Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD
Partnerský obsah Článek Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD

Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD

Filip Němeček

Filip Němeček

12. 11. 2017 14:15

Pomůže vám software Crucial Storage Executive.

Reklama

SSD jsou už v základu výrazně rychlejší oproti mechanickým diskům, vždy je ale prostor pro zlepšení. A když je to zdarma a na dvě kliknutí, tak proč si nedopřát porci výkonu navíc.

Ať už se na koupi SSD chystáte nebo už Vám nějaký pátek spokojeně pracuje v počítači, jedna věc se hodí vždy – výrazné zrychlení. SATA SSD už dosáhly hranice svého výkonu, ne že by nedokázaly ještě zabrat, úzkým hrdlem je samotná SATA sběrnice. Kdo potřebuje výrazně vyšší výkon, musí sáhnout po NVMe discích a často je to vykoupeno upgradem základní desky, procesoru i pamětí nebo použít Crucial SSD a utilitu Crucial Storage Executive.

Podporovány jsou SSD Crucial řady MX, BX a starší M500 a M550. Za nás můžeme doporučit Crucial MX300 – je to spolehlivý a prověřený disk, disponuje řadou funkcí, které zlepšují jeho chod a spolehlivost a už v základu je velmi rychlý a pro většinu případů bohatě stačí. Z kapacit 275 GB – 2 TB si vybere každý uživatel a cenovka, začínající kolem dvou a půl tisíce s daní, je velmi příjemná.

Operační systém budete potřeboval Microsoft Windows 7, Windows 8 nebo Windows 10. Ačkoliv je Crucial Storage Executive i ve verzi pro Linux, jedná se o verzi pro disky Micron a není doporučeno jí používat. SSD Crucial a Micron mají rozdílný firmware a každá verze je šitá na míru konkrétním diskům.

Software Crucial Storage Executive už jsme Vám detailně představili dříve. Je zdarma ke stažení na webu výrobce a slouží k managementu SSD. Dozvíte se tu detailní informace o stavu disku, pohodlně aktualizujete firmware, máte možnost sanitizovat data (bezpečně vymazat) nebo navrátit disk do továrního nastavení – PSID revert.

Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD

Mezi nové vlastnosti patří záložka Over Provisioning – vyhrazení dalšího místa pro potřeby řadiče, který ho použije pro vyrovnávání opotřebení buňek (Wear Levelling), které časem selžou a pro automatickou správu nepoužívaných buňek (Garbage Collection). Ačkoliv jsou tyto vlastnosti u SSD Crucial běžně přítomny, další alokace místa se hodí pro případy, kdy probíhá intenzivní čtení a zápis na disk a časem by docházelo k nežádoucímu zpomalení.

V poslední verzi rovněž najdete záložku FlexCap – což je alternativa k Over Provisioningu viz výše, určená výhradně pro SSD Micron.

Nás ale zajímá záložka Momentum Cache, která dokáže s rychlostí SSD opravdu divy. Sliboval jsem, že to bude na dvě kliknutí. První je na záložku Momentum Cache a druhé na tlačítko „enable“, potom proběhne nezbytný restart a můžete si užívat rychlosti, jakým se SATA SSD ani nezdálo.

Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD

Celý „trik“ spočívá v tom, že se využijí volné prostředky operační paměti ke zvýšení výkonu SSD, který už nebude limitován propustností SATA sběrnice. Po aktivaci si Momentum Cache vezme jednu čtvrtinu volné operační paměti (maximálně však 4 GB) a tu dynamicky využije jako vyrovnávací paměť v okamžiku, kdy na SSD probíhá zápis. Celou dobu si navíc software hlídá volné systémové prostředky a udržuje rovnováhu mezi kešováním disku a hladkým chodem systému, aby nebyl ovlivněn výkon celého počítače.

Než spoustu slov, raději dva screenshoty z testu:

Jak okamžitě zdvojnásobit rychlost SSD

Test proběhl v utilitě CrystalDiskMark a avizovaný reálný nárůst výkonu je opravdu výrazný.

Dlužno dodat, že testování proběhlo na mém pracovním stroji a ten je (až na testovací SSD) přesně podle hesla „Kovářova kobyla chodí bosa“. AMD Athlon 5350, 8 GB DDR3 paměti a SSD Crucial MX300 525 GB. I na téhle legraci je nárůst rychlostí dvojnásobný a vzhledem k faktu, že podstatnou brzdou je procesor a pomalá paměť, dovedete si představit, co Momentum Cache dokáže na moderním hardwaru s DDR4 pamětí. Další faktory, které mohou rychlosti omezovat, jsou málo volné operační paměti (pod 6 GB) nebo šifrování.

Protože je jako mezi-paměť využívána volatilní RAM, je v případě stolního počítače doporučeno používat záložní zdroj. V případě náhlého výpadku proudu nebo kolapsu systému, předejdete ztrátě dat. U notebooku můžete Momentum Cache používat bez rizika ztráty dat, vše jistí baterie a navíc software hlídá hodnotu nabití baterie a pokud klesne pod 25 %, Momentum Cache se deaktivuje.

Máte-li tedy dostatek operační paměti a potřebu vymáčknout z Crucial SSD minimálně dvojnásobek výkonu, máte ideální příležitost. Je to snadné a funkční řešení.

Portfolio SSD Crucial MX300 můžete najít na CZC.cz. K dispozici jsou různé kapacity a také varianty M.2.

Článek byl převzat z webu Agem.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama