Milan "vlk" Mai: Česká scéna potřebuje pokoru, čest a upřímnost
Esport Valorant Článek Milan "vlk" Mai: Česká scéna potřebuje pokoru, čest a upřímnost

Milan "vlk" Mai: Česká scéna potřebuje pokoru, čest a upřímnost

Radek Raudenský

Radek Raudenský

18. 6. 2020 12:33

Rozhovor s vlkem nejen o Valorantu.

Reklama

Další velmi zajímavou osobou v rámci našich Valorant turnajů je Milan "vlk" Mai, zakladatel týmu květinky, který se rval napříč všemi turnaji, na bednu si kluci stoupli bohužel jenom jednou. Vlk ale hostoval i v Kings of Sosnovka a se svým týmem si zajistil postup do skupiny A v Grunex Masters. S Vlkem jsme se tak pobavili o tom, co dělá mimo Valorant nebo jak je na tom jeho tým v tuto chvíli.


Ahoj Vlku! Fanoušci Valorantu tě nejspíše znají zejména díky Mazimu, u kterého si chvíli hostoval, ale se svým týmem si ukazoval i velmi pěkné výsledky v Grunex turnajích. Za sebou máš ale i hraní CS:GO. Řekneš o sobě čtenářům něco víc, jako třeba kdo je vlk v normálním životě?
Zdravíčko, tak jak už jsi zmínil, tak mě a tým Květinky znají ostatní asi díky Mazimu, za což mu dost vděčím a tímto bych mu chtěl i poděkovat. Do vod CS:GO bych se radši upřímně moc nepouštěl, protože jsem v něm byl tragický (směje se). Ale jinak jsem studentem filozofické fakulty v Plzni, kde jsem již v posledním ročníku a ve svém volnu se krom hraní VALORANTU a jiných her věnuji přítelkyni a svému pejskovi a kočičce. Nejradši trávím své volno v přírodě sám i s přáteli a jako každý správný Vietnamec pomáhám rodičům ve večerce.
Jak si se dostal k esportu?
K esportu jsem se dostal skrze své přátele. První zkušenost byla, když jsem začal hrát League of Legends a zjistil jsem, že vůbec nějaká pro scéna existuje. Ale kompetitivně jsem zkoušel hrát až CS:GO a jak jsem již zmiňoval nahoře, tak to nebyla žádná sláva. Následně jsem přešel na VALORANT, který mě osobně ohromně nadchl. A doufám, že zde se už společně s kluky prosadíme (oni se teda prosadili již v CS:GO).
To ti určitě přejeme. Jako Maziho se zeptám i tebe. Co tě na Valorantu baví?
Nejvíce mě asi zaujaly schopnosti, které má každý agent svým způsobem unikátní a přitom jsou skloubeny s mechanikou Counter-Striku. Za mě je to to nejlepší z obou světů. Schopnosti přidávají další element taktičnosti ve hře a diverzitu, která může být ze začátku pro někoho matoucí, ale nic, co by se nedalo zvládnout.
I když se hra a esport teprve rozjíždí, kam si myslíš, že míří esport Valorantu? Vyrovná se turnajům CS:GO?
Abych pravdu řekl, tak si myslím, že VALORANT má velkou šanci se vyrovnat CS:GO, co se týče velikosti turnajů, či ho i předčit. Avšak nevnímám ho jako přímou konkurenci CS:GO. Je jen jedno, co podle mě zabije CS:GO, a to hra samotná. Je smutné, že lidé nazývají VALORANT CS:GO killerem, jelikož já ho vnímám prostě jako další novou hru a každý ať si vybere podle sebe. Každému z nás vyhovuje něco jiného, přijde mi ta vzájemná nenávist naprosto zbytečná.
V tom máš naprostou pravdu. Jinak si se ale do turnajů vtrhnul s týmem květinky, kde se v průběhu minulého měsíce vystřídalo několik hráčů. Jak vůbec vypadá hledání správných spoluhráčů?
Teď již máme stabilní pětici, kde si všichni rozumíme ve hře i mimo ní. Tímto bych jim chtěl poděkovat, jelikož jsou to skvělí spoluhráči a nemohl jsem doufat v lepší. Abych odpověděl na druhou otázku, tak je to podle mě složitý proces, kdy člověk musí skloubit ego hráčů, ale i prověřit jejich schopnosti hráčské a další věci s tím spjaté. Bohužel v minulosti jsme se museli rozloučit s Kapcem a Lukym. Měli jsme své neshody a rozdílné názory na to, jak bychom měli hrát. Ale vše jsme si vyříkali a klukům přeju jen to nejlepší v budoucnu a Luky zničí R6 scénu, je to talent.
S týmem si napříč turnaji ukazoval opravdu dobré výsledky, i když jste bednu urvali jenom jednou. Jak snášíš tak těsné prohry? Jsi ty tím členem, který ostatní uklidňuje?
Co si budeme povídat, porážky se nikdy nenesou dobře. Ale mnoho z nich byly velkým ponaučením do budoucna a daly nám více, než kdybychom vyhráli, jelikož jsme upravili svůj playstyle a víme, na co si musíme dávat pozor. Jsem rád že kluci chápou, že ne vždy je ta cesta jenom o výhrách. Osobně si myslím, že jsem se mentálně posunul dále, dřív bych byl opravdu rozčílený, ale dnes se snažím býti spíše tou oporou, ale občas taky houknu, to k tomu patří, když jste IGL (in game leader, pozn. red).
Plánujete se poohlédnout po nějaké organizaci? Nebo ti „nezávislost“ zatím vyhovuje?
Do budoucna bychom určitě rádi reprezentovali nějakou organizaci a máme již dost nabídek, avšak se nechceme ve výběru nijak unáhlit, postupujeme tedy s opatrností. A hlavní důvod je, že název Květinky je nejhezčí.
Perfektně zvolený název, to je pravda. Koukal sem, že si květinky zaregistroval do Grunex Masters. Co si od této soutěže slibuješ?
Byl jsem velice překvapen, když bylo Grunex Masters ohlášeno. Slibuji si jen to nejlepší. Jelikož dosavadní turnaje pořádané Grunexem byly skvělé oproti konkurenci, kterou asi ani nemusím jmenovat. Věřím v to, že se tu předvede dosavadní špička scény a všichni podají skvělé výkony.
Probojovali jste se nejen z kvalifikace, ale dokonce do Skupiny A. Ve skupinách jste skončili první i nad týmem 9x, který je velkým favoritem. Změnili jste pro Grunex Masters strategii, nebo jste prostě hráli jak nejlépe jste uměli?
Do turnaje jsme šli s tím, že pokud zahrajeme naši hru, tak jsme schopni uhrát každý team. Nic jsme tedy neměnili a pouze se snažili si zopakovat to, co jsme si již ukazovali několikrát.
Jak ti vyhovuje hraní zápasů přes týden? Myslíš si, že to bude pro týmy problém?
Pro nás osobně to není žádný problém, když se začíná v rozumnou dobu, jelikož mnoho lidí chodí do práce. Komplikace by nastala, až když by se dával start turnajů příliš brzy.
V tom se snažíme zatím dávat naprostou volnost. Ale myslím si, že na jiné než první místo v Grunex Masters necílíš, že?
Je to tak. Každý jdeme do turnaje a to nemyslím jen náš team, ale i ostatní, s tím že turnaj chceme vyhrát,  neznamená to však, že bychom měli podceňovat soupeře. Ale trochu sebedůvěry není na škodu.
A budou ještě nějaké změny v týmu?
To je věc, kterou naprosto neřeším. Jelikož věřím v moje spoluhráče. Myslím si, že neprávem jsem právě ja tím, o kterém se mluví, když jde o Květinky. Přitom kluci jsou všichni velice talentovaní a každý z nich je lepším hráčem, než jsem já. (Uno, Notuud, Soschy, Thieff)
Je tu něco, co podle tebe potřebuje česká esportová scéna?
Určitě pokoru, čest, upřímnost a profesionální chování. CS:GO je příkladem toho, jak to vypadá na naší scéně bez těchto esenciálních vlastností, které mnozí postrádají. A hlavně více Vietnamců.
Ještě poslední otázku, jak to s tebou nebo s týmem vypadá do budoucna? Co plánuješ, kam míříš?
Určitě se chceme konečně se všemi setkat osobně a někam vyrazit. Co se týče herní budoucnosti, tak to bude asi jedno velké klišé, chceme být prostě nejlepší zde, ale i ve světě a budeme na tom tvrdě makat, snad nám někdo bude po téhle nesnadné cestě držet palce a velký dík všem, kteří nám již fandí. Jste skvělí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama