Jon „JDC“ de Castro – Cítím se požehnaně, když mám teď příležitost hrát v Lanxess Areně.
Esport CS:GO Článek Jon „JDC“ de Castro – Cítím se požehnaně, když mám teď příležitost hrát v Lanxess Areně.

Jon „JDC“ de Castro – Cítím se požehnaně, když mám teď příležitost hrát v Lanxess Areně.

Aleš Pelc

Aleš Pelc

15. 7. 2022 15:49

Německý hráč se vyzpovídal Strikerovi z HLTV.

Reklama

Německé organizaci MOUZ, ve které působí i slovenský střelec David „frozen“ Čerňanský, se po složité cestě pavoukem poražených podařilo postoupit mezi 6 nejlepších do play-off. Po rozhodujícím zápase si Milan „Striker“ Švejda ze serveru HLTV.org pozval na rozhovor jednoho z frozenových spoluhráčů – Jona „JDC“ de Castra. Nejnovější člen týmu se rozpovídal o herním stylu MOUZ i náročnosti jednotlivých zápasů.

Předvedli jste obrovskou jízdu pavoukem poražených, tak mi sděl své pocity z postupu do Lanxess Areny po takto vynaloženém úsilí.
Jsem velmi emotivní a šťastný. Měli jsme slzy v očích po našem vítězství. Je to vlastně poprvé, co se MOUZ dostalo do kolínské arény a je to skvělá příležitost a požehnání tu být. Byla to veliká dřina, jako tým jsme si prošli spousty náročnými chvílemi v posledních třech měsících. Bylo to pro nás těžké a je to prostě skvělý pocit konečně vidět se posouvat správným směrem a vyhrávat.
Začali jste porážkou s NAVI a padli do pavouku poražených, od té doby jste na vaší cestě získali cenné skalpy. Jak se vám zvedalo sebevědomí během těchto zápasů?
Jsme velice mladý tým a opakujeme to, protože to tak prostě je. Celkově naše výkony dřely poslední tři měsíce, jak jsem řekl. Měli jsme velmi dobré výsledky v trénincích, ale nedokázali jsme je převádět do zápasů, takže jsme si řekli: „Dobře, potřebujeme si jen trochu oddechnout, asi se moc stresujeme nebo něco takového a musíme si začít věřit a hrát svoji hru.“ Poté jsme odehráli úvodní zápas s Na’Vi, prohráli ho 2:1, ale ve skutečnosti jsme viděli zlepšení. Komunikace byla čistá a klidná při vypjatých situacích a nezadrhávali jsme se už tolik, takže po tom zápase jsme začali věřit, že můžeme porazit jakýkoli tým, na který narazíme, pokud vydržíme soustředění. S týmy, které nám od toho zápasu přišly do cesty, to byly neuvěřitelné zápasy, mnoho otoček. Hra s Heroic byla mentálně těžká. S NiP také, ztráceli jsme jednu mapu a na té druhé prohrávali 9:0, pokud si správně vzpomínám. Prostě jsme se přes to přehoupli a nepřestali si věřit. Celkově jsem s každým spokojený. 
Pověz mi, co bylo klíčem k otočení Inferna v takovém deficitu?
To je vlastně výborná otázka. Nemám jasnou odpověď. Jediné, co mě napadá, tak že jsme dělali, co jsme dělat měli, neměnili žádné kroky a nepanikařili. Drželi jsme se našeho řádu a spoléhali na své schopnosti. Vždy jsme si říkali, že tu jsme z jistého důvodu, i když to tak občas nevypadá, hráči nemají formu nebo něco takového, ale stále jsme tým a stále máme své místo, takže bychom jen měli nadále makat a zlepšovat se. A když soupeř vyhraje, prostě vyhraje a my to respektujeme, je to soutěživé povolání, ale celkově bychom měli vědět, že také můžeme vyhrávat. Tohle nás drželo při naší cestě vpřed. 
Jedna z nejdůležitějších věcí, které se řekly na analyst desku v průběhu turnaje, je vaše drobná změna, že už nehrajete tolik z „defaultů“ a raději se dříve v kole řídíte připraveným plánem než držením běžných pozic příliš dlouho. Je to něco, k čemu vědomě cílíte?
No, potřebovali jsme přeskládat určité strategie, protože, jak jsem řekl, nám to ze začátku spolu příliš nefungovalo. Začali jsme se přizpůsobovat a hrát okolo našich silných stránek a vykašlali se na tlačení do systému, který nám nefunguje. Chrisovo („dexter“) callování je poslední dobou neskutečné a jeho celkový přehled na mapě je také skvělý. Řekl bych, že jsme začali hrát více okolo našich dovedností místo určitého stylu, který může být dobrý, pokud funguje, nebo také fungovat nemusí. Takže se hromadně adaptujeme a opravujeme náš systém ze všech stran tak, aby do něho každý správně zapadl.
MOUZ je samozřejmě německá organizace, ale je to německý turnaj a ty jsi jediný Němec, který se podívá na stage. Myslíš si, že budete mít i trochu výhodu díky fanouškům?
Doufám, že ano. Opravdu doufám, že jo. Divácká podpora pro mě znamená mnoho, beru si to k srdci, když diváci fandí a podporují mou cestu, protože si myslím, že je skvělá a jsem šťastný být v této pozici. Cítím se požehnaně, když mám teď příležitost hrát v Lanxess Areně. Věřím, že tu ta podpora bude a jsem hrdý, že můžu reprezentovat Německo. Uvidíme, kam až nás to dovede, budeme dřít zápas od zápasu. Moc se těším.

Originální rozhovor si můžete přečíst zde. MOUZ se dnes v 15:30 utká s Astralis ve čtvrtfinále a započne dění v Lanxess Areně. Další zápas bude vítěze tohoto utkání čekat v sobotu proti Na’Vi.

Věříte v pokračování výherní série MOUZ? Nebo si jim nezdaří ani toto play-off? Vsadit si na to můžete ve Fortuně!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama