Pět momentů, které definovaly MSI 2023
Esport League of Legends Článek Pět momentů, které definovaly MSI 2023

Pět momentů, které definovaly MSI 2023

Jakub Kavka

Jakub Kavka

29. 5. 2023 10:43

MSI je už sice za námi. My si jej však ještě jednou připomeneme.

Reklama

MSI 2023 se po svém ukončení staly centrem rekapitulací a hodnocení. Jedni hojně hodnotili výkony a krach západních celků. Druzí vyzdvihovali výkony BLG nebo strhující sérii T1 proti JDG. Než se podíváme na nejzajímavější momenty turnaje, pojďme si také něco málo říci o tom, jak si turnaj vedl z hlediska sledovanosti.

Web zaměřující se na analytická data v esportu – Esports Charts se pokusil zhodnotit tento turnaj a poukázat na zajímavé trendy jako sledovanost, průměrná doba sledování, popularita a mnohé další.  Odkaz na podrobnější informace, najdete zde.

Letošní turnaj byl v mnoha těchto aspektech rekordní. Nejsledovanějšími zápasy turnaje byly samozřejmě ty, kde se objevil korejský titán T1. Série T1 a JDG ovládla tuto metriku s počtem 2,29 milionů diváků. Tato série byla absolutním vrcholem turnaje a její detailní rozbor by vydal na několik článků. Proto místo zvolení jednoho zajímavého momentu, přidáme rovnou celý sestřih.

Hned v závěsu byla další série T1 a to s Bilibili Gaming (2,18 milionu). Série, která jasně ukázala, kdo v souboji Korea vs. Čína, jednoznačně vládne a to i přesto, že BLG byli v této sérii outsider. Úsměvnou chvíli ukázali topaři obou celků, kdy Zeus daroval Binovi asi nejsnažší kill historie.

Bronzovou příčku obdržela série mezi T1 a GenG s 1,93 miliony diváků. Bitva korejských gigantů a repríza finále LCK, byla taktéž velmi dramatická. Klíčovým momentem, proč série došla do pěti zápasů, byl tento geniální nákup Chovyho v bázi během útoku T1 na Nexus. Při pozorném sledování si povšimnete, jak ve zlomku vteřiny Chovy koupil a použil Stopwatch, který zachránil pro GenG sérii.

Dalším momentem turnaje byla doslova milisekundová reakce Kerii v zápase proti MAD Lions. Jeho reakce a užitá Mikael's zachránila Gumayushiho před pohromou a prohrou T1 v prvním zápase série.

Zajímavé momenty uzavřeme trenérem BLG - Tabem, který velmi emotivně prožíval výkony a vítěžství svých svěřenců. BLG si díky svým výkonům, vysloužily velké uznání a mnoho nových fanoušků.

Dalším velkým úspěchem, který se projevil na statistikách, byl vliv komunitního streamování. Riot poprvé na velké akci masivně podpořil tuto formu sdílení obsahu. Na základě dostupných dat, můžeme hovořit o obrovském úspěchu. Komunita se skrze komunitní streamy podílela třetinou na celkových číslech a značně přispěla na nových rekordech. Výrazně je to vidět hlavně na průměrné sledovanosti, která oproti minulému roku vzrostla o více než třetinu.

Právě komunitní sdílení a lepší komunikace velkých streamerů se svými komunitami budují další prostor k propagaci. Už zhruba dva roky vidíme u vybraných streamerů tzv. costreamy zápasů z jednotlivých lig jako je LPL nebo LCK. Riot se tak rozhodl vyzkoušet i tuto variantu na druhé největší akci roku. U nás tato forma byla k vidění u streamera Xnapyho.

Zda tato možnost bude i během Worlds je těžké odhadovat. Nicméně Riot se nebojí inovací a rozhodně by prohloupil, kdyby se nerozhodl pro povolení komunitních streamů i pro Worlds.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama