LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL
Esport League of Legends Článek LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

Jakub Kavka

Jakub Kavka

19. 5. 2023 12:10

Americký ekosystém LoL, zažívá v posledních dnech masivní otřesy a strach o svoji budoucnost.

Reklama

Poslední dny a hodiny se na americké scéně mohutně řeší chystané změny a to pro druhou nejvyšší soutěž amerického LoL ekosystému - NACL. Snaha o zkvalitnění soutěže a pomoci celému ekosystému, který zažívá pozvloný úpadek, se však setkala s obrovskou nevolí mnoha týmů, hráčů a dalších osobností.

Americkou scénu trápí mnoho problémů. V kostce se celý ekosystém od vysokoškolských soutěží po LCS potýká s útlumem financí a sledovanosti. Americkému regionu, byť to může znít zvláštně, nepomohla ani pandemie Covidu, kdy mnoho lidí v důsledku opatření začalo trávit na internetu více času a měl tak možnost nalákat nové sponzory nebo diváky.

Chystané změny, které měly nakopnout pozvolna skomírající scénu však spíš připomínají velmi špatný vtip. Riot se tiše rozhodl tento stupeň, který umožnoval rozvoj nových, nastupujících hvězd, pomalu odstřihnout a utáhnout pravidla.

Obecně bylo známo, že ne všechny LCS týmy chtějí mít nadále amatérské týmy a to z důvodu finanční stránky. Franchising, od kterého si před pár lety slibovali v americké LCS stabilitu a zvýšení kompetitivní úrovně, najednou naráží na tvrdé dno. Zatímco v ostatních major ligách, kde franchising také figuruje, došlo ke zkvalitnění regionálního ekosystému a stability. U amerického regionu můžeme mluvit o totálním fiasku.

Aktualizace: Během psaní článku se situace zdramatizovala do fáze, kdy aktuální koncepci NACL podporují v rámci LCS jen tři týmy z deseti. Situaci budeme nadále bedlivě sledovat.

Investice do profesionálního týmu jsou samozřejmě velké a neobejdou se bez velkých sponzorů. Mnoho organizací šlo cestou pumpovaní obrovských investic do materiálně-technické základy. Tradice klasických gaming housů nahradily kancelářské komplexy, kde sídlí celá organizace a trénuje. Rozumná investice do takového komplexu, pokud máte vícero esportů v portfoliu, může mít slušnou návratnost. A to i v případě, když organizace má týmy jak v hlavní soutěži, tak i v druhé lize.

Mnohé organizace ale začaly mít příliš velké oči a chtěly víc. Nemluvě o tom, že liga a poddružné subjekty sídílí v Los Angeles a stát Kalifornie je považován za nejdražší v celém USA a to z hlediska nákladů na život. Okázalý život, pohoda, luxus a investice do hráčů, abychom byli nejlepší v LCS - mantra, kterou se vydala řada týmů. Sponzoři jsou schopni pustit nemalé prostředky na provoz. Nicméně financování okázalosti a luxusu, bez návratnosti, nemůže trvat věčně.

Právě finanční stránka se stala rozbuškou několika odhalení a spekulací mezi samotnými LCS týmy. Co stoprocentně víme je, že slavný americký powerhouse Counter Logic Gaming (CLG), prodal svůj LCS slot organizaci NRG. Dalšími potencionálními obětmi finančních škrtů jsou další obrovské a tradiční powerhousy jako TSM a Cloud9.

U TSM se obecně očekávalo, že jejich finanční stránka půjde rapidně dolů. Na podzim minulého roku totiž jejich hlavní sponzor LoL týmu, kterou byla kryptoburza FTX, oznámila kvůli machinacím a podezřelým převodům prostředků zejména s čínskými investory, bankrot. U Cloud9 šlo spíše o plánovanou restrukturalizaci. Nicméně tyto spekulace o konci známých organizací v americkém LoL nebyly nikým potvrzeny nebo vyvráceny.

NACL komentátor Cubby ve svém twettu k této situaci s NACL lehce zavtipkoval: "Někdo, kdo je dobrý v ekonomice, pomozte mi, moje organizace umírá..." a poukázal na realitu LCS týmů a jejich investic.

LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

K celé situaci se vyjádřila Hráčská asociace LCS (LCSPA). Ti shrnuli direktivní změny veřejnosti a kromě znepokojení také podali návrhy na jiné změny, které mají situaci s NACL zlepšit.

Otevřený dopis asociace zaslaný organizátorům z Riot Games:

LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

  • Riot Games i přes deklaraci, že chtějí budovat budoucnost světového esportu se rozhodli NACL zrušit a to i přes to, že asociace byla Riotem ujištěna, že se nebudou dít, žádné chystané změny.
  • Asociace poukazuje na fakt, že systémy jako ERL v Evropě nebo druhé ligy LCK/LPL, fungují lépe.
  • Byl vytvořen rozjetý projekt, který nemá sledovanost, podporu a budoucnost; zároveň Riot selhal v hledání cesty, jak zajistit příležitosti pro nové talenty.

Jak už bylo zmíněno výše, franchising udělal z dobré myšlenky, která funguje v ostatních major ligách (LEC, LPL, LCK), prázdnou skořápku. Orpulentní rozhazování peněz organizacemi a možná nedostatečná snaha ze strany organizátora způsobila, že se americká scéna začala motat v kruhu. Přidáme-li k tomu i úpadek sledovanosti, který nezachránila ani covidová pandemie, ani její konec a rozvolnění opatření (v ostatních major ligách se zvýšila nebo zůstala stabilní - pozn. autora), tak si americký ekosystém koleduje o pořádné problémy.

Ano, Riot vytovřením Proving Grounds a nové NACL sice dal prostor k rozvoji potencionálních talentů, bohužel narozdíl od jejich protějšků v Evropě, Číně a Koreji, NACL neposkočila na ryze profesionální úroveň. Aktuální návrh na postupné zrušení NACL ze strany Riotu tak zákonitě vyvolal bouři a nastavilo zrcadlo všem neduhům, které americký LoL ekosystém za roky již trápí.

Asociace LCSPA dále ve svém dopise navrhla změny, které by byly zavedeny od roku 2024:

LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

  • Povolení organizacím mít platy pro hráče dle místních zákonů, ne na základě minimální mzdy státu Kalifornie
  • Povolení týmům lépe propojit jejich značku s trhem - jinými slovy umožnit sponzoring a sdílet náklady na provoz
  • Umožnit vytvoření sdílení zisků na základě herních předmětů, podobně jako to má Valorant
  • Představit systém typu promoce/sestupu v lize a sdílení zisků s organizacemi mimo ekosystém, za cílem investic do NACL

Asociace si od těchto návrhů slibuje nejen lepší stabilizaci financí a snížení nákladů na provoz týmů, ale také zpevnění svazku mezi LCS a NACL, jakožto mezi stupeň pro nastupující nové hráče a trenéry. Zároveň vyzvala hráče, fanoušky a další, kteří se zajímají o LCS k podpoře a k odvrácení změn ze strany Riotu. Reakce hráčů a dalších osobností na sebe nedaly čekat. "Toto je nejsilnější vyjádření, které jsem od LCSPA slyšel," vyjádřil komentátor LCS - Raz, na adresu asociace.

LCS: Americká scéna se bouří proti rušení NACL

  • "Možná by se měla LCSPA formálně spojit a bojkotovat ligu, pokud se bude nadále jednat proti zájmům asociace a hráčů" - Amazing, byvalý hráč Fnatic a Schalke 04.
  • "Toto rozhodnutí ve mně vyvolává pocit, jako kdyby Riot opustil svůj závazek vůči hráčům..." - Darshan, bývalý hráč CLG a Cloud9
  • "Riot s těmito kroky ničí jakékoliv šance amerického LoL." - Fudge, topař týmu Cloud9

Americký ekosystém LoL rozhodně neprožívá pěkné období. Možná by se dalo říct, že je i krapet temné. Nemocný obr, který měl velké plány a ambice, zatím nedosahuje takových výsledků, jak si asi všichni představovali. Zároveň je tato situace jen třešničkou na dortu systému, který zde totálně selhal. Škody, které zde byly napáchány, se budou složitě opravovat.

Budeme s napětím doufat, že dopadne dobře. Myšlenka, že by největší esport současnosti přišel o jeden z největších herních trhů, by mohla být pro Riot těžkým direktem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama