GamesCom 2017: Dojmy z bety Escape from Tarkov a představené novinky
Gaming Článek GamesCom 2017: Dojmy z bety Escape from Tarkov a představené novinky

GamesCom 2017: Dojmy z bety Escape from Tarkov a představené novinky

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 8. 2017 13:49

Hardcorové FPS je postaveno na maximálně realistickém zážitku z fiktivního ruského města ve válečné zóně.

Reklama

Escape from Tarkov je opravdovým unikátem na poli RPG akčních stříleček. Název hry jste již určitě zaslechli, ale pokud náhodou nevíte, o čem je řeč, pojďme si ambiciózní projekt představit. Hra se odehrává v ruském rozlehlém městě Tarkov, kterým otřásá politicko-ekonomický konflikt. Město bylo důležitým ekonomickým uzlem mezi Ruskem a Evropou. Kolaps vlády a neustálé válčení ho ale sevřely ve strachu a panice. Hráč do Escape from Tarkov vstupuje jako žoldák jedné ze dvou frakcí dle vlastního výběru.

Skutečný hardcore

Vaším úkolem je dostat se z jednoho bodu do druhého na jednotlivých mapách a tím tedy, jak už název napovídá, uprchnout z Tarkova. No a hlavně samozřejmě přežít. Co je ale nejdůležitější – Escape from Tarkov si nebere servítky a jde o skutečnou hardcore simulaci. Nečekejte, že s vámi hra bude mít slitování. Vše funguje co nejvíce reálně – ať už se bavíme o pohybech, samotném nádherně vykresleném prostředí nebo soubojích. Stejně tak je do detailů propracovaná konfigurace zbraní a vybavení a balistika střel. Přizpůsobení palných zbraní je vskutku maximální. Co se týče herních módů, aktuálně si v betě můžete vyzkoušet hraní offline s AI boty. Tady se o svou postavu nemusíte příliš bát, protože i kdybyste zemřeli, neztratíte svou výbavu. Jiná písnička je to ale v případě online raidu.

GamesCom 2017: Dojmy z bety Escape from Tarkov a představené novinky

Vývojáři hru opravdu maximálně posouvají k simulaci reálu a pokud v online hře umřete, přicházíte o všechny předměty, které jste si přinesly. Můžete si sice výbavu tzv. pojistit pro případ úmrtí, ale taková vychytávka vás přijde hodně draho. Proto se musíte co nejvíce snažit projít mapu do cíle a získat po cestě pokud možno co nejvíce vybavení a zbraní, které můžete později prodávat obchodníkům. Mapy mají různé časové limity přibližně kolem 40 – 100 minut. Pokud umřete, veškeré vaše úsilí bylo zbytečné. Chce to pevné nervy!

Obrovské množství RPG prvků zahrnuje třeba levelování postavy, které vám postupně zpřístupní lepší schopnosti nebo třeba i levnější nákupy u zmíněných obchodníků. Počítejte ale s tím, že úspěch není zadarmo a v Escape from Tarkov nejprve pravděpodobně budete bádat, jak vlastně danou mapu projít, jak se naučit vyrovnat nepřátelům a jak přežít až do konce.

GamesCom 2017: Dojmy z bety Escape from Tarkov a představené novinky

Novinky představené na GamesComu

Na GamesComu jsme navštívili vývojáře a vyzkoušeli si nové prvky, které do beta testování přibyly. Půjde v prvé řadě o systém questů a úkolů, které budete moci na vaší cestě plnit. Úkoly vám zadá obchodník a jejich plněním si u něj zlepšíte reputaci, což vede k odemčení dalších questů, získání zkušeností a odměn. Vše bude navázáno i na samotný příběh celé hry a jednotlivé úkoly vám umožní hlouběji nahlédnout do děje. Konkrétně půjde o velmi různorodé činnosti – hledání specifických míst, navázání kontaktu s dalšími obchodníky, ničení zařízení a další.

Dále do hry přibyla gestikulace, takže teď můžete naznačovat přátelům další postup nebo na dálku prostředníčkem dát najevo nepříteli, co si o něm myslíte. Kromě toho přibyla i velmi efektní možnost střelby "naslepo" přes překážky.

Escape from Tarkov je opravdu precizní a snaží se dotáhnout k dokonalosti veškeré herní mechaniky. Osobně jsem na tento titul velmi zvědavý, protože i přes svou vysokou obtížnost určitě hráče nadchne celkovým zpracováním.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama