Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?
Esport Valorant Článek Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Sgt Navážka

Sgt Navážka

5. 10. 2021 14:04

Vše co potřebujete vědět před nadcházející kvalifikací na poslední letošní major

Reklama

Poslední letošní major tournament se nám kvapem blíží a my věříme, že náš EMEA region vyšle své nejsilnější zástupce do mezinárodního boje o trofej Valorant Champions. V nadcházejících dnech se bude odehrávat tvrdá bitva o zbývající postupové místo, a tak přicházíme se sumarizací postupového klíče i jednotlivých účastníků Last chance qualifier. 

Systém postupujících týmů na závěrečný turnaj byl oznámen již na počátku tohoto roku. Týmy v každém regionu v rámci tzv. VALORANT Champions tour 2021 během oficiálních turnajů získávaly body v závislosti na svém umístění na jednotlivých eventech, přičemž samozřejmě největší bodové ohodnocení bylo možné získat za účast a umístnění na Masters v Rejkjavíku a Berlíně. Prvním týmem kvalifikovaným na nadcházející turnaj se tak stal ruský Gambit Esports, který si výhrou posledního majoru zajistil automaticky i jediný přímý postupový spot na Valorant Champions. Další týmy si už pro zajištění své účasti musely získat dostatečný počet bodů v Circuit standings. Prvním týmem postupujícím na body se stal tým Acend, který hned na počátku tohoto roku vyhrál EU Masters, a navíc se dokázal probojovat i na Masters v Berlíně. Díky výbornému druhému místu na Masters: Rejkjavík se k potěšení všech tuzemských fanoušků na druhé místo bodové tabulky dostal tým Fnatic, a s ním i jediný český zástupce Martin "Magnum" Peňkov. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Další tým, který náš region vyšle na prestižní závěrečný turnaj, vzejde z Last chance qualifier, v nichž se utká celkem osm týmů o jediné postupové místo. Tato kvalifikace se bude odehrávat od 10. do 17. října v klasickém bo3, Upper/Lower bracket formátu a mimo sedm tradičních účastníků z evropského regionu, seřazených a nasazených dle umístění v Circuit standings, se této kvalifikace zúčastní také vítěz turnaje Strike Arabia. Všech osm týmů si zde ve zkratce představíme a zhodnotíme jejich postupové šance. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

G2 Esports

  • Asi největší favorit na postup z kvalifikace a zároveň první tým pod čarou jistých postupujících. G2 si nedokázali zajistit dostatek bodů, aby v tabulce předstihli tým Fnatic. I tak je ovšem jejich umístění v top 4 týmech posledního majoru pohodlně dostalo do Last chance qualifier. Celý tento tým, a především pak jejich star player Keloqz, předvedli na Berlin Masters nádhernou jízdu, která se zadrhla až v semifinále proti budoucím šampionům Gambit Esports. V kvalifikaci budou nastupovat v nejsilnější možné sestavě a pokud se dokáží dostat do formy, ve které smázli americké Sentinels 2:0, budou se mít jejich soupeři nač těšit. Musí si ale dávat velký pozor, jelikož o poslední postupový spot budou hrát také turečtí SuperMassive Blaze. Ti dokázali, že na evropský supertým umí, když v kvalifikaci na Berlin Masters dokázali G2 naprosto převálcovat a odsoudili je k složité cestě lower bracketem, díky které se G2 málem na zmiňovaný major ani nepodívali.

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Team Liquid

  • Velmi dlouhou dobu byl tento tým jasně počítaný do čtyřky nejsilnějších evropských týmů, především díky velmi slibnému výkonu na Masters v Rejkjavíku, kde se pro ně stal osudným až střet s týmem Fnatic. Díky této prohře bral nakonec Team Liquid "pouze" čtvrté místo. Následně sice dokázali zvítězit v turnaji, který jim zajistil místo v kvalifikaci na následující major, nicméně hned v prvním zápase přišla velice překvapivá prohra 1:2 proti podceňovanému týmu Natus Vincere. Narozdíl od G2 Team Liquid svou cestu lower bracketem nedokázal dotáhnout do konce, a tak se na Berlin Masters ani neobjevil. 25. září navíc přišla další rána, když se rozhodl jeden z hráčů (Kryptix), že potřebuje pauzu od profesionálního hraní. Na poslední chvíli tedy do týmu přišel výborný belgický hráč Nivera. Předchozí výsledky nebyly úplně ideální a čas na sehrání s novou akvizicí rovněž. Ač tedy do kvalifikace nastupuje Team Liquid jako druhý nasazený tým, nelze je považovat za nejžhavější favority postupu. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

SuperMassive Blaze

  • Tým, který nám do profesionálního Valorantu přišel nedávno, ihned ale začal sbírat úspěchy nejen na turecké scéně. Získal pro sebe celkem hladké vítězství na Turkey Challengers a neméně obdivuhodnou jízdu předvedl také v kvalifikaci na Masters v Berlíně, kde si poradil tři kola po sobě s favorizovanými týmy FunPlus Fenix, G2 Esports a Acend. Ve finále sice SuperMassive Blaze podlehli Gambit Esports, nicméně druhé postupové místo byl i tak obrovský úspěch. Na samotném majoru se ale forma této turecké naděje zadrhla, když si nejprve nedokázali poradit s precizně hrajícími Korejci z Vision Strikers, a následně v přímém souboji o postup do play offs nedokázali zopakovat úspěch z kvalifikace, a po porážce od týmu Acend skončila jejich cesta již ve skupině. Na tomto turnaji ovšem mohla sehrát svou roli i nezkušenost SuperMassive Blaze s hraním pod tlakem na velkých offline turnajích, jelikož je tento tým sestaven z velice mladých hráčů. Do kvalifikace nicméně budou přicházet jako možný favorit na postup a co víc, herní styl tohoto týmu se již několikrát ukázal jako velice platný na evropské oponenty. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Oxygen Esports

  • Oxygen Esports je další ze zástupců tureckého Valorantu. I u nich můžeme nalézt velmi mladou sestavu bez zkušeností s většími mezinárodními eventy. Na rozdíl od SuperMassive Blaze se tento tým pohybuje na profesionální scéně výrazně déle, nicméně na větší úspěch teprve čeká. Na turnajích evropského regionu se zatím nejlépe umístili Oxygen Esports na čtvrtém místě v kvalifikaci na kvalifikaci na Berlin Masters. Na turecké scéně patří k širší špičce. Za poslední rok na Turkey Challengers a Turkey Masters pravidelně obsazují přední příčky, ovšem první místo jim neustále uniká. A právě pravidelně dobrá umístnění na tureckých turnajích tomuto týmu zajistila dostatek bodů pro účast na Last chance qualifier. Mladá sestava má jistě ve svých silách zaskočit některé z favorizovanějších celků, nicméně pokud by se dokázali Oxygen Esports v této společnosti přiblížit postupu, jednalo by se o velkou senzaci. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Futbolist

  • Poslední z tureckých účastníků evropské kvalifikace. Tento tým se podobně jako Oxygen Esports na profesionální scéně pohybuje poměrně dlouho ve stejné sestavě, nicméně vsadil na cestu mixu zkušeností s dravým mládím. Tento tým dokázal vyhrát na několika tureckých online turnajích, ale žádný větší mezinárodní úspěch u nich také nenalezneme. Organizace se navíc rozhodla k velmi překvapivému kroku, když dva týdny před začátkem kvalifikace přibrala do týmu čtyři nové hráče. Aktivní roster se jim tedy rozrostl na netradiční počet devíti a není zcela jisté, v jaké sestavě se rozhodne Futbolist nastupovat. Rozhodnutí, které hráče nasadit, může být naprosto klíčové, protože nové akvizice sice nemají čas se pořádně sehrát, ale na druhou stranu zase budou pro ostatní týmy velkou neznámou.

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Guild Esports

  • Další tým, který se vydal cestou mixu zkušeností a mládí. Plně švédská sestava je postavena kolem ostříleného hráče Drakena. Toho si většina bude pamatovat především díky jeho působení na CS:GO scéně, a také kvůli občas až neuvěřitelně nekonzistentním výkonům na pozici snipera. Podle nich bylo pojmenováno i Drakenovo 30° okno (Draken´s 30° window), což je komplex, díky kterému je tento hráč schopný během několika vteřin trefit naprosto absurdní flickshoty, a následně minout jednoduchou střelu na hráče stojícího přímo před ním. Guild Esports se dokázali probojovat do obou kvalifikací na major turnaje, nicméně ani jedna z nich nedopadla úplně slavně. V první, na Masters: Rejkjavík, se umístili na děleném pátém místě, a v druhé pak ztroskotali při cestě lower bracketem na Giants Gaming. Nicméně samotná účast na těchto eventech jim vynesla dostatečný bodový zisk na možnost boje v Last chance qualifier. Sice se tato organizace nepovažuje za adepta na postup, ale na jednoho z největších favoritů, SuperMassive Blaze, narazí hned v prvním kole. Pokud se tedy dokáže velmi dobře připravit na tento duel, mohla by se velmi jednoduše stát černým koněm kvalifikace.

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

One Breath Gaming

  • Poslední účastník, který se na kvalifikaci dostal přes Circuit standings. A jak že se tým, který se umístil v bodové tabulce na devatenáctém místě, dostal do Last chance qualifier? Prostě a jednoduše přebrali většinu hráčů týmu forZe, který v tabulce skončil desátý, a tím mu automaticky sebrali také postupový slot. Bělorusko-ruský mix, který byl před třemi týdny sestaven ze dvou hráčů původní sestavy One Breath Gaming a tří hráčů týmu forZe, nemá před samotnou kvalifikací příliš času na sehrání, nicméně ona trojice hráčů se zná velmi dobře, a mohla by tak celému týmu práci usnadnit. I tak tito vesměs mladí hráči bez větších zkušeností s offline turnaji budou muset předvést své nejlepší výkony, aby dokázali udržet tempo s velmi silnou konkurencí. 

Který tým se chopí poslední šance účasti na VALORANT Champions?

Anubis Gaming

  • Tento pro oko běžného diváka Valorant esportu neznámý tým se do Last chance qualifier dostal díky výhře v turnaji Strike Arabia. Ač s ostatními oponenty nemají žádnou přímou zkušenost, v Middle East and Africa regionu platí tento tým už od minulého roku za neochvějné šampiony, což potvrzují na všech oficiálních lokálních turnajích. U týmu už delší dobu působí turecký trenér Quantum, který hráčům naordinoval agresivní herní styl. Ten je v mnoha ohledech podobný klasickému tureckému stylu hraní, se kterým mají občas evropské týmy potíže. Organizace navíc využívá rozšířený šestičlenný roster hráčů, který naprosto běžně dle potřeby protáčela i mezi jednotlivými hrami finálové bo5 série turnaje Strike Arabia. Tento tým bude pro ostatní velkou neznámou, i tak by ale bylo obrovské překvapení, pokud by se dokázal na kvalifikaci výrazněji prosadit. Hned v prvním kole si zahraje s horkým favoritem na postup G2 Esports. Pokud by ovšem tento duel Anubis Gaming zvládli, bude velmi zajímavé sledovat jejich další cestu kvalifikací. 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama