historie-esport-organizaci-na-tsm-a-c9
Esport Článek Historie esport organizací: NA - TSM a C9

Historie esport organizací: NA - TSM a C9

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

26. 6. 2016 08:56

V druhém díle našeho výletu do minulosti se podíváme na TSM a C9.

Reklama

Minulý týden jsme si připomněli počátky evropských organizací Fnatic a Ninjas in Pyjamas, dnes je na řadě krátká lekce historie severo-americké organizace Team SoloMid a Could9. Příští týden se podíváme na poslední významný region, Asii.

Team SoloMid (TSM)

Historie esport organizací: NA - TSM a C9

Založeno: 2011 

Zakladatelé: Andy "Reginald" Dinh a Dan "Dan Dinh" Dinh

Turnajové výhry: 1,6 milionu dolarů

Sídlo: Los Angeles, USA

Psal se rok 2009 a Bratři Andy "Reginald" Dinh a Dan "Dan Dinh" Dinh založili komunitní stránku SoloMid.net o League of Legends, o dva roky později byl zformován LoL tým pro účast v první sezóně League of Legends Championship ve Švédsku. Za třetí místo jim náležeo 10 000 dolarů.

Hned první turnaj roku 2012 navázal na úspěch a LoL tým urval druhé místo na IEM Season VI - Global Challenge Kiev, ve finále podlehli týmu Moscow Five (později Gambit Gaming). 

V průběhu roku 2013 k Team SoloMid přišel Jason "WildTurtle" Tran z Cloud9 (C9), Reginald se z midlane přesunul na pozici trenéra a do hry nastoupil Søren "Bjergsen" Bjerg.

Rok na to organizace poprvé rozšířila své akivity, přichází Hearthstone hráči Harry "MaSsan" Cheong a Jeffrey "Trump" Shih, ten později odešel organizaci Cloud9.

Účast na LoL World Championship 2015 byla pro TSM katastrofální, postup ze skupiny se nekonal a navíc dlouholetý člen týmu a oblíbenec faoušků, toplaner Marcus "Dyrus" Hill v přímém přenosu ohlásil konec své kariéry.

Téhož roku došlo na upsání první Counter Strike: Global Offensive sekce, dánské hráče přetáhli od Team Dignitas. Finn "karrigan" Andersen v roli in-game leadera táhl se spoluhráči TSM od vítěztví k vítěztví. Po dvanácti měsících hráči odešli do vlastního týmu Astralis. TSM zůstala neúplná sestava, Kory "Semphis" Friesen, Pujan "FNS" Mehta, Timothy "autimatic" Ta a Hunter "SicK"  Mims.

Letos došlo k poslednímu rozšíření, k TSM přišli hráči Call of DutyVainglory.

 

Historie esport organizací: NA - TSM a C9

 

Cloud9 (C9)

Založeno: prosinec 2012

Zakladatel: Jack "Jack" Etienne

Turnajové výhry: 3,4 miliony dolarů 

Sídlo: Los Anglese, USA

 

Špatná finanční situace organizace Quantic Gaming vedla k propuštění League of Legends týmu, Zach "Nien" Malhas, Hai "Hai" Du Lam, Gabriel "Yazuki" Ng, Jason "WildTurtle" Tran a Daerek "LemonNation" Hart na krátkou dobu soutěžili pod jménem Team NomNom, pak došlo k přejmenování na Cloud9.

Na kratičkou dobu se tým vrátil k Quantic Gaming, netrvalo dlouho a s příchodem manažera a později majitele Jack "Jack" Etienne se osamostatnili pod názvem Cloud9.

Ve třetí sezóně LCS si C9 zajistili místo v letním splitu, který zakončili na prvním místě a včetně odehraných zápasů v Play-off si drželi win-rate 91%. Z World Championship 2013 je vyprovodil evropský tým Fnatic s konečným umístěním 5-8 místo. Nedařilo se ani na dalším velkém mezinárodním turnaji, z Intel Extreme Masters v Kolíně nad Rýnem je vyřadili hráči z Gambit Gaming.

Toho roku upsali hlavního sponzora HyperX a kompletní název týmu byl tak upraven na Cloud9 HyperX.

Ve čtvrté sezóně LCS si napravili reputaci vítěztvím jarního splitu a vyrovnámím vlastního rekorku 13. výher v řadě z přechozí sezóny. Po prolomení smolné bilance na LoL Wolrd Championship 2014 a historické výhry severoamerického týmu nad korejským (poraženým byl NaJin Shiled), přichází k C9 první hráči Dota 2, kteří do té doby hráli pod Speed Gaming.

Druhou akvizicí byl Counter Strike tým z compLexity Gaming. Joseph "Mango" Marquez byl prvním a stále jedinným podporovaným hráčem Super Smash Bros. 

I přes změny v sestavě sekce Dota2 (posily Johan "BigDaddy" Sundstein a Rasmus "MiSeRy" Filipsen) nezískal tým žádné významné vítěztví a v listopadu loňského roku byl rozpuštěn. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama