Hackeři prolomili vývojovou verzi S.T.A.L.K.E.R. 2. Hrozí ukončení projektu?
Gaming Článek Hackeři prolomili vývojovou verzi S.T.A.L.K.E.R. 2. Hrozí ukončení projektu?

Hackeři prolomili vývojovou verzi S.T.A.L.K.E.R. 2. Hrozí ukončení projektu?

Josef Ventrča

Josef Ventrča

2. 6. 2023 08:30 1

Unikají snímky z hraní. Ukrajinské studio GSC Game World situaci vyšetřuje.

Reklama

Nedávno se objevily zprávy, že technologický tým ukrajinského studia GSC Game World omylem vypustil na internet vývojářskou verzi dekádu očekávané střílečky S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Ačkoliv následně vypadalo, že se problém podařilo vyřešit, tak nyní server Insider Gaming přišel se zjištěním, že jeden ze zveřejněných souborů obsahoval i dešifrovací klíč. Toho využili hackeři, kteří tak údajně měli zcela prolomit ochranu buildu ve vývoji.

To by pro tvůrce a samotný vývoj hry S.T.A.L.K.E.R. 2 mohl být poslední hřebíček do rakve. Na internetu se objevila hratelná sestava titulu o velikosti téměř 200 GB. Dále se pak na serveru 4Chan objevila vlákna, kde někteří anonymní uživatelé sdílejí záběry ze hry, na kterých lze vidět menu, prostředí, zbraně a prvky uživatelského rozhraní. Jeden z uživatelů během hraní zároveň sledoval svůj výkon. V otevřeném prostředí, které vypadá jako intenzivní vykreslování částic, bylo možné vidět, že grafická karta RX 6700 XT využívá téměř 10 GB VRAM, a také je využito celých 26 GB RAM - to vše při celkovém výkonu 25 FPS.

Vývojáři zatím nepotvrdili pravost snímků, ani se víc nevyjádřili k úniku aktuální verze. Podle Insider Gaming však situaci momentálně vyšetřují.

EDIT: Ve čtvrtek večer se vývojáři k situaci vyjádřili na oficiálním twitterovém účtu hry. Pravost záběrů bohužel potvrdili. „Nás tým je napadán skupinou ruských hackerů téměř rok a půl. Bohužel se jim podařilo proniknout k některým herním aspektům, které pak zveřejnili,“ napsali na Twitteru. Vyzvali však všechny své podporovatele, aby snímky ignorovali. „Ačkoliv tyto materiály sloužily pouze k testovacím účelům a nejsou ukázkou finální verze, mohly by vám pokazit zážitek z průzkumu Zóny,“ dodali tvůrci.

Terčem hackerů

Pro studio GSC Game World se jedná o další komplikaci v horizontu několika týdnů. Není to tak dávno, co se ukrajinští vývojáři museli potýkat se záškodnickými činy spáchanými zapálenými ruskými hackery, kteří se vydávali za fanoušky série. Ti se navíc pokusili tvůrce vydírat kvůli tomu, že nechtějí vydat S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v Rusku a Bělorusku. Vyděrači prohlásili, že mají 30 GB souborů hry, které zveřejní, pokud vývojáři nezmění své stanovisko. Ti však na jejich výzvu nepřistoupili.

Otázkou teď je, co bude dál se S.T.A.L.K.E.R. 2? Pokud se ukáže, že se hackerům skutečně podařilo prolomit obranu vývojářské verze a následně ji celou zveřejnit na internetu, mohlo by to zcela otřást dosavadní prací, a skutečně to může ohrozit pokračující vývoj. Nelze však v tuto chvíli říct, jak moc. Cokoliv ohledně možného ukončení tvorby střílečky, která během zhruba deseti let vývoje byla několikrát restartovaná, by byly jen spekulace. Podle Insider Gaming však jisté obavy z krachu projektu panují.

EDIT: Vývojáři v twitterovém prohlášení však ubezpečili fanoušky, že budou nadále na projektu pracovat. „Navzdory potížím pokračujeme ve svém úsilí, které uspokojí vaše očekávání,“ sdělili.

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama