Lidské oko jako webkamera, která vás pozoruje, mrká a vyjadřuje emoce
Technologie Článek Lidské oko jako webkamera, která vás pozoruje, mrká a vyjadřuje emoce

Lidské oko jako webkamera, která vás pozoruje, mrká a vyjadřuje emoce

David Jiránek

David Jiránek

16. 4. 2021 15:03

Děsivý koncept lze sestavit i doma, poukazuje na bezpečnost.

Reklama

Máte webkameru u počítače? Nejspíše jde o malou černou krabičku s čočkou uprostřed. Právě tento vizuální stereotyp se rozhodl Marc Teyssier změnit a vytvořil Eyecam - kameru se vzhledem lidského oka.

Eyecam vypadá na první pohled opravdu zvláštně. Nejde totiž jen o samotnou oční bulvu, celé zařízení je potažené materiálem připomínající lidskou kůži. Nalezneme zde i obočí a časy.

Tato polidštěná kamera nabízí krom zajímavého vizuálu i emoce. Může se na vás udiveně dívat, projevit lítost i vztek. Zároveň se natáčí do okolí a navozuje tak pocit, že se dívá, co se v místnosti děje. Nechybí samozřejmě ani mrkání.

Zařízení disponuje speciálním softwarem kopírujícím lidské chování oka. Eyecam se vám tak může dívat do očí, když kameru používáte, rozhlížet se, pokud nejste v pokoji a večer například zavře víčka a "půjde spát".

{control gallery}

Autor cílí navodit větší kontakt s druhou osobu při videohovoru. Jde ale ve výsledku o pouhý koncept sloužící k upozornění na začlenění všemožných naslouchajících chytrých asistentu. Například Google Home nebo Amazon Alexa často naslouchají, aniž bychom o tom věděli. Pokládá tak otázku, zda by tato zařízení neměla být více transparentní stejně jako Eyecam.

Pro teď není Eyecam na prodej. Její vyrobení by ale nemělo představovat problém. Autor uvádí, že potřebné části k vytvoření obdobné kamery vyjdou na 25 dolarů. Zároveň na Githubu naleznete potřebné součástky, návrhy i software.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama