Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů
Gaming Článek Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

Barbora

Barbora

23. 2. 2020 05:05

Bez moderů bychom si těžko zahráli herní žánry jako battle royale, MOBA nebo survival.

Reklama

Podívejte se na nejhranější počítačové hry současnosti. Co vidíte? Není žádným překvapením, že na předních příčkách se objevuje Fortnite, PUBG, Overwatch, Rainbow Six Siege nebo League of Legends. Na první pohled toho mezi sebou nemají zas tolik společného, ale něco by se přece jen našlo – módy. Právě ty stály na počátku vzniku některých populárních herních žánrů současnosti. Velké díky patří kreativním moderům a jejich tvrdé práci.

Hero shooter

Kořeny hero shooters her neboli stříleček s hrdiny můžeme hledat už ve hře z roku 1989 jménem Herzog Zwei. Podnět k rozvoji žánru však přišel o pár let později. Psal se rok 1996, právě vyšla hra Quake a nadšení fanoušci začali vytvářet mapy a módy. Jeden z nich obzvláště vynikl – Quake Team Fortress. Jeho tvůrci John Cook a Robin Walker byli najatí společností Valve, aby přeměnili QTF na mód pro Half-Life a později samostatnou hru Team Fortress (podobným způsobem vznikl třeba Counter Strike).

Team Fortress 2 se rychle stal hitem a dodnes zůstává jednou z nejhranějších her na Steamu. TF2 lze považovat za předchůdce dalších hero shooters her jako například Overwatch a některé prvky se promítly do multiplayer stříleček typu Rainbow Six Siege.

Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

MOBA

Znaky MOBA her se objevily v mapě Aeon of Strife pro Starcraft v roce 2002, ale ten největší boom odstartoval s modifikovací DotA (neboli Defense of the Ancients), která byla určená pro Warcraft 3. Dnes se DotA 2 řadí mezi nejznámější zástupce MOBA her společně s League of Legends a Heroes of the Storm.

Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

Survival hry

Před tím, než vypuklo šílenství kolem battle royale her, se objevil žánr survival. Hry o přežití se rozmohly poté, co Dean Hall vytvořil v roce 2012 mód pro Arma 2 jménem DayZ. Mód to dotáhl na samostatnou hru, které se v prvním roce předběžného přístupu prodalo přes tři miliony kopií. K oblíbenosti žánru přispěl obrovským kusem Minecraft, který rozpoutal stavební šílenství. Poté se objevily hry jako Rust, Ark: Survival Evolved, 7 Days To Die a H1Z1. 

Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

Battle royale

Modifikace pro Armu nestojí pouze za vznikem survival her, ale definovala také žánr battle royale. Brendan Green, známý jako PlayerUnknown, vzal ve své tvorbě inspiraci v japonském filmu Battle Royale, v němž mezi sebou skupina středoškoláků bojuje o život. Mód si vydobyl obrovskou popularitu a tak vzniklo PlayerUnknown's Battlegrounds. Green byl poté najat jako konzultant pro H1Z1. V současnosti žánru battle royale kraluje beze sporu Fortnite.

Herní žánry, které by neexistovaly bez moderů

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama