Oskar: V Mousesports to byla nejlepší léta mého života
Esport CS:GO Článek Oskar: V Mousesports to byla nejlepší léta mého života

Oskar: V Mousesports to byla nejlepší léta mého života

Daniel Zappe

Daniel Zappe

21. 8. 2019 13:59

Velký rozhovor o Oskarovi, jeho kariéře nebo i o autech.

Reklama

Tomáš "oskar" Šťastný se stal prvním českým, profesionálním hráčem Counter-Strike: Global Offensive. V současnosti hraje za Evropský tým HellRaisers.

Oskar má za sebou kariéru plnou úspěchů. S CSGO začal v roce 2013 v týmu 3DMAX, po dvouroční pauze hrál pár měsíců za Fraternitas. Tím jeho hraní v malém českém rybníčku skončilo. Ještě v roce 2015 přestoupil do HellRaisers, odkud šel pak do největšího německého týmu Mousesports. V Mousesports byl Oskar dlouhé tři roky, vyhrál řadu turnajů, stal se legendou a v roce 2017 se stal šestnáctým nejlepším hráčem světa. O rok později se ale probojoval ještě o dvě příčky výš. V roce 2019 se vrátil do HellRaisers.

Ahoj Tome, vítám tě na Grunexu. Na úvod by si nám mohl prozradit něco o svých začátcích a jak ses vlastně ke Counter-Striku dostal?
Ahoj, tak už je to docela dávno, ale po škole a po hokejových trénincích jsme chodili ke kamarádovi hrát různé hry, i CS. Potom jsem dostal svůj PC a začal na sobě makat, hrál jsem plno her: Call of Duty, Mohaa, Quake, NFS a i CSko, které mě stejně lákalo nejvíc. Měli jsme ve městě kvalitní optiku a vlastní LAN servery od internetového providera, tam hrála půlka města, byla to sranda. Steam jsem si koupil až tak po třech letech a začal jsem to hrotit daleko víc, protože už jsem se dozvěděl o turnajích atp.
Když jsi přestoupil po prvé do HellRaisers, jaké jsi měl pocity, byl jsi ve svém prvním zahraničním týmu, měl jsi třeba z něčeho strach, například z domluvy?
Strach nebyl, bylo to něco nového a já hrál dobře, nebál jsem se ničeho, jen jsem chtěl uspět. A bylo to fajn období, i když trvalo dlouho, než jsme se dostali výš. V Columbusu nám sice nevyšla kvalifikace na major, ale i tak jsme zahráli docela pěkně. A ta domluva... No, člověk se musí nějak učit, já nebyl rozený anglický mluvčí, ve škole se mi nedostalo tolik učiva, kolik se asi dostává teď, ale makal jsem na sobě.
V HellRaisers jsi nabral neskutečnou formu, přestoupil jsi do Mousesports, kde jsi zažil asi nejlepší roky své dosavadní kariéry, jak by si shrnul tyhle tři roky v německém týmu?
No byla to horská dráha, jednou jsem se nechal benchnout, protože se mi nelíbil systém toho teamu, bylo to stavěné na jedné osobě. Původní coach mě taky moc nezainteresoval, takže jsem byl prostě hozený do rozbouřené řeky a to jsem nechtěl. Mám rád, když to, co dělám, má smysl, tak jsem se stáhl. Jak říkáš, pak jsem se vrátil a začal znovu a byly to nejlepší léta mého života. Aspoň prozatím. Dalo mi to hrozně moc zkušeností a já vyrostl v kvalitního hráče. Vyhráli jsme turnaje, byli jsme top2 na světě, já se umístil jako top16 a top14 hráč v letech 17 a 18 a určitě to mohlo být i lepší. Třeba se mi naskytne znovu taková možnost.
Jaké máš cíle do konce tohoto roku?
Teď odehrát dobře major a zajistit si budoucnost, kdo bude můj tým, za koho budu hrát. Mám v hlavě hodně otázek, takže potřebuji čas a uvidí se.
Máš na svém kontě řadu trofejí, jaké si vážíš nejvíc a jakou trofej bys chtěl ještě získat?
Nejvíce si vážím výhry na ESL One New York a určitě bych chtěl jednou vyhrát major, třeba v Kolíně nebo v Katovicích.
CSGO má neustále i po tolika letech obrovskou eSport základnu, čím si to vysvětluješ?
Je to týmová hra, lidi navazují kontakty, hra dává smysl a lidi to baví. Není to pokaždé to samé, každé kolo ti dá něco jiného.
Pokud bys měl přestat hrát profesionálně Counter Strike, přemýšlel jsi o častějším streamování? Nebo bereš stream pouze jako koníček?
Až přestanu někdy hrát, tak bych uvažoval o tom, že bych nějaký tým mohl trénovat. A určitě bych se vrhl na stream, to mě bavilo, ale čas se nedá natáhnout, takže to teď prostě nejde. Ale uvidíme co se naskytne, co mě v životě čeká.
Před pár měsíci jsi hrál dost aktivně se Spajkkem PUBG, jsi v něm lepší než v CS:GO?
To bych neřekl, je to jiná hra, má to jiný cíl. Bavilo mě u toho chillovat, bylo to něco jiného. Takže jsem to spíš bral jako takový herní relax.
Jak to máš s hokejem? Prozradíš nám svůj příběh?
Od malička, asi od čtyř nebo pěti let, jsem hrál hokej. Za Klášterec i za Kadaň. V osmé nebo deváté třídě jsem skončil, zkusil jsem fotbal, to mě moc nebavilo, tak jsem se vrátil k hokeji, zlomil si na dvakrát kotník, přetrhal vazy a skončil jsem nadobro. Pak jsem chtěl hrát florbal za Kadaň, nebylo místo v poli, tak jsem šel chytat a hned na prvním tréninku jsem si vyhodil rameno. Takže jsem radši zůstal u CSka. Teď rekreačně hraji ping pong, badminton a tenis. To mě baví.

Oskar: V Mousesports to byla nejlepší léta mého života

 

Máš nějaké vysněné auto?
Mám a už ho i vlastním, vlastně nevlastním. Chtěl jsem vždy BMW M5, ale zatím jezdim v BMW 530d. Chybí mi u toho ten zvuk, takže až si zařídím svůj dům podle svého, pak investuji do auta a možná upgraduju.
Co nějaké další záliby mimo PC?
Jak jsem psal, pálkové sporty, rád plavu, trávím čas s rodinou, kamarády. Nerad něco hrotím, takže vše v chillu.
Je něco, co by jsi chtěl vzkázat fanouškům nebo čtenářům?
Jo, že mi v určitých chvílích dodávali sílu a dali mi dobrou podporu. A prostě jim patří velký děkuji. Bez nich bych nebyl, tam kde teď sem.
Moc ti děkuji za rozhovor, přejeme ti do budoucna hodně štěstí!

Sledujte Oskara na sociálních sítích:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama