historie-esport-organizaci-eu-fnc-a-nip
Esport Článek Historie esport organizací: EU - FNC a NiP

Historie esport organizací: EU - FNC a NiP

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

15. 7. 2016 15:05

Pojďme se podívat do historie některých esport týmů. Tentokrát jsou na řade NiP a Fnatic.

Reklama

Rychle se nám blíží doba, kdy organizace stojící u zrodu moderního esportu (jako je Fnatic, TSM nebo SKT T1) budou čelit nově přichozím subjektům se skvělým zázemím a nesčetněkrát vyšším rozpočtem. Proto bychom si mohli připomenout, jáké byly počátky tradičních organizací.

Historie esport organizací: EU - FNC a NiP

Fnatic (FNC)

Založeno: 23. července, 2004

Zakladatelé: Sam Mathews a Anne Mathews

Turnajové výhry: 4,8 milionu dolarů

Sídlo:

Londýn, UK (centrála) 

Stockholm, SWE (CS:GO) 

Berlin, GER (LoL) 

Kuala Lumpur, MAL (Dota 2) 

 

Vše začalo v roce 2004, kdy zakladetel Sam Mathews prodal své auto za 5 000 liber aby mohl poslal svůj Counter Strike tým do Las Vegas na první velký turnaj. Tým si zpět přivezl celých 20 000 liber. 

Fnatic je dnes velmy úspěšný v získávání sponzorských kontraktů. Stejně jako některé organizace u nás, jednou nesl jméno hlavního sponzora. V období mezi rokem 2008 a 2009 byl po uzavření partnerství se společností Micro-Star International znám jako Fnatic.MSI.

Rok 2011 byl ve znamení rozšiřování značky. Akvizice League of Legends týmu myRevenge ve kterém působil i Enrique “xPeke” Cedeño a Lauri "Cyanide" Happonen. Tato dvojce tvořila základní stavební kámen jednoho z nejlepších týmu v League of Legends. Následovala akvizice Dota2 týmu. Do konce roku byl propuštěn a nahrazen hráči, kteří přešli na Dotu ze hry Heroes of Newerth. 

O rok později (2013) podepsal Fnatic kontrakt s firmou RaidCalla, díky tomu měl dostatek prostředků na zřízení profesionálního gaming house v Jižní Koreji, jako úplně první zahraniční tým.

Mezi lety 2014 a 2015 Fnatic přibral pod svá křídla týmy ve hře Smite od Hi-Rez Studios a Heroes of the Storm od Blizzard Entertainment.

Dota2 tým stále nebyl v nejlepší kondici - hráči odcházeli a přicházeli. Ustálení přišlo až v roce 2015, kdy Fnatic upsali hráče Teamu Malaysia a ti hrají pod Fnatic dodnes.

Na sklonku roku 2015 se Fnatic rozešel s dlouholetým sponzorem, výrobcem herních periferii SteelSeries aby mohl představit svou vlastní značku, Fnatic Gear. 

Minulý rok se LoL týmu podařilo díky posilám z Jižní Koreji odehrát perfektní LCS Summer Split, tedy bez jedinné prohry a konečným skóre 18:0. Tehdejší sestava byla následující: TOP- Huni, JNG - Reignover, MID - Febiven, ADC - Rekkles, SUP - YellOwStaR. Po tomto úspěchu odešli Huni a Reignover hrát do NA LCS.


 

Historie esport organizací: EU - FNC a NiP

Ninjas in Pyjamas (NiP)

Založeno: červen, 2000  

Zakladatelé: Tommy "Potti" Ingemarsson a Christoffer "Tootzi" Olsson

Turnajové výhry: 1,5 milionu dolarů

Sídlo:

Halmstad, SWE 

 

Počátky této organizace sahájí až do roku 2000 k Counter Strike 1.6. Nespokojenost hráčů Potti a Tootzi s jejich tehdejší organizací vyústilo až k založení jejich vlastní - Ninjas in Pyjamas. Po zisku čtvrtého místo na CPL Cologne a prvního místa v Dalasu došlo k mnohým změnám v sestavě NiP. Vítěztví CPL World Championships znamenalo návrat již jednou vyhozeného Jørgen "XeqtR" Johannessena, nová sedmi člená soupiska však nevydržela příliš dlouho. O dva vyhrané turnaje později odešlo několik hráčů a HeatoN, Potti, XeqtR se přesunuli k SK Gaming, to znamenalo zánik organizace po dvou letech existence.

Po vypršení kontraktu u SK Gaming na začátku roku 2005 se Potti rozhodl NiP znovu oživit s hráči HeatoN, Hyper, ahl, SpawNand a fisker. Krátce na to odehráli CBL Barcelona s konečným třetím místem, což bylo považováno jako neúspěch a Potti se vrátil do základní sestavy. Několik dalších turnajů vedlo k opětovnému dvouročnímu cyklu na jehož konci bylo ukončení činnosti.

V roce 2012, tedy celých 5 let od posledního přerušení činosti, se při vydání Counter Strike: Global Offensive NiP po druhé v historii vrací na scénu. Tentokrát ve velkém stylu, většinu turnajů vítězí bez ztráty mapy. Jejich první prohra přišla až v roce 2013, stopku jim vystavil tým n!faculty ve čtvrtfinále online turnaje EMS One Season Cup #1. První porhra na mezinárodní offline akci přišla na Copenhagen Games 2013 proti Virtus.Pro.

V tom samém roce přišla expanze do hry League of Legends, jejich první tým původně hájil barvy Copenhagen Wolves, na midu začínál zářit Søren "Bjergsen" Bjerg. Reakcí na špatné první dva týdny LCS summer splitu byl odchod trojce hráčů, NeeGodbro, TheTess, and Svenskeren. Místo nich do týmu přišli Vytautas "extinkt" Mėlinauskas, Tobias "Malunoo" Magnusson a poprvé se do LCS dostal český hráč Aleš 'Freeze' Kněžínek.

League of Legends tým byl rozpuštěn v druhé polovině roku 2014, v tomto období se táké začínali stahovat mračna nad rozjetou CS:GO sestavou. Trend špatných výseledků se jich držel až do záři roku 2015, změna přišla mimo jiné s příchodem Jacob "pyth" Mourujärvi a NiP se postupně vraceli do formy.

Pod křídla organizace se dostal i Dota2 tým, avšak jen na krátké období, přišel v lednu 2015 a odešel v listopadu stejného roku. 

 

Příští týden se podíváme na historii týmů Cloud9 a Team SoloMid.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama