Největší turnaj CS:GO je na spadnutí, co nás čeká?
Esport CS:GO Článek Největší turnaj CS:GO je na spadnutí, co nás čeká?

Největší turnaj CS:GO je na spadnutí, co nás čeká?

Michael Douša

Michael Douša

25. 10. 2021 16:45

O 20 milionů pro vítěze se utká celkem 24 týmů z celého světa

Reklama
Po dvou letech se CS:GO hráči a fanoušci dočkají takto velké LAN akce podporované přímo Valve.

V úterý 26. října to vypukne. 24 týmů složených dohromady ze 120 hráčů z pětadvaceti zemí se utká o celé dva miliony dolarů, přičemž vítězům připadne rovná polovina této částky, tedy 1 milion dolarů, v přepočtu více než 20 milionů korun. A to je slušná výslužka.  

Formát

Formát turnaje je celkem jednoduchý. Na Challengers a Legends stage bude využit takzvaný švýcarský (swiss) formát, kdy proti sobě vždy hrají dva týmy se stejným počtem výher a proher. Tři prohry tým eliminují, tři vítězství zajistí postup do vyšší úrovně. Navíc PGL upřesnilo, že bude využit tzv. Buchholzův seeding systém, tedy že seeding bude ještě upraven podle toho, jaké skore mají předešlí oponenti daného týmu. To znamená, že pokud jeden tým prohrál proti silným týmům, bude mít lepší pozici, než tým, který prohrál proti no-namerům. Na play-off už se pak pojede klasický styl, tedy že prohra znamená eliminaci.

Od 26. října do 29. října se bude hrát Challengers Stage, od 30. října do 2. listopadu pak Legends Stage. Na play-off se podíváme od 4. do 7. listopadu, kdy se bude hrát finále. 

Největší turnaj CS:GO je na spadnutí, co nás čeká?

První dny z Challengers i Legends stage budou nejvíc nabité akcí, hrát se bude od 10 ráno až do večera, každý tým odehraje dva Best of 1 zápasy. Další dny pak opět budou začínat v ranních hodinách i přes značnou nelibost pracujících a školou povinných diváků a fanoušků.

Složení

Ačkoliv se na PGL Majoru nedočkáme ani jednoho českého hráče, své zastoupení tady na druhé straně najdou Slováci v podobě Davida "frozen" Čerňanského v mousesports. Také tu najdeme jednu českou organizaci, ačkoliv tedy s ruskou sestavou, a to Entropiq.

Největší turnaj CS:GO je na spadnutí, co nás čeká?

David "Frozen" Čerňanský, Photo credit: Stephanie Lieske, ESL

V úvodní fázi turnaje, tedy Challengers Stage, se proti sobě utkají příhodně jmenovaní Challengers proti níž kvalifikovaným týmům, Contenders. Mezi Contenders najdeme i poněkud velké týmy, které tam zdánlivě nepatří, jako třeba FaZe či Virtus.pro, účast Sharks, Renegades, Tyloo, GODSENT, Entropiq či Copenhagen Flames. Ti se tedy budou muset vypořádat s poněkud elitnějšími oponenty, kteří ale i tak mají mezi sebou černé ovce. Jako Challengers se kvalifikovali Astralis, BIG, ENCE, Heroic, mousesports, poté ale také překvapivě Movistar Riders, paiN a Spirit.

Ti, kteří postoupí z Challengers Stage pak budou muset v Legends stage vybojovat účast v play-off na týmech, které se kvalifikovaly jako Legends. Tam najdeme kompletní světovou čtyřku - Natus Vincere, NIP, Vitality a Gambit, které pak doplňují G2, Liquid, FURIA a překvapivě i Evil Geniuses.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama