Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?
Esport Valorant Článek Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

8. 12. 2021 13:54

Uběhla polovina prvního světového šampionátu ve Valorantu a my již známe 8 postupujících týmů.

Reklama

Světový šampionát ve Valorantu, letos v Berlíně, je v plném proudu. Máme za sebou prvních 7 dní nabitých napínavými zápasy ve skupinách, z nichž se z 16 týmů do playoffu kvalifikovalo 8. Ačkoli je šampionát omezován současnou covidovou situací, absence některých týmů (které kvůli pozitivně testovaným hráčům musí hrát online z berlínských hotelů) a fanoušků na stagi rozhodně nikomu nebrání si šampionát pořádně užít.

Týmy byly rozděleny po čtyřech do čtyř skupin od A-D, kdy se v jedné skupině proti sobě nemohou utkat týmy ze stejného regionu. Z každé skupiny do playoffu postupují dva týmy, tedy vítězové upper a lower bracketu.

Skupinu A tvoří týmy Acend (EMEA), Keyd Stars (BR), Envy (NA) a X10 CRIT (SEA). Upper bracket naprosto ovládl evropský tým Acend, který se hrou online nenechal vykolejit a porazil týmy Keyd Stars a Envy. Keyd Stars utrpěli obzvlášť drtivou porážku poté, co jim byla kontumována třetí mapa s týmem Acend za porušení pravidel zápasu. Jonathan “JhoW” Glória, který hrál Cyphera, na Breezu po dobu 6 kol používal kameru, která zneužívala bugu. Toto porušení pravidel během zápasu všem uniklo, a proto se až po hře rozhodlo řešit situaci převrácením skóre, a to z 13:8 pro Keyd Stars na 13:9 pro Acend. Po negativním ohlasu fanoušků se ale Riot Games nakonec rozhodlo udělat rematch, ve kterém dostali Acend náskok 7 kol. Hra nakonec skončila výhrou Acendu 13:10, díky čemuž postoupili do Winner’s. Lower bracket byl o dost méně komplikovaný, a do playoffu jednoduše postoupil tým X10 CRIT.

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

Skupina B se skládala z týmů KRÜ Esports (LATAM), Team Liquid (EMEA), Sentinels (NA) a FURIA (BR). V upper bracketu zde opět dominovala evropská reprezentace, a to Team Liquid, který eliminoval jak KRÜ Esports, tak Sentinels. První skupinový zápas mezi týmy Sentinels a FURIA však nebyl úplně bezproblémový, zápas výrazně narušila patnáctiminutová technická přestávka, která byla nařízena k přezkoumání údajného porušení pravidel hráče týmu FURIA, Alexandra "xand" Ziziho, který na Havenu bez použití schopností Jett vyskočil na boxy na C site. Tento skok bez použití jakýchkoli schopností možný je, nicméně toto nedorozumění hru na dlouhou dobu pozastavilo a vyvedl tak z míry tým FURIA, který zápas nakonec prohrál. Příčiny technické přestávky byly však odhaleny až později a mezitím byl za zdržení hry fanoušky viněn tým Sentinels. I po objasnění ale roztržka mezi brazilskými a americkými hráči a fanoušky pokračuje. V lower bracketu všechny překvapil tým KRÜ Esports, který v Decideru vyřadil již zmíněné dvojnásobné vítěze v Masters tým Sentinels, a zajistil si tak postup do playoffu spolu s Team Liquid.

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

Ve skupině C se proti sobě postavili Gambit Esports (EMEA), Team Secret (SEA), Team Vikings (BR) a Crazy Raccoon (JP). Ani tady evropský tým Gambit Esports nezklamal a dokázal v upper bracketu porazit Team Secret i Team Vikings. Lower bracket patří jihoasijskému týmu Team Secret, který oba eliminované týmy drtivě porazil 2:0.

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

A nakonec tu máme skupinu D, obsahující týmy Vision Strikers (KR), FULL SENSE (APAC), Fnatic (EMEA) a Cloud9 Blue (NA). Čtveřici kvalifikovaných evropských týmů (s naší jedinou českou reprezentací – Magnumem) uzavírá Fnatic, který také vzal upper bracket útokem a vyřadil tak FULL SENSE a Vision Strikers. V lower bracketu zazářil severoamerický tým Cloud9 Blue, čímž postupuje do playoffu.

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

První polovina šampionátu byla zatím určitě velmi překvapující. Do popředí se dostaly menší, méně známé týmy, a naopak byly některé zkušené a obávané týmy úplně vyřazeny. Nejvíce mohou určitě oslavovat evropští fanoušci, kterým reprezentace zatím zůstává úplná. Také Latinská Amerika slaví velký úspěch a Jihovýchodní Asie dvojnásobně s dvěma kvalifikovanými týmy. Eliminované týmy ale také neodcházejí s prázdnou – všechny si odnesou výhru 20 000 dolarů, tedy přibližně 450 000 Kč.

A zde se můžete podívat na rozřazení týmů v playoffu. Začíná se už 8. prosince v 18:00!

Jak probíhá světový šampionát ve Valorantu a kdo postupuje do play-off?

Již odehrané zápasy nebo živá vysílání těch, které nás ještě čekají, můžete sledovat na Youtube kanále VCT nebo Twitch kanále Valorantu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama