GTA V: Nejvýdělečnější výtvor zábavního průmyslu.
Zajímavosti Článek GTA V: Nejvýdělečnější výtvor zábavního průmyslu.

GTA V: Nejvýdělečnější výtvor zábavního průmyslu.

Ondřej Sirovátka

Ondřej Sirovátka

11. 4. 2018 21:52

Slavná videoherní série se zapisuje do historie jako nejvýnosnější výtvor zábavního průmyslu.

Reklama

GTA V: Nejvýdělečnější výtvor zábavního průmyslu.

Legendární série s otevřeným světem a přetékající násilím posouvá hranice volnosti ve světě videoher od roku 1997. Díl s pořadovým číslem V je v žebříčku nejprodávanějších her všech dob na krásném třetím místě. To je již samo osobě velký úspěch, jaká je ale finanční bilance GTA V jde ještě o krok dál. Pátý díl Rockstar Games, potažmo mateřské společnosti Take-Two Interactive vynesl v průběhu pěti let částku pohybující se okolo těžko uvěřitelných 6 miliard dolarů (cca 123 miliard korun). To z něj dělá nejúspěšnější počin zábavního průmyslu všech dob a to s velkým náskokem. Číslo je ještě úchvatnější v kontrastu s rozpočtem na vývoj, 265 milionů dolarů. Velkroysý rozpočet pohybující se na úrovni nejnákladnějších filmových trháků. Avšak není jediný snímek, který by se byť jen přiblížíl oné hranici, Avatar (237mil. dolarů) si sáhl těsně nad 3 miliardy dolarů, nejúspěšnějsí film všech dob je po započtení inflace Gone with the Wind (Jih proti Severu) s tržbami ve výši 3,4 miliardy dolarů. 

Čísla generovaná GTA V jsou natolik výjmečná, že musíte započítat tržby z celé filmové série, aby měla hra vůbec nějakou konkurenci. V takovém žebříčku by hře patřilo páté místo, bylo potřeba natočit 26 filmů s agentem 007 aby vydělal víc než jeden jediný díl slavné herní série. 

Od roku 2013 se prodalo celkem 90 milionů kopií, nejsilnější platformou je PlayStation s 60,2% (PS3 s 32,8% a PS4 s 27,4%), s odstupem je Microsoft s 37,7% (Xbox360 s 25,5% a Xbox ONE s 12,2%) a téměř zanedbatelnou pozici hájí PC (2,1%). Přísun nových hráčů by neměl ani nadále zásadně polevovat, v roce 2017 šlo po čtyřech letech od vydání o šestou nejprodávanější hru v USA a ještě nějaký čas se jistě dobře prodávat bude, dle spekulací se má GTA VI objevit až v průběhu roku 2022. 

Díky dlouhému “životnímu” cyklu, neustále novému obsahu od vývojářů a možná další čtyři roky bez nástupce, který by zapříčinil výrazný odliv hráčů se bude úspěch v prodejích a tržbách dále navyšovat.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama