Nvidia kupuje Arm za 40 miliard dolarů
Technologie Článek Nvidia kupuje Arm za 40 miliard dolarů

Nvidia kupuje Arm za 40 miliard dolarů

David Jiránek

David Jiránek

14. 9. 2020 14:28

Dost možná se dočkáme vlastních procesorů od Nvidie

Reklama

Spekulace z posledních dní se potvrdily. Technologický gigant Nvidia odkupuje Arm od společnosti Softbank. Celková cena se vyšplhala na 40 miliard dolarů a Nvidia zaplatí část ve svých akcií a část v hotovosti.

Pro Nvidii to znamená posílení v oblasti umělé inteligence. Arm procesory se krom mobilů a tabletů využívají například v superpočítačích a serverech. Do řadových počítačů je plánuje zakomponovat například Apple.

Firma Arm sice přímo nevyrábí ani neprodává samotné čipy, ale licencuje design a instrukční sady. Jedná se proto zejména o "know-how" hodnotu. Nvidie firmě poskytne své technologie a výměnou za to získá určitý návod na výrobu vlastních procesorů. Tím by Nvidia mohla začít konkurovat například AMD a Intelu.

Nvidia kupuje Arm za 40 miliard dolarů

Nvidia neplánuje měnit otevřené licenční modely Armu. Tudíž se čipy s tímto designem budou vyrábět a prodávat prakticky beze změny. Celkově jde spíše o investici do budoucna. Arm není moc výdělečný sám o sobě. Nvidii ovšem nabídne skvělé zázemí pro výběr vlastních procesorů. Celý obchod musí schválit ještě úřady a kompletní odkup bude trvat okolo 18 měsíců.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama