Kdo bude nejlepším hráčem roku v CS:GO?
Esport CS:GO Článek Kdo bude nejlepším hráčem roku v CS:GO?

Kdo bude nejlepším hráčem roku v CS:GO?

Michael Douša

Michael Douša

30. 12. 2022 12:00

Statistiky nejsou ani zdaleka tak jasné, jak ukazují bookmakeři

Reklama

Statistiky nejsou ani zdaleka tak jasné, jak ukazují bookmakeři.

S koncem roku přichází doba velkého zúčtování. Hodnotíme, jak se každý rok povedl, jaké byly jeho silné stránky, jaké slabé. V rámci sportů to máme ještě zábavnější, protože máme možnost ohlédnout se za nejzajímavějšími momenty ze světa našeho vybraného (e)sportu a připomenout si hry, které nás dokázaly pozvednout ze židlí. A že letos toho nebylo opravdu málo.

Se zúčtováním pak už ve světě CS:GO přichází i tradice, kterou před 12 lety založil portál HLTV.org. Každý rok jmenují 20 nejlepších hráčů světa podle jejich vlastního hodnocení, do nějž započítávají statistiky, počty ocenění jako jsou MVP (nejlepší hráč, v doslovném překladu nejužitečnější či nejhodnotnější hráč), EVP (zvlášť užitečný/hodnotný hráč) a odkud taková ocenění hráč dostal, jak daný hráč hraje proti nejlepším týmům světa, jak je daný hráč konzistentní a jak se mu dařilo v průběhu roku. Zatímco běžný pozorovatel trpí značným lidským faktorem v podobě tzv. recency bias (prakticky zkreslení vnímání, které zveličuje nedávné události a potlačuje ty starší), v HLTV tvrdí, že se tomuto při svém hodnocení vyhýbají.

Kdo bude nejlepším hráčem roku v CS:GO?

Co už ovšem takovou tradicí není, je skutečnost, že si na finálové hodnocení můžete rovnou vsadit. HLTV samo v letošním roce naprogramovalo hru, kde můžete sestavit celou top dvacítku a vyhrát pár skinů do hry. Odlišnou strategii zvolila například česká Fortuna. Tam si můžete vsadit na celkového vítěze (v této kategorii vévodí Aleksandr "s1mple" Kostyljev s opravdu velkým předstihem, bookmakeři mu dávají více než 80% šanci na výhru), ale také na to, kdo bude v hodnocení lepší - Nikola "NiKo" Kovač, nebo Helvijs "broky" Saukants? Mathieu "ZywOo" Herbaut, nebo Dimitrij "sh1ro" Sokolov? Tady sice nedostanete skiny do hry, ale zase stačí jeden správný tip a máte výhru jasnou - nemusíte být jen mezi třemi nejlepšími.

Ať už je vaše volba jakákoliv, výsledky ještě chvíli jasné nebudou. HLTV začne publikovat svou top dvacítku od 1. ledna 2023, na vyhlášení top trojky se však dočkáme až 14. ledna na HLTV Award Show, která bude streamovaná ze švédského Stockholmu.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama