Nvidia RTX 4070 oficiálně oznámena. Cenovka je velmi přívětivá
Hardware Článek Nvidia RTX 4070 oficiálně oznámena. Cenovka je velmi přívětivá

Nvidia RTX 4070 oficiálně oznámena. Cenovka je velmi přívětivá

Josef Ventrča

Josef Ventrča

13. 4. 2023 17:30

Konečně se dostane na všechny, co čekají na nové výkonné grafické karty za nižší ceny.

Reklama

Majitelé starších počítačů už nějakou dobu čekají na cenově dostupnější grafické karty, aby mohli své křemíkové mazlíčky vylepšit a dopřát si ty nejlepší zážitky při hraní nejnovějších titulů. Doba jim nyní přeje, a cenovky dosud dostupných produktů stále klesají. Nvidia k tomu přidá rovnou další model série 40xx, a to RTX 4070, za jejíž pořízení nebude nutné nejdřív prodat ledvinu.

Podle tiskové zprávy společnosti Nvidia má být RTX 4070 až 1,7x rychlejší než RTX 3070 Ti. Zároveň ji doporučují zejména hráčům preferujícím hraní v rozlišení 1440p, ačkoliv karta zvládne i rozlišení 2160p (tedy nativní 4K). Vzhledem k nižší ceně, která je 599 amerických dolarů (v přepočtu zhruba 12 700 Kč, v českých e-shopech se však částka pohybuje od 15 700 Kč), se má jednat o ideální komponent pro mid-end sestavy, s jehož pomocí už nebude nutné dělat kompromisy při hraní.

Nový model obsahuje klasické funkce značky Nvidia, jako jsou podpora ray tracingu, DLSS 3 a Nvidia Reflex. Má však pouze 12 GB videopaměti, což někteří fanoušci považují za zklamání. Ale ačkoliv nejnovější PC hry jsou stále náročnější na VRAM, tak tahle hodnota by zatím měla stačit. Nicméně ve srovnání se starší generací se nejedná o výrazný pokrok, a taky těžko nyní předpovídat, jak dlouho bude toto množství paměti dostačující pro hraní videoher bez omezení.

RTX 4070 je výrazně levnější než RTX 4070 Ti (zhruba o 6 000 Kč), která je již na trhu delší dobu.

První recenze

Spolu s tímto oznámením se již objevily i recenze, které se zdají být vesměs pozitivní. Jak však poznamenává The Verge, RTX 4070 není zcela vhodná pro hraní ve 4K, s výjimkou nižších nastavení, a měla by tak být považována jako nejlepší volba pro rozlišení 1440p.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama