.

Royal Never Give Up začali finále pohodlně, ujali se vedení 2:0 a upřímně jsem dofal, že půjde o jednoznačné vítězství 3:0. Invictus Gaming to odmítli zabalit a hlavně díky Song "Rookie" Eui-jin a jeho Zoe odvrátili pohromu v 30 minut dlouhé hře. Rookie byl ústředním nástrojem i ve hře číslo 4, ikdyž poslední slovo měl teprve sedmnáctiletý Yu "JackeyLove" Wen-Bo. Pátá, rozhodující mapa gradovala až do úplného konce, kdy byli hráči RNG zatlačeni až za své zničené inhibitory a já si začal připouštět možný konec jejich neporazitelnosti v letošní sezóně. Royal Never Give Up dostáli svému jménu a sérií několika killů v rozmezí pouhých dvou minut ukončili finálovou hru a pozvedli druhou trofej pro šampiony LPL.

RNG byl po dlouhá léta považován za tým končící vždy pod vrcholem, nikdy v té nejsilnější formě v klíčové momenty. Obzvlášť Uzi se stal terčem kritiky pro jeho agresi, která se mohla jednoduše zvrtnout a potopit zbytek týmu. Úspěch totiž stál skoro výhradně na jeho bedrech ať už byl v jakémkoliv týmu, kompozice se stavěla jemu na míru a v moment, kdy Uzi nevyhrál linku a nepotahal, tým neměl jiný způsob jak vyhrát. Letos je to jiné, Uzi neubral ze své agrasivity, ale vypiloval svůj play style k naprosté dokonalosti. Je mu nadále poskytován ohromný prostor. I zdánlivě prohraný team fight dokáže otočit ve svůj prospěch a zpoza silné frontline razí cestu k úspěchu. Pro soupeře ale porážka RNG už nestojí jenom na eliminaci Uziho. Midlanere Li "Xiaohu" Yuan-Hao v případě potřeby dokáže ulevit z tlaku na Uziho, převzít roli carry a odvést neméně obdivuhodnou práci.

Pro úplnou dominanci světa League of Legends zbývá poslední a zaručeně nejtěžší úkol. Vyhrát Worlds. Do turnaje bezpochyby nastupují jako favorité na titul. Pokud by to dokázali, zapíše se rok 2018 do historie jako rok RNG, Uziho a dost možná jako počátek nové dynastie. SKT T1 sice vyhráli 3 světové tituly, ale nikdy se nestali šampiony obou domácích splitů, MSI, Rift Rivals i Worlds v jednom roce, tím by RNG vyčnívali nad všechny ostatní. Uzi by po právu mohl být označován za nejlepšího hráče planety, minimálně pro tento rok. V těch dalších by mohl dokonce ohrozit i Fakera na pozici nejlepšího hráče všech dob.


GAME 1

GAME 2

GAME 3

GAME 4

GAME 5

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama