Pozitivní vyhlídky pro Heroic. Očištěni, ale za jakou cenu?
Esport CS:GO Článek Pozitivní vyhlídky pro Heroic. Očištěni, ale za jakou cenu?

Pozitivní vyhlídky pro Heroic. Očištěni, ale za jakou cenu?

Michael Douša

Michael Douša

20. 10. 2021 16:19

Heroic mají to nejhorší za sebou, jak to s nimi bude dál?

Reklama
Skandál týkající se cheatujícího hráče a pozdějšího kouče Nicolaie "HUNDEN" Petersena je už snad u konce.

Fanoušci dánské sestavy Heroic museli projít značně složitým obdobím, které nepopiratelně mnoho z nich odradilo od fandění právě této sestavě. Kdyby ale šlo jen o fanoušky, měli by Heroic situaci ještě docela lehkou. Horší je skutečnost, že přišli i o všechny své sponzory. Poslední rozhodnutí ESIC už je ovšem finálně očistilo, vrátí se tak Dánové s nadcházejícím Majorem úspěšně do normálu?

Tato otázka nemá příliš jednoduchou odpověď. Hráči ve snaze očistit jak jména svá, tak jméno své organizace, vydali oficiální video s názvem "Our Story", v němž popisují události doprovázející HUNDENovo zneužití coaching bugu ze svého pohledu. Ve videu vystupuje současné Heroic trio, Casper "cadiaN" Møller, Martin "stavn" Lund a René "TeSeS" Madsen, a také bývalý Heroic hráč Johannes "b0RUP" Borup. Jediným, kdo z původní Heroic pětice chybí, je Nikolaj "niko" Kristensen, a to z dobrého důvodu. Ten totiž jako jediný o HUNDENově podvádění věděl, ESIC se ale rozhodl ho potrestat velmi mírně.

I to má své odůvodnění. Niko trpí Aspergerovým syndromem a ADHD, což podle odborných poradců ESIC může "významně ovlivnit jeho schopnost rozeznání dobrého a zlého, dělání vlastních hodnotových rozhodnutí, a komunikaci v běžném slova smyslu." Kvůli tomuto niko závisí především na lidech, kterým opravdu vážně věří, a pro jeho smůlu, takovým člověkem byl i HUNDEN, jeho mentor a někdejší spoluhráč. ESIC prokázala, že HUNDEN záměrně zneužíval nikovu důvěru ve svůj prospěch.

Pozitivní vyhlídky pro Heroic. Očištěni, ale za jakou cenu?

Niko, Photo credit: Adela Sznajder, DreamHack

Niko byl tak přinucen věřit, že se jednalo o bezvýznamnou, humornou věc, o níž věděli i jeho spoluhráči. Jakmile to ale niko řekl spoluhráčům, ukázalo se, že to taková prkotina není. Konfrontovali proto HUNDENa, který slíbil, že už to znovu neudělá, čemuž podle svých slov "neměli věřit."

I proto si niko odnese jen velmi mírný trest, a to veřejné pokárání, podmínku, povinnou účast na dvou rozhovorech s ESIC komisařem a minimálně jeden patnáctiminutový hovor měsíčně s ESIC komisařem alespoň po dobu půl roku, aby bylo možné ověřit jeho porozumění ESIC Programu Integrity a případně pomoci mladému hráči s jakýmikoliv problémy, se kterými by se mohl potýkat. 

Pozitivní vyhlídky pro Heroic. Očištěni, ale za jakou cenu?

HUNDEN ještě jako hráč MAD Lions, Photo credit: Stephanie Lindgren, DreamHack

Co se ovšem Heroic jako organizace týká, ačkoliv veřejně bylo jejich jméno očištěno, na jazyku zůstává trpká pachuť. Značně nejasná role organizace v celém skandálu jim tak mohla zasadit smrtelnou ránu, co se udržitelnosti celého konceptu organizace týče. Jejich stránka se sponzory je prázdná a pokud nebudou vyhrávat jeden turnaj za druhým, není úplně pravděpodobné, že bude moci organizace fungovat bez vnějších finančních toků. Na druhé straně, organizace nemůže být úplně očerněna, protože v části příběhu jsou sami oběťmi, a to ve věci poskytnutí jejich interních strategií týmu třetí strany, čehož se HUNDEN dopustil před IEM Cologne.

Na video hráčů se můžete podívat níže, jak si ale Heroic poradí s finanční stránkou věci zůstává ve hvězdách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama