LCQ: Evropa a Asie už zná své poslední reprezentanty
Esport Valorant Článek LCQ: Evropa a Asie už zná své poslední reprezentanty

LCQ: Evropa a Asie už zná své poslední reprezentanty

Sgt Navážka

Sgt Navážka

20. 10. 2021 15:42

Last Chance Qualifier je v Evropě a Asii u konce. Kdo urval poslední postupová místa pro sebe?

Reklama

V evropském a asijském regionu se v posledních dnech odehrávala urputná bitva o možnost účasti na závěrečném turnaji Valorant Champions. V obou regionech hrálo osm týmů o jediný postupový spot a k vidění bylo opravdu všechno. Od atraktivních soubojů, až po prvotřídní senzace.

Podobně jako v jihoamerickém a severoamerickém regionu, i APAC provázelo nemálo komplikací. Tři týdny před zahájením kvalifikace oznámili Riot Games, že z blíže nespecifikovaných logistických důvodů se nebudou moci účastnit čínské týmy. O pár hodin později svou účast na Last Chance Qualifier odvolal také japonský tým ZETA Division, který jsme mohli vidět na Masters v Berlíně. 

Pořadatelé si nicméně dokázali s nastalou situací poradit a redistribuovali otevřené pozice jiným organizacím. Do kvalifikace tak přibyly dva jiné japonské týmy a jeden tým korejský. 

Že tyto dodatečně pozvané týmy nebudou hrát druhé housle se potvrdilo hned v prvních kolech, kdy se japonskému týmu Northeption podařilo postupně zaskočit Korejce z F4Q, a následně i další favority, zástupce jihovýchodní Asie Paper Rex a Full Sense. Se ztrátou jediné mapy se tak tento tým, který původně neměl na kvalifikačních soubojích vůbec být, dostal do finále.

Lower bracket dlouho opanovávaly korejské týmy, kterým se vesměs nezadařilo v úvodních soubojích. Nejlépe si v tomto ohledu vedl DAMWON Gaming, který sice spadl do lower bracketu po velmi překvapivé prohře proti indickému Global Esports, nicméně pak nalezl ztracenou formu a dokázal dojít až do souboje o postup do finále.

V něm ovšem čekal thajský tým FULL SENSE, který utrpěl neočekávanou prohru 2:1 ve finále upper bracketu proti Northeption. DAMWON, který již dokázal vyřadit jiný, výše nasazený tým jihovýchodní Asie, šel do duelu mírně favorizován. Těžké vystřízlivění přišlo, když hned první mapu Korejci prohráli 13:1. Ze šoku se nedokázali vzpamatovat ani na druhé mapě a suverénním výkonem tak postoupili do finále thajští FULL SENSE. 

Závěrečný bo5 zápas tak nabídl souboj týmů, které s v rámci kvalifikace již potkaly. A i tentokrát nezůstala jediná mapa série nevyužita. Dvakrát se japonskému týmu podařilo získat v sérii vedení, ale pokaždé je FULL SENSE dotáhl a na rozhodujícím Havenu dokázali Thajci obrátit nepříznivý vývoj nejen mapy, ale i zápasu a zvítězit 3:2.

Asijský APAC region tak budou na finálovém eventu Valorant Champions reprezentovat hned tři týmy z jihovýchodní Asie, a pouze po jediném slotu mají zástupci korejského a japonského Valorantu.

LCQ: Evropa a Asie už zná své poslední reprezentanty

Kvalifikačním zápasům EMEA regionu se snad jako jediným vyhnuly pořadatelské trable. Hrály týmy, které hrát dle Circuit standings měly, a ani covid si na organizátory nepřišel, jelikož byl celý event pořádán pouze online. 

Začátek kvalifikace probíhal více méně dle předpokladů, snad až na výhru Guild Esports nad tureckými Supermassive Blaze.

Druhé kolo upper bracketu také nepřineslo výsledkově žádné překvapení, když si postup zajistili G2 Esports a Team Liquid. Nicméně duel právě G2 s dalším zástupcem tureckého Valorantu, týmem Futbolist, byl více než dramatický. Evropský mix se od začátku v sérii trápil, a nakonec musel po prohře vlastního map picku sérii obracet, přičemž druhá mapa šla až do neuvěřitelného stavu 22:20. Nakonec se ale G2 obrat podařil a zajistili si postup do finálového zápasu upper bracketu. 

V lower bracketu jsme se už ale dočkali hned několika vyrovnaných soubojů s nečekanými výsledky. Vše odstartoval právě tým Futbolist, který po pádu do spodní části kvalifikačního pavouka dokázal zaskočit favorizovanější turecké kolegy ze Supermassive Blaze.

Moc dlouho ale Turkům jejich radost nevydržela. Guild Esports po celkem jasné prohře s týmem Liquid našli až neuvěřitelnou formu, a ve třech sériích za sebou dokázali ukončit naděje týmům Oxygen Esports, Futbolist, a následně na dvou velice vyrovnaných mapách i samotným G2, kteří byli před turnajem pasováni do pozice největších favoritů.

Bohužel pro G2 Esports jejich hráči, a především pak keloqz, nedokázali navázat na výborné výkony z Berlínského majoru a na hlavní event celého Valorant Champions Tour se tedy nepodívají. 

Ve finálovém souboji se střetl švédský tým Guild, postavený kolem bývalého CS:GO profesionála drakena, a mezinárodní tým Liquid. Ten má ve svém středu jiného ex-CS:GO hráče, Screama, ke kterému se navíc po dočasném odstoupení Kryptixe z týmu připojil jeho bratr, Nivera.

Lépe do vzájemného souboje vlétli Švédové, kteří si dokázali na Havenu v první polovině zajistit pohodlné vedení 11:1, které už z rukou nepustili. Obrovskou příležitost jít do dvoumapového trháku na Ascentu ale nevyužili, když se po vyhrané první půli nedokázali vypořádat s precizní obranou Liquidů. 

Po obratu na Ascentu už Team Liquid převzal otěže v sérii, a další dvě mapy, Split a Breeze, ukončil ve shodném skóre 13:7. Bude to tedy tento belgicko-britsko-finský mix, který doplní Gambit, Fnatic a Acend jako poslední zástupce našeho regionu. 

Závěrečný event se bude konat v první polovině prosince, od 1. do 12. 12. 

LCQ: Evropa a Asie už zná své poslední reprezentanty

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama