Je opravdu VALORANT zabiják ostatních her?
Gaming Valorant Článek Je opravdu VALORANT zabiják ostatních her?

Je opravdu VALORANT zabiják ostatních her?

Ivan Maceček Kyri_Kiry

Ivan Maceček Kyri_Kiry

9. 5. 2020 14:39

Někteří profesionální hráči se přesouvají ze svých domovských her na VALORANT. Proč?

Reklama

Spousta hráčů i webů nazývají VALORANT "game-killer", ale proč to tak je?  Možná to není tím, že by VALORANT v sobě skrýval všechny vlastnosti té nejlepší kompetitivní hry a všichni se přesunují sem. Hlavně to zatím vývojáři ani nedovolují, hra je v uzavřené betě a hráče trápí spousta bugů a problémy, které je potřeba na plnou kompetitivní scénu opravit, ale i přesto funguje hra skvěle a nejlepší esport hráči přestupují na titul od Riotu. Důvodem nemusí být přímo VALORANT, ale právě zbylá herní scéna.

Minulý týden byl Jay “Sinatraa” Won, hráč Overwatche za tým San Francisco Shock, nejznámější OW hráč Severní Ameriky. Vyhrál 2019 OW League grand finále, World Cup, OWL MVP a World Cup MVP. Jenže nyní už dva týdny Sinatraa nehraje OW vůbec, odešel z týmu, rozpustil šest kontraktů v San Franciscu a nechal za sebou skvělý tým a ligu, kde byl superstar a přešel na VALORANT, na hru kde ještě není esport systém ani zavedený.

VALORANT, jako nový hráč, může hýbat s esport scénou rychleji, než tomu bylo doposud. Již před vydáním uzavřené bety oznámili vývojáři, že je hra cílená na hráče her typu Overwatch, CS:GO, Apex Legends, R6 a Fortnite. Tím pádem se dal čekat přechod hráčů (jak "casual", tak kompetitivních) na VALORANT. A to se taky stalo, jako kdysi u PUBG a Fortnite.

Je ale nefér nazývat VALORANT "game-killerem". Hry jako OW, Apex, PUBG a další si ničí esport scénu sami.

VALORANT - krásná směsice všeho

Jedná se o taktickou střílečku, která má téměř identické mechaniky jako CS:GO s in-game ekonomikou a s umisťováním bomb na určená místa na mapě. Můžete si také vybrat hrdiny, kteří disponují speciálními schopnostmi jako jsou kouřové granáty, artilerie, teleportace nebo stavění zdí. Riot si zkrátka vzal od všeho trochu a funguje to, tím pádem se ke hře přidali hráči z her výše napsaných. A tady začíná onen zmíněný problém pro esport.

Hráč Sinatraa není jediný. Další profi hráči jako Ali “Myth” Kabbani z Team SoloMid, Jake “POACH” Brumleve z Team Liquid a Jason “Tennp0” Wang známí od Fortnite scény nyní hrají VALORANT a dávají mu velkou šanci. Jako další příklad můžeme zmínit z řad CS:GO Braxton “Brax” Pierce z T1 a Keven “AZK” Larivière. Veteráni z her Apex Legends a Overwatch Lucas “Mendo” Håkansson (Liquid) a Jared “zombs” Gitlin (Sentinel) začínají hrát VALORANT ve velkém.

Tito hráči mají důvod k přechodu ze svých her a týmů zrovna na VALORANT. Podle určitých zdrojů se částky za nabídku pohybují až na $20 000 (v přepočtu 500 000 Kč) za měsíc. Profesionální hráče VALORANT zajímá tato oblast hlavně díky dobře vytvořenému zázemí, jelikož Riotu rozhodně patří na přední příčky v insfrastruktuře esportu. To už známe z League of Legends. Navíc dnes již známý prvek - 128-tickové servery a nový Anti-cheat systém (který slibuje možná nesplnitelné, ale to uvidíme časem) také zlákal nejednoho nadšence.

Je opravdu VALORANT zabiják ostatních her?

Stále ale nemůžeme říct (a opakuji se), že VALORANT je "game-killerem". Je pravda, že pojem "nabídka" viz výše, je trochu spekulativní. Známý herní novinář Slasher a dokonce sám Riot vyvracejí, že by jakýkoli hráč byl placen za to, že hraje VALORANT. Tito best of hráči z různých her a týmů nepřestupují jen kvůli VALORANTu jako takovému. Odcházejí proto, že hry jako Overwatch nebo Apex to prostě nezvládají.

Krásný příklad je dnešní esport scéna Heroes of the Strom od Blizzardu, tedy žádná. Nedivil bych se, kdyby něco podobné zanedlouho potkalo i Overwatch. Sinatraa odchází kvůli novým mechanikám v OW jako je role-lock (alternativa k banovaní hrdinů) nebo dlouhý queue time. Hráči Fortnite opouští hru kvůli novým prvkům, které dělají kompetitivní scénu skoro nehratelnou, například přidání Infinity Blade. Apex profíkům vadí špatný systém scrimů, serverové lagy při turnajích a cheateři v rankedech.

VALORANT je pro ně, ale i pro nás, jakási záchrana. Hra čerstvě vyšla, je v uzavřené betě a před pár dny se do ní dostal i ranked systém. Riot slibuje to, co hráči u ostatních titulů ztratili - naději. Slibují kvalitní, fair play kompetitivní hru, která bude fungovat stejně dobře, jako League of Legends.

Fortnite má stále obrovskou fanouškovskou základnu. Bohužel potřebuje takový balanc, aby kompetitivní hraní dávalo smysl. Hráči Overwatche doufali, že změny, které byly nedávno do hry přidány, změní pohled a funkci pro profesionální hraní, ale tak se nestalo. Podle všeho potřebuje Blizzard přepracovat profesionální postup hrou už od základu, pokud chce, aby Overwatch League přežila, ještě navíc, když se čeká na Overwatch 2.

Apex, hlavní kandidát na First Blood. Má skvělou hráčskou základnu a vývojáři je podporují, ale potřebuje toho víc. Opravy připojení a vylepšený anti-cheat by rozhodně pomohl komunitu udržet. Zvlášť, když oblíbený Apex skvěle vyniká na LAN turnajích, což lidé nyní hrát nemohou. Zbývá jim pak pouze online mód a ten je momentálně... No řekněme nic moc.

Je opravdu VALORANT zabiják ostatních her?

Je příliš brzy na to všechny tyto hry odepisovat, stejně jako říkat, že VALORANT "spasí" herní svět a změní esport scénu. První turnaje budou velmi sledované, ale vydrží jim to? Využije Riot všech těch chyb ostatních a posune VALORANT na top žebříčku? Nebo tu vznikne něco úplně nového a po pár měsících zase spadne? Zůstanou profesionální hráči věrní této novince, nebo brzo zjistí, že se chtějí vrátit tam, odkud utekli?

Nevíme. Víme jen to, že se kompetitivní hraní úspěšně rozjíždí. Díky spolupráci Grunexu a streamera Mazariniho se u nás pořádají každý týden turnaje o velké ceny a účast je obrovská. Toto určitě značí, že o hru a fair-teamplay mají hráči zájem. 

Takže se vracíme k prohlášení VALORANT je "game-killer". Ne, není. Jen Riot využil situace ve správnou chvíli. Vytvořil poměrně jednoduchou hru, která využila chyb a mezer ostatních. Herní studia si za to mohou samy. Blizzard, Epic Games a další si nejdřív musí vyřešit svoje problémy. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama