Pro Intel Kaby Lake nepotřebujete novou základní desku
Partnerský obsah Článek Pro Intel Kaby Lake nepotřebujete novou základní desku

Pro Intel Kaby Lake nepotřebujete novou základní desku

Filip Němeček

Filip Němeček

2. 3. 2017 18:49

Nové čipsety toho moc nepřináší a starší bezproblémově zvládnou Kaby Lake.

Reklama

Nejnovější generace procesorů od Intelu s sebou tradičně přinesla nové čipsety. Ty ale nejsou nutnou podmínkou pro nové CPU a klidně můžete sáhnout po starším modelu.

Intel nabízí čipsetů hned několik pro každou generaci, my se ale podíváme na Z170 vs. Z270. „Zetkové“ jsou díky podpoře přetaktování a dalších technologií vhodné pro použití v herních strojích. Čipset Z170 přišel na trh pro procesory Skylake. Aktuální architektura Kaby Lake, ale představuje pouze drobná zlepšení a navíc používá stejnou patici (LGA 1151).

Zachování patice tedy znamená, že pro nový Kaby Lake procesor můžete klidně použít svoji starší desku s čipsetem Z170. Maximálně se může stát, že bude třeba provést update BIOSu, což je dneska velmi jednoduchá procedura a výrobci poskytují snadné nástroje pro provedení.

Pro Intel Kaby Lake nepotřebujete novou základní desku

Každopádně před koupí Kaby Lake procesoru a základní desky Z170 bychom doporučovali, vyhradit si pár minut a na internetu zkontrolovat, že je vámi vybraná deska s Kaby Lake 100% kompatibilní.

Proč tedy vlastně nevzít rovnou Z270 nebo některý jiný aktuální čipset? Třeba protože už desku máte a chcete pouze nový procesor. Navíc cenově vyjdou starší desky levněji (později si ukážeme konkrétní příklad) a dá se čekat, že budou brzy na cenách ještě klesat.

Technické rozdíly mezi Z170 a Z270 jsou pro většinu zájemců nepodstatné. Z170 umí maximálně DDR4 paměti s frekvencí 3733 MHz v OC módu, jeho novější sourozenec zvládne 4133 MHz, pořád jste ale vysoko nad „běžnou“ frekvencí.

Z270 oproti svému předchůdci umí technologii Intel Optane, což mají být nová a rychlá SSD úložiště pro PCIe sloty. Zatím se ale neprodává a očekáváme vysoké ceny.

Je čas na konkrétní příklad. MSI už v říjnu minulého roku oznámilo podporu Kaby Lake na všech svých deskách s čipsety 100-Series, do kterých spadá právě Z170, B150 a další. Základní deska SLI PLUS s čipsetem Intel Z170 od MSI vás vyjde na 3600 Kč. Naopak za MSI SLI PLUS s čipsetem Intel Z270 dáte okolo 4360 Kč.

Podobná situace jako Z170/Z270 platí u čipsetů H170/H270 a B150/B250. Pojďme se podívat na desky od Gigabyte. Výrobce stejně jako MSI přinesl Kaby Lake podporu v říjnu minulého roku pro starší čipsety. Nejlevnější H170 deska od Gigabyte se dá sehnat za zhruba 1700 Kč, nejlevnější H270 vás potom vyjde na 2930 Kč.

Ať máme příklady kompletní, tak zbývá dvojice čipsetů B150/B250. Desku s čipsetem B150 můžete mít od ASRock za 1600 Kč, nejlevnější B250 prodává stejný výrobce za 2325 Kč. Opět tak můžete jako u předchozích čipsetů ušetřit několik stokorun.

Dá se namítnout, že novější deska může mít vylepšený design, ale sáhnutím po starší můžete ušetřit několik stokorun a jak jsme si ukázali výše, prakticky o nic důležitého nepřijdete. Třeba se vám navíc podaří najít jiný model, kde je cenový rozdíl ještě větší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama