Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech
Esport CS:GO Článek Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech

Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech

Michael Douša

Michael Douša

23. 10. 2021 17:43

Pouze pět CS:GO profíků bojovalo na všech Majorech, kdo jsou?

Reklama
Pouze pět CS:GO profíků bojovalo na všech Majorech, všichni alespoň jeden vyhráli. Mají tentokrát šanci dosáhnout další korunovace?

CS:GO má Majory už od roku 2013. Od té doby se odehrálo celkem 15 takto velkých turnajů, s tím, že ten poslední bude zatím opravdu největší - PGL Major Stockholm si pro hráče připravil odměny v celkové sumě 2 miliony dolarů spolu s možností zapsat se do historie CS:GO. Do PGL Majoru bylo hráčů, kteří měli své jméno na každém z Majorů, celkem šest. Na PGL ovšem neuvidíme Danyla "Zeus" Teslenka, který dříve hrál za NaVi a Gambit.

Richard "shox" Papillon

Shox má z tohoto seznamu nejkratší seznam Major vítězství, a to konkrétně jedno jediné. To si vystřílel na DreamHack Winter 2014 v Jönköpingu, kdy si díky kontumačnímu vítězství proti fnatic (kteří právě na tomto turnaji použili kontroverzní, posléze uznán za nelegální, olofboost) vystříleli francouzští LDLC postup až do finále, kde porazili NIP 2-1. Od té doby jsme ho v play-off mohli vidět pouze dvakrát, jednou v Katowicích v roce 2015, podruhé pak na ELEAGUE Majoru v Bostonu v roce 2018. Letos má ale šanci na play-off mnohem lepší, ba naopak, někteří mu věří, že si právě letos přihraje svůj druhý Major titul. Ve Vitality po boku Mathieu "ZywOo" Herbauta vypadají, že mají dostatečnou formu na to, aby zabojovali o opravdový vrchol letošního CS:GO, otázkou je, jestli jim cestu nepřekazí Ukrajinec Alexandr "s1mple" Kostyljev. 

Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech

Photo credit: ESL

Olof "olofmeister" Kajbjer

Výše zmiňovaný Švéd ovšem také má ještě co říci. Po svých dvou vítězstvích na ESL One Cologne a ESL One Katowice dovedl fnatic k prvnímu CS:GO rekordu - jako první dosáhli dvou Major vítězství v řadě. Olofmeister pouze jedinkrát nedosáhl na play-off, a to s FaZe na StarLadder Berlin Majoru před dvěma lety, tentokrát ovšem FaZe vypadají opět ve své kůži s poněkud obměněnou sestavou. Ačkoliv strávil několik měsíců ve FaZe na lavičce, nový kapitán Finn "karrigan" Andersen obrátil kurz nastavený předešlým kapitánem Marcelem "coldzera" Davidem, kterého z týmu poněkud promptně vystrnadil. Výsledky evropského mixu pod americkou organizací se ovšem v posledních měsících hodně zvedly, očekávání na play-off tak jsou mnohem víc, než nenulová.

Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech

Photo credit: ELEAGUE

Nicolai "dev1ce" Reedtz, Peter "dupreeh" Rasmussen a Andreas "Xyp9x" Hojsleth

Bystrý čtenář nejspíš bude protestovat proti sdružení těchto tří hráčů pod jedinou kategorii, když hrají v odlišných týmech, jejich historie je ovšem do značné míry společná. Všichni tři se na svém prvním CS:GO Majoru, DreamHacku v roce 2013, ukázali v barvách Copenhagen Wolves, poté pokračovali spolu do Dignitas a TSM, načež si společně založili Astralis. Zatímco dupreeh s Xyp9xem zůstali značce Astralis věrni, dev1ce nejspíše ztratil v týmový projekt důvěru a přesunul se pod švédské Ninjas in Pyjamas. Spolu ovšem zvítězili celkem na čtyř Majorech, což je prozatímní CS:GO rekord, který nejspíš jen tak nepadne. Poprvé se ukázali ještě s tehdy 18letým Markusem "Kjaerbye" Kjaerbym na ELEAGUE Atlanta 2017, poté ovšem odešlo štěstí na PGL Majoru v Krakově a na ELEAGUE v Bostonu ani nedosáhli play-off. Tehdy týmu odešel i Kjaerbye, na jehož místo přišel Emil "Magisk" Reif. Šťastný to výběr pro dánskou sestavu.

Poslední Mohykáni: Pětice, která hrála na všech Majorech

S Magiskem dosáhli dánští střelci tří Major vítězství v řadě, a to na FACEIT Majoru v Londýně, IEM Katowice 2019 a StarLadder Majoru v Berlíně. Tentokrát jsou ovšem na odlišných stranách a vítězové mohou být jen jedni. Dost možná se také dočkáme alespoň dvou těchto hráčů pospolu naposledy. Předpokládá se totiž, že dupreeh se v Astralis neohřeje o moc déle, i tak ho ovšem dánská organizace pověřila náročným úkolem - přinést čtvrtý Major titul v řadě domů. Na play-off si oprávněně mohou věřit, vítězství už ovšem není tak jisté. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama