Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče
Zajímavosti Článek Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

Terka

Terka

20. 1. 2021 16:23

Že nejsi čtenář? Raději paříš na kompu? Tyhle knihy by tě ale mohly chytnout!

Reklama

Někdo rád uniká do jiné reality pomocí her, někdo sleduje seriály a někdo čte. Škoda ale je, že spousta z nás se právě četbě brání – což je možná kvůli povinné literatuře na střední škole pochopitelné. Jenže dnes už existuje tolik druhů literatury, že to vážně třeba u Němcové nekončí. Zajímavá je obzvlášť ta, která se počítačovými hrami inspiruje, nebo je naopak inspirovala.

Jak už bylo zmíněno, herní literatura se dá rozdělit do dvou kategorií – v první kategorii se objevují knihy, které fungují jako předloha pro danou hru. U těchto knih je často pravidlem, že jsou obsahově bohatější a dozvíte se v nich o dost více o svých oblíbených herních hrdinech a herních světech – zde mi jistě dají za pravdu například fanoušci Zaklínače. V druhém případě se jedná o takzvané herní adaptace, ve kterých autor převypráví příběh již existující hry – do této kategorie patří například série knih World of Warcraft, nebo Assassin’s Creed. 

Pojďme se na to podívat blíž.

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

1. kategorie – Zaklínač

Knižní série zaklínače obsahuje osm knih a první z nich byla napsána už v roce 1992 polským spisovatelem Andrzejem Sapkowskim. (Je to sice dnešní druhý díl – Meč osudu, ale s tím si nemusíme lámat hlavu; knihy jsou pro pohodlné čtení očíslovány tak, aby vše dávalo smysl.) U nás se dá sehnat komplet všech dílů od nakladatelství Leonardo – to se na poličce skvěle vyjímá.

Do celé série nás uvede soubor povídek o zaklínači Geraltovi, díky čemuž se do následujících románových dílů začteme snadněji. Hned na začátku zjistíme, jak je to vlastně se zaklínači, jak fungují mutace, dozvíme se něco o mantichorách, strigách a dalších obludách, také o tom, jak to vlastně s Geraltem a Yennefer začalo. A to všechno je pouze začátek velikého dobrodružství. Ale věřím, že většina z nás příběh Geralta už z her jistě zná, a tak celá série bude spíše skvělým zpestřením a rozšířením obzorů.

Sapkowski má příběh skvěle propracovaný i zpracovaný, a tak je celá série úžasným čtenářským zážitkem po obsahové i stylistické stránce.

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

2. kategorie – Assassin’s Creed

Adaptace oblíbené hry Assassin’s Creed začíná takto „Pomstím se těm, kdo zradili moji rodinu. Jsem Ezio Auditore da Firenze. Jsem asasín…“. Ocitáme se v renesanční Itálii, kde budeme sledovat příběh mladíka, který se proto, aby vymýtil korupci a vrátil rodině čest, naučí řemeslu asasínů. Tak začíná jeho výprava za pomstou, při které využije moudrosti velikánů jako je Leonardo da Vinci a Niccolò Machiavelli. Nepřátelům nezbývá než se obávat.

První díl celé série s názvem Renesance u nás vyšel roku 2013 u nakladatelství Fantom Print. Celá série má jedenáct dílů (poslední je zatím Odysea), ale existuje ještě něco zajímavého – o tom ale za chvilku. Každopádně, fanoušci stejnojmenné hry si jistě přijdou na své.

Najdou se ale i negativní ohlasy – především týkající se občasné mezerovitosti, nedovysvětlení děje atd. – to je ale asi úděl knih, které nestály předlouhou a jsou „jen“ adaptacemi – toto bychom měli brát v úvahu. Krásné jsou ale obálky knih a milovníci Assassina pár nedovysvětlených pasáží autorům jistě odpustí.

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

Lorebooky

A třešnička na závěr – pro opravdové nadšence existují tzv. lorebooky. To jsou encyklopedie obsahující záznamy o monstrech, lokacích, hrdinech a záporácích, které už jistě známe z herních sérií. Tyto knihy bývají nádherně graficky zpracované a plné ilustrací. Zkrátka pastva pro oči! Zde si představíme například lorebook Zaklínač a jeho svět, nebo Assassin's Creed: Průvodce světem. Ale nebojte se, u těchto dvou her to nekončí, stačí se porozhlédnout a určitě si přijdete na své. 

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

Není čtení jako čtení aneb literatura pro vášnivé hráče

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama