nikol-maiuska-janeckova-v-zenskem-gamingu-je-videt-obrovsky-posun
Esport CS:GO Článek Nikol „Maiuska“ Janečková: „V ženském gamingu je vidět obrovský posun“

Nikol „Maiuska“ Janečková: „V ženském gamingu je vidět obrovský posun“

Martin Vašina

Martin Vašina

16. 12. 2016 15:35

Přečtěte si rozhovor se známou českou hráčkou CS:GO - Maiuskou

Reklama

Nikol „Maiuska“ Janečková: „V ženském gamingu je vidět obrovský posun“

Nikol (druhá zleva) se svým bývalým týmem z CS 1.6

Nikol Janečková (vystupující pod herní přezdívkou Maiuska) pochází z Přerova a je jí 24 let. Momentálně střílí za team ROG.female ve hře Counter-Strike: Global Offensive. CSko hraje již 14 let a v dívčích teamech působí od roku 2007. Dva roky pracuje v Olomouci na Regionální správě majetku Českých drah a k tomu dodělává vysokou školu zaměřenou na právo a podnikovou ekonomiku. Nikol můžete sledovat na Facebooku: facebook.com/MaiuskaGO

Zaprvé, kdy a jak ses vůbec dostala k Counter-Striku a proč zrovna „CSko“ ? Přeci jen to není úplně "holčičí" hra.
Poprvé jsem se k CSku dostala zhruba v době, kdy mi bylo 9 let. Jako mladší sestru mě musel brácha často hlídat, tak mě bral se svými kamarády do herny. Tam jsem poprvé viděla, jak hrají kluci Counter-Strike. Musím říct, že to zrovna nebyla láska na první pohled, ale hráli to tam skoro všichni. O rok později nám rodiče domů pořídili první počítač. Jelikož to tehda zrovna nebyly počítače s velkou pamětí, brácha mi pořád mazal ty moje "holčičí hry" a nechal tam pouze CSko. Nezbývalo mi holt nic jiného, než se do té hry pustit. Už je to 14 let, co jsem poprvé zapnula tuhle hru. Dnes jsem za to ráda a neměnila bych. Díky této hře jsem se mohla podívat do zahraničí a mám kamarády a zážitky na celý život.
Zůstala jsi CSku věrná celou tu dobu nebo byly i doby, kdy jsi přešla na jinou hru, případně chtěla přestat hrát úplně?
Zatím jsem žádnou pauzu neměla a v dohledné době ji ani neplánuji. Když máte dobrý tým i sponzoring a vidíte tu možnost se stále posouvat dál, je to obrovská motivace a vůle dál pokračovat. Když občas došlo k rozpadu našeho týmu, nebo docházelo k neustálému hledání páté hráčky, bylo to občas opravdu demotivující a musím se přiznat, že jsem i přemýšlela, že bych skončila úplně. Vždy jsem ale měla ten sen dokázat něco na ženské scéně a ještě k tomu navíc s týmem složeným z holek z Česka a Slovenska. To mě pořád drželo, abych zůstala. Koneckonců je težké skončit s něčím ze dne na den, když to hrajete takovou dobu.
Samozřejmě, že po několikahodinovém tréninku s týmem občas nemám náladu dál hrát ten den CSko, tak mezi moje "oddechové hry" patří například DOTA 2. Ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych začala hrát profesionálně jinou hru.
Nikol „Maiuska“ Janečková: „V ženském gamingu je vidět obrovský posun“
Vzpomeneš si ještě na svoje začátky v e-sportu a první týmy? Zkus porovnat tehdejší a dnešní situaci v e-sportu. Jak to tehdy vypadalo v oblasti soutěžního ženského hraní?
E-sport se stále posouvá dopředu, ale bohužel musím konstatovat, že u nás se nevyvíjí tak rychle, jako v zahraničí. To se samozřejmě odráží na kvalitě domácích týmů celkově. Proto dnes vidíme naše nejlepší hráče hrát za zahraniční týmy, což je obrovská škoda. Zhruba před deseti lety měli všichni stejné podmínky a mohli jsme vidět, jak například kluci od nás vyhrávají světové turnaje. U nás se ten pokrok zastavil, zatímco ve světě se e-sport posouval dál a mohl nabídnout týmům dobré zázemí. A o to horší je to v ženském e-sportu. Jelikož nás není samozřejmě tolik, jako mužských týmů, nemáme skoro žádné turnaje ani ligy. V poslední době se to samozřejmě o něco zlepšilo, ale to je důsledek tlaku ženské komunity na organizátory a sponzory. Byl ženský turnaj v Katowicích, což je jeden z největších Majorů, stejně jako nedávno v Paříži na ESWC. Jen je škoda, že ženské turnaje jsou stále někde v pozadí, za mužským turnajem. Málokdy se i dozvíte, že tam vůbec nějaký takový turnaj je. Chybí tomu pořádná propagace. Je obrovský rozdíl i v prizepoolu a celkové úrovně turnaje. V podstatě bych to mohla přirovnat k ženskému a mužskému fotbalu. V televizi běží kdejaká reklama například na ligu mistrů, ale na ženský fotbal tam pomalu nenajdete ani ukázku.
Když porovnám tu úroveň dívčího gamingu dnes, je tam vidět obrovský rozdíl. Nechci úplně říkat, že dříve ženské týmy byly jen pro reklamu, ale dnes je opravdu poznat, že i dívčí týmy opravdu dřou, tvrdě trénují a jdou si za svým cílem stát se opravdu dobrými hráčkami, vyrovnat se klukům a smazat ten skillový rozdíl. Když jsem začínala já, ženský e-sport byl teprve u zrodu, takže jsem měla možnost vidět ten posun. Snad v budoucnu uvidíme i nějaký profesionální smíšený tým.
Dá se to porovnat váš čas strávený tréninkem s poloprofesionálními českými mužskými týmy jako třeba eSuba nebo eXtatus? Jak ty sama vnímáš rozdíly mezi mužským a ženským hraním?
Ono je dost složité porovnávat to, jak kdo trénuje. Jelikož my jsme například nový tým, tak trénujeme 4x týdne po 4 hodinách spolu a potom každá ještě individuálně hraje i několik hodin sama. Řekla bych, že možná trénujeme i více než kluci, kteří jsou spolu už sehraní. Samozřejmě kluci jsou stále lepší než holky, ale to je tím, že každý má jiný způsob myšlení a vnímání hry samotné. Nejlepší hráčky by mohly konkurovat těm mužským hráčům, ale přece jenom je to týmová hra a není to jen o individuálních výkonech. Odráží se v tom i to zázemí, o kterém sem mluvila již výše. Ono se hned lépe hraje, když jediné, na co se můžete soustředit je hra samotná. Máte smlouvu a nemusíte řešit jinou práci, protože za hraní dostáváte plat. V ženském e-sportu jsou pouze dva profesionální týmy, ale ty nedostávají zas tak velké peníze, aby nemusely například u toho ještě chodit do normální práce.
Myslíš si tedy, že pokud by ženy dostaly stejné zázemí a podmínky jako kluci, mohly by se jim rovnat?
Nemyslím si, že by někdy ženy byly lepší než kluci. Ale snížil by se ten rozdíl, který je stále znatelný. Už dnes můžeme vidět, jak profesionální hráčky dokážou zahrát vyrovnaný zápas proti profesionálnímu mužskému týmu.
Trošku odbočím - jak se cítíš ty jako žena v prostředí plném mužů? Setkala ses někdy s projevy sexismu na internetu?
Ne vždycky je to příjemné. Přece jenom je to stále více mužský svět. Není den, kdy bych neslyšela nějakou narážku nebo urážku na mou osobu a přitom vás ti lidi vůbec neznají. Proto třeba ani na matchmakingových zápasech nemluvím do mikrofonu. Občas je to i tím, že kluci se cítí poníženě, že je zabije holka, tak nám automaticky hned začnou nadávat. Je spousta kluků, kteří nám fandí, ale o to víc je lidí, kteří vám to nepřejí a říkají, že holky jsou jen reklama. Velkou roli tam hraje podle mě i to, že holek to hraje o dost méně, ale dostáváme mnohem více od sponzorů, než průměrný mužský tým.
Myslíš si ty osobně, že je způsob jak tohle odvětví dostat někam ke stavu půl na půl co se genderu týče? Přeci jen na rozdíl například od fotbalu tu nejsou žádné fyzické handicapy.
Ačkoliv holek, které hrají, stále přibývá, z mého pohledu to nikdy nebude padesát na padesát. Celkově holky na počítače moc nejsou. A když k tomu připočtu ještě střílečku, tak to už vůbec ne. Stejně asi tak, jako bychom do soutěže ve vyšívání nedostali dostatek chlapů (smích)
Jak vidíš budoucnost e-sportu obecně? Je kam dál tohle odvětví posouvat? Třeba televize atd?
Jak už jsem řekla, e-sport se stále posouvá. Mluví se například o olympiádě. Dnes už můžeme vidět, jak se e-sport postupně a nenápadně dostává do televize (live stream z turnajů má prima cool – pozn. aut.). Turnaje jsou čím dál vetší a větší. Každý rok přijdou organizátoři velkých turnajů s nečím novým, co vás vždy dokáže jako diváka či hráče mile překvapit (3D projekce atd.) V některých zemích bylo dokonce hraní počítačových her uznáno za sport. Hlavně to pomáhá změnit starší generaci názor celkově na hraní her, protože se o tom už v televizi či novinách nemluví jen negativně. Já sama jsem moc zvědavá, kde e-sport bude třeba za 3 roky.

 

Zdroj fotografií: Osobní archiv Nikol Janečkové

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama