MSI 2023: JDG ukončili pohádku BLG a slaví titul
Esport League of Legends Článek MSI 2023: JDG ukončili pohádku BLG a slaví titul

MSI 2023: JDG ukončili pohádku BLG a slaví titul

Jakub Kavka

Jakub Kavka

22. 5. 2023 09:23

MSI dokráčelo na svůj konec a nabídlo nám ryze čínské finále.

Reklama

Finále MSI bylo reprízou finále jarního splitu LPL. V něm JDG jednoznačně porazili svého soupeře 3-0 a získali titul. Na MSI to však mělo být trochu jiné. Už jen tím, že se během turnaje očekávalo finále mezi JDG a T1. Jenže T1 nezvládli svůj opravný zápas s BLG (1-3) a kletba týmu kolem superhvězd korejské ligy, nadále pokračuje.

BLG po včerejším, obřím skalpu T1, byli rozhodně hladoví a natěšení na odvetu proti JDG. Trenér BLG - Tabe, nešetřil velkými slovy a zcela po právu. Od čínského vicemistra se čekalo hodně ale ne až finále turnaje. Zároveň připomenul fakt, že poprvé v historii League of Legends, měl vrcholný turnaj ryze čínské finále.

Tento úkaz, znásoben faktem, že MSI prodělalo razatní změnu ve svém formátu, jen potvrzoval sílící vzestup Číny za posledních pět let. Už dnes se s určitým sebevědomím hovoří o tom, že Čína je nejsilnější region současnosti. Někdo samozřejmě může namítat, že poslední Worlds vyhrála opět Korea, ale na faktu, že se z Číny stal rovnocenný a schopný obr, směle konkurující Koreji, se tímto nic nemění.

Ryze čínské finále tak mělo být přehlídkou toho nejlepšího, co momentálně Čína má. Přesto JDG byli v pozici favorita, který se vlastně zapotil jen s T1. Pro BLG bylo finále odměnou za fantastické výkony, které uchvacovaly všechny během turnaje. Otázka však zněla, dopadne tato pohádka štastně pro bandu kolem Bina a Yagaa?

Speciální význam měl tento souboj opět pro Yagaa, který ještě v minulém splitu oblékal dres právě JDG. Přesto souboj dvou nejlepších midařů Číny, a pravděpodobně celého světa, nebyl jediným trhákem této série. Velká pozornost byla kladena hlavně na bot linku a jejich marksmany. Elk celý turnaj prokazoval, že z něj roste hráč světové extratřídy. Bude však růst kvality stačit na korejského veterána a pravděpodobně nejlepšího marksmana historie - Rulera?

První zápas byl ve znamení koncentrace a vyčkávání na příležitost - avšak v čínském stylu. Sice to nebyla taková divočina, jak někdy čínská liga bývá, ale ani to nebyla nuda po vzoru korejské soutěže. Akce z obou stran byly doprovázeny skvělou kulisou v hledišti. Určitý rozdíl byl však znát. Přesněji v pojmutí kompozic a strategie. V prvním zápase, které ovládlo JDG to ještě nebylo tolik vidět, ale v dalších zápasech už bylo a to velmi výrazně.

BLG se sice snažili o moment překvapení, ale čínští šampioni byli i tak o krok napřed. Mohlo se zdát, že s picknutím více tanky kompozice jako Sion nebo Maokai se pojede klasická strategie "Protect the Carry". Jenže najednou se objevil Jayce, který nebyl celý turnaj picknut a jeho síla během jara povážlivě poklesla. Jayce se tak stal jistým žolíkem, jak přetlačit kompozice, ve kterých je Annie. Nebo Nautilus v jungli - další variace, kterou JDG zaskočili svého soupeře. Od picku, který se v aktuální metě značně pohyboval na midu, protože meta midařům teď nehraje do karet díky ne úplně dobré itemizaci, jsme viděli další twist.

Právě být o krok napřed a to i za stavu, že hrajete blue side a soupeř má výhodu posledního picku a možného counteru, se ukázalo jako velké mistrovství trenérského štábu JDG. JDG sice nepředvedli v této sérii výkony snů, ale právě ona chytrost a správné využití kompozice se stalo klíčem k úspěchu. BLG jednoduše byli o krok pozadu. Přílišné spoléhání se na Bina, jako tahouna a doplněk k Elkovi v situaci, kdy soupeř staví takovéto kompozice, se bohužel vymstilo.

I když BLG dokázali sérii zdramatizovat, osud této série byl zpečetěn. JDG nepřipustili další překvapení na konto BLG a po výhře 3-1 slaví první velkou trofej. Pro celek, který v posledních letech patří k nejlepším v Číně, je toto velké zadostiučinění. Tým, který na papíře měl a má to nejlepší z ligy, konečně vyhrál. BLG budou samozřejmě hodně smutní, ale za výkony na tomto turnaji mohou být po právu pyšní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama