Podívejte se na ukázky potenciálu augmentované reality
Technologie Článek Podívejte se na ukázky potenciálu augmentované reality

Podívejte se na ukázky potenciálu augmentované reality

Filip Němeček

Filip Němeček

29. 6. 2017 17:46

Vývojáři začali používat nový ARKit od Apple a výsledky jsou skvělé.

Reklama

Podívejte se na ukázky potenciálu augmentované reality

Apple začátkem měsíce udělalo první kroky směrem k augmentované realitě (AR). Oproti té virtuální kombinuje ta augmentovaná skutečný svět, do kterého přidává virtuální předměty. Gigant stojící za iPhone, počítači Mac a dalším hardware uvedl „pouze“ vývojářský balíček ARKit, ale vývojáři už experimentují a první výsledky vypadají skutečně dobře.

ARKit je venku chvíli, není finální a tvoří v něm zatím hlavně nadšení jednotlivci. Přesto výsledky nevypadají vůbec špatně. Níže najdete vybrané výtvory, které se zatím objevily.

Možná jste zahlédli raketu Falcon 9 od SpaceX, která dokázala vynést náklad do vesmíru a pak to celé znovu zopakovat. Jeden z nadšenců si takové přistání Falcon 9 na speciální loď zpracoval pomocí ARKit.

Zatímco raketa slouží hlavně pro pobavení, nechybí ani praktická využití. Tím je třeba měření vzdálenosti. Vykouzlit můžete virtuální metr či prostě vybrat dva body a nechat si zobrazit délku. Není to přesné na milimetry, ale na první verzi funguje dost dobře.

Nechybí herní ukázky, WorldInvaders je zpracování populárního Space Invaders ve skutečném světě, v tomto případě v kanceláři. Okolo vás poletují mimozemští nepřátelé a vy je musíte likvidovat.

Minecraft je už několik let fenomén a samozřejmě nesmí chybět mezi prvními ukázkami AR.

Řadíte se mezi fanoušky letectví? Co si takto před domem prohlédnout FK 23 Bantam – letadlo, které bojovalo v první světové válce.

Dění okolo augmentované reality a hlavně ARKitu budeme nadále sledovat a o důležitých novinkách vás informovat. Oficiální debut si ARKit odbyde společně s vydáním iOS 11 tento podzim. Tak doufáme, že třeba Apple vytvoří vlastní AR aplikaci. Požadavkem ARKit aplikací je právě iOS 11, pokud byste si chtěli novinky zkusit před vydáním, budete muset stáhnout betu nové verze systému. AR aplikace mají fungovat na zařízeních s čipsetem A9 a A10 - iPhone 6S a výš (včetně SE).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama