[Gamescom] Rozhovor s tvůrci: Nová příběhová hra Under the Waves od Quantic Dream
Gaming Článek [Gamescom] Rozhovor s tvůrci: Nová příběhová hra Under the Waves od Quantic Dream

[Gamescom] Rozhovor s tvůrci: Nová příběhová hra Under the Waves od Quantic Dream

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 8. 2022 11:18

Na Gamescomu jsme vyzpovídali tvůrce oznámené příběhové novinky Under the Waves.

Reklama

Pokud vaše srdce bije pro příběhové hry, asi není třeba představovat vydavatele Quantic Dream. Pestrá škála silných narativně postavených her čítá zvučná jména jako Detroit: Become Human, Heavy Rain, Beyond: Two souls a další. Těšíme se samozřejmě hlavně na Star Wars Eclipse, ale na letošním Gamescomu Quantic Dream přišel s oznámením zcela nové hry Under the Waves.

[Gamescom] Rozhovor s tvůrci: Nová příběhová hra Under the Waves od Quantic Dream

Krátký trailer na tuto novinku byl uveden v průběhu Opening Night Live. Život v podmořské stanici, osamělost, vyrovnávání se s minulostí či vzpomínkami. To vše ze záběrů i samotného hlavního hrdiny doslova čiší.

Na Gamescomu jsme měli možnost vyzpovídat ohledně Under the Waves hlavní herního designéra Thomase a také spoluzakladatele studia Parallel studio, Nicolase. Rozhovor je samozřejmě přeložený z angličtiny a lehce parafrázovaný.

Hezký den, pánové. Můžu vás poprosit o krátké představení?
Thomas: Jasně. Patříme k vývojářskému studiu Parallel Studio. Já jsem Thomas a jsem hlavní herní designér.
Nicolas: Já se jmenuji Nicolas a jsem spoluzakladatel studia Parallel studio, audio režisér a skladatel.
Dnes se budeme bavit o vaší nově uvedené nadcházející hře Under the Waves. Přišlo mi, že první trailer nám ji představil tak trochu z filozofického pohledu. Můžete nám prozradit, o čem hra bude a čeho se dotkne příběh?
Thomas: Jasně. Je to singleplayerová hra postavená na příběhu, která se opravdu odehrává „pod mořskými vlnami“. Hlavním hrdinou je profesionální potápeč Stan, který pracuje v Severním moři v malé podmořské stanici. Stana trápí smutek a lítost a svádí s nimi souboj mimo jiné právě tak, že se vydává do izolace pod mořskou hladinu.
Vypadá to, že hra bude stát na velmi hezkém vizuálu, máme tady zmíněnou filozofii samoty a trápení se s lítostí a možná vazbou na blízké vztahy. Co bude nejsilnější charakteristikou hry? Je to právě příběh?
Thomas: Díky. Ano, soustředíme se samozřejmě na vyprávění. Zároveň se hra odehrává v oceánu a chceme vytvářet také autentické prostředí. Snažíme se, aby nálada hry a prostředí respektovaly atmosféru. Kromě toho – hra se odehrává v Severním moři, které je jedno z nejvíce znečištěných na světě. Navázali jsme partnerský vztah s organizací Surfrider Foundation Europe a ekologický aspekt zapracováváme do hry. Třeba když budete ve hře používat předměty, můžou za sebou zanechávat odpad a vaší zodpovědností je ho posbírat.
Můžete mi více představit hlavního hrdinu? Už jsi naznačil, že ho trápí jeho minulost a možná vlastní osud.
Thomas: Je to trochu příběh o ztrácení víry v sebe sama. Stan je muž ve středním věku a nese si určité šrámy z minulosti. To se ve hře postupně rozvíjí. Současné demo představuje kromě Stana další dvě postavy. První je Tim, operátor a Stanův mentor, který působí na povrchu. Druhou postavou je Stanova žena Emma. V jejich vztahu je napětí a ze hry je zaměřená na vnímání samoty.
To byla vlastně moje další otázka. Z atmosféry jde opravdu cítit osamělost, izolace… A pochopil jsem, že hra bude hodně o jeho vztazích zejména napříč rodinou. Jak vlastně Stan skončil hluboko pod vodou na stanici?
Thomas: Stan je původem z Irska a pracoval blízko moře. Starší rybáři zkrátka hledají nová pracovní místa a tohle byla jedna z možností
Dá se popsat, jaké podobnosti sdílí Under the Waves s jinými hrami, které vydává Quantic Dream? Čím se naopak odlišuje?
Thomas: Jako Parallel Studio jsme s Quantic Dream partnersky propojení. Sdílíme stejnou filozofii vyprávění příběhů. Na hře ale zanecháme své unikátní stopy, protože jsme na ní pracovali už před vznikem tohoto partnerství. Myslím, že hlavní podobností je ale právě filozofie vyprávění a silné zaměření na příběh.
Možná mi tuhle otázku nezodpovíte, ale v traileru jsem si všiml krátké scény, kde Stan stojí pod vodou s další postavou – malou dívkou, která vypadá jako duch. Můžete nám o ní něco říct, nebo si budeme muset počkat na samotnou hru?
Nicolas: To nemůžeme (smích). V průběhu hry se ale budete vracet třeba ke vzpomínkám, kterým musí Stan čelit.
Vydání hry je zatím naplánováno na rok 2023. Máte naplánovaný konkrétnější termín, nebo je to zatím otevřené?
Thomas: Zatím termín necháváme otevřený.
Uvidíme hru na tradičních platformách?
Thomas: Ano, zahrajete si ji na PC i současných generacích konzolí Xbox a Playstation.
Chtěli byste dodat ještě něco, co zde dnes nezaznělo?
Nicolas: Je to hra plná kontrastu – mezi mořem a životem na povrchu, v napjatých vztazích i při vnímání izolace.
Thomas: Kontrast je patrný i ve vizuálu a umělecké režii. Industriální prvky jsme ponechali spíše realistické, ale živé objekty jsou záměrně zpracovány trochu více animovaně.
Nicolas: A co se týče hudby, pracujeme hodně s „vintage" audiem, ale zároveň je to zajímavý mix sound designu, který je provázaný z vizuálem a chceme zkrátka, aby byl zážitek z herního světa komplexní.
 

Pokud jste ještě neměli možnost vidět trailer ke hře, rovnou na něj mrkněte. Na Gamescomu jsme měli možnost vyzkoušet i zmíněné demo a hra vypadá opravdu slibně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama