[PUBG] Profesionální hráč a streamer PiXeL1K hodnotí sezónu
Esport PUBG Článek [PUBG] Profesionální hráč a streamer PiXeL1K hodnotí sezónu

[PUBG] Profesionální hráč a streamer PiXeL1K hodnotí sezónu

Vojtěch Mikulec

Vojtěch Mikulec

29. 12. 2019 18:00

PiXeL1K hodnotí sezónu jak e-sportu, tak i co se týče gameplaye PUBG.

Reklama

Miloslav "pixel1k" Feik je profesionální hráč PUBG českého týmu Inside Games. Má za sebou sezónu bohatou na menší kvalifikace i na velké turnaje mezinárodního rozměru. Kromě toho také streamuje na Twitch.tv a nám poskytl rozhovor, který si můžete přečíst níže.

Ahoj pixel1ku, rád bych se tě ze začátku zeptal na pár otázek ohledně tvé e-sport kariéry. Jak bys ohodnotil svůj rok 2019 v PUBG? Které body bys z tohoto roku vypíchl nejvíc?
Ahoj, tak samozřejmě rok 2019 byl pro mě zatím rokem nejlepším. Podařilo se nám hned na začátku dostat do druhé nejvyšší evropské soutěže, postoupit na první evropskou LAN akci po boku těch nejlepších evropských týmů jako jsou Team Liquid a FaZe (Kick-off Cup), vyhrát PlayZone Challenge a naposledy se pokusit o postup do nejvyšší ligy (PEL Promo P3).

[PUBG] Profesionální hráč a streamer PiXeL1K hodnotí sezónu

Měl jsi v tomto roce naopak nějaké neúspěšné turnaje, které bys nejraději neabsolvoval?
Samozřejmě, hlavně tedy ty, které jsem nezahrál nejlépe. V průběhu roku byly mé výkony jak na houpačce - jednou nahoře a pak zase dole. Zejména v první polovině roku se mi nedařilo hrát úplně nejlépe a povětšinou jsem byl hráčem s nejnižším počtem killů a poškození z našeho týmu. Posléze se mi podařilo nabrat sebevědomí a s novým strojem od LYNXu to začalo konečně ''lepit''.
Na začátku prosince ses zúčastnil Niceboy ORYX Squad Cupu, na kterém jste společně se svým týmem dominovali. Našli jste s Nowikkem, Odstřelovačem a Freekillem ideální sestavu, se kterou se budete zúčastňovat i dalších turnajů u nás na Grunexu?
Do tohoto turnaje jsme se kvalifikovali s oběma hráči, které jsme v té době zkoušeli. Bylo mi tedy blbé jednomu z nich říct, že nehraje. Naše sestava pro další Grunex turnaje je: PiXeL1K, Odstrelovac, Zampeek a někdo - ještě nevíme kdo.
Chvíli poté - také v prosinci - ses zúčastnil v Chorvatsku turnaje o 10 000 eur, kde jste s parťákem Nowikkem skončili na 12. místě a odnesli si 200 euro z turnaje. Z 32 týmů je to pěkný výsledek, ale jaké momenty v turnaji vás s Nowikkem poslaly níže do tabulky a tím dále od vyšší odměny?
Řekl bych, že první hra a pak poslední dvě. První hru jsem musel po své smrti při rotaci odejít, jelikož by mohl mrtvý hráč podvádět koukáním do monitoru ostatních hráčů. Nowikk byl na to tedy sám a bohužel jsme si z této hry moc bodů neodnesli. Pak zde jsou tedy poslední dvě hry, kdy jsme dostali doslova vycampeno od dvojic hráčů, kteří si zalezli do jedné budovy a pouze čekali na nějakého chudáka, který jim naběhne před hlaveň. 
Byla pro vás na tomto turnaji velká konkurence?
To bych zrovna neřekl, ale duo formát v kombinaci s nevybalancovanou lobby a RNG faktory je prostě zlo. 
Zúčastnil ses i bitvy národů GLL pod vedením generála spajKKa. Připadal ti formát B07 a 32 členné týmy jako dobře hratelný? Co bys změnil?
Bohužel je za mě 32v32 formát jeden z nejhorších možných formátu pro Nations Cup a popravdě bych snad radši viděl i Deathmatch. Pro moje uspokojení by to musel být klasický 4x16 turnaj, který si můžeme všichni pamatovat z prvních dvou Nations Cupů. 
V bitvě národů jste Česku zajistili 3. místo v Evropě, což je skvělý výsledek. Věřili jste si po zametení s Finskem na výhru proti Německu? Co se nepovedlo?
Popravdě jsem ani nijak zvlášť nevěřil, že porazíme Finsko natož Němce. Naší hlavní slabinou byla podle mého komunikace. 
Čekají nás velké změny a šanci dostanou i menší týmy přes kvalifikace po celý rok. V roce 2020 se také budou konat 4 velké turnaje (3x PGS a PGC), co si o těchto plánech myslíš? Vidíš to jako výhodu? Pro koho to bude výhodné a pro koho ne?
Rozhodně je to krok kupředu. Ligy umožňovaly předním týmům si zajistit jejich působení na scéně skoro po celý rok, ovšem týmy mimo tento okruh měly smůlu. Hodně hráčů tedy z důvodu absence turnajů a motivace přestalo hrát a registrovaných týmů s každou kvalifikací do těchto lig pouze ubývalo. Přeci jen čekat 3 měsíce na to, aby díky jedné malé chybě mohli čekat znova... to se prostě nikomu nechce. 

Tento systém tedy umožní novým týmům se dostat na scénu a ostatním organizátorům turnajů zkusit nějaké větší projekty, jako bývala GLL Squad liga.

Velké plus je to tedy pro malé organizace, které se mohou na těchto turnajích zviditelnit a případně posléze prodat sekci nebo jednotlivé hráče nějaké větší organizací.

Velké mínus zas pro velké organizace, které nevlastní to nejlepší v Evropě, jelikož nyní bez úspěchu již nemají skoro žádnou jistotu, kterou jim v roce 2019 nabízela PEL liga, poněvadž z ní vypadly vždy pouze 4 týmy. 
Plánuješ se aktivně zúčastňovat kvalifikací na tyto turnaje, případně turnajů samotných?
Ano, určitě se zúčastníme všech kvalifikaci na hlavní turnaje a případně i nějaké vedlejší, pokud budeme moct. 
Komunita PUBG vidí tyto změny tak, že příští rok bude PUBG e-sport velmi volatilní. Máš to stejně?
2020 bude pro PUBG buďto záchranou nebo totálním fiaskem a tudíž i koncem. 
Bohužel, teď ke konci roku a hlavně po skončení PGC 2019 ukončilo mnoho velkých týmů spolupráci s PUBG. Začalo to týmem Cloud9, následoval NRG, Lazarus a před pár dny Reciprocity a Tempo Storm. Čemu to přisuzuješ?
Hlavní problém bude komunikace, jelikož nikdo nic neví a PUBG mlčí. Bojí se vše z důvodu jakéhokoliv úniku informací sdělit a organizace se bojí. Toto se týká tedy hlavně EU organizací, jelikož v NA za to může i malá sledovanost, jelikož zde prostě PUBG není až tak populární. 
Společně s odcházením týmů z PUBG scény se po PGC 2019 uvolnilo i plno míst v týmech po hráčích, kteří byli oznámení jako tzv. „free agents“, např. Kaymind, Nerf z Genesis, Sambty z Team Liquid, Gustav z TSM nebo Adouz1e a Pokamolodoy z Na‘Vi. Co si myslíš o odchodu hráčů z těchto velkých týmů?
Většina stále zůstane na scéně a změny sestav jsou mimo sezónu něco zcela normálního.
Rád bych se zeptal na nějaké otázky ohledně hry PUBG jako takové. Není novinkou, že PUBG se už od otevřené bety pere s různými bugy a optimalizací. Podle mě se optimalizace o dost zlepšila, ale některé bugy se stále neopravují nebo vychází nové. Jaký máš názor na současný stav hry v porovnání s tím, jak to bylo? Řekl bys, že se PUBG posouvá správným směrem?
Dva kroky kupředu a jeden a půl dozadu. PUBG si prostě musí projít všelijakým svinstvem, aby se dostalo do stavu, který chceme my hráči. Samozřejmě jejich cílová skupina nejsou kompetitivní hráči z Evropy, ale spíše casuálové z Asie, jelikož pravě tam má PUBG jednu z největších hráčských základen. 
Nedávno byl v rámci PUBG Labs představen nový ranked mód. Jako profesionální hráč, jak jej hodnotíš v aktuálním stavu? V jaké podobě bys jej uvítal na live serverech?
Bohužel pouze testovali "rating systém" nikoliv matchmaking systém, takže stále hráč z nejvyšší divize potkává hráče z té nejnižší. Můžou si to tedy nechat klidně jen na test serverech, dokud tedy k rating systému nebude přidán i funkční matchmaking systém. 
V PUBG Labs jsme byli obdarování novými kluzáky. Viděl jsem pár tvých highlightů z fly-by zabíjení protivníků. Je u tebe tento vertikální rozměr v PUBG vítán? Změnil bys na kluzácích něco?
Nový mód s kluzáky je zábavný, ale pouze tak na 3 dny. Přirovnal bych to k URFu v LoLku. Každý na něj dychtivě čeká půl roku a posléze ho po 5 hrách nechce ani vidět. Pár věcí bych změnil - hlavně výdrž těchto kluzáků klidně zvýšením o dvojnásobek. 
Co říkáš na používání motorových kluzáků v turnajích mezinárodních rozměrů?
Něco takového nemá v turnajích co dělat, jelikož by to až moc ulehčovalo rotace a hlavně scouting. 
PUBG komunita si čím dál více stěžuje na počet cheaterů v public hrách. Máš s nimi nějaké zkušenosti?
Řekl bych, že je na tom stejně jako CS:GO dříve, když ještě neexistoval Prime Matchmaking. V období slev se prostě utrhne vlna hackerů, která levně nakoupí X kopií a jde si na pár hodin užít. 
Co by podle tebe mělo PUBG udělat pro snížení jejich počtu?
Vylepšit report systém a stále updatovat anticheat, protože hackeři si vždy najdou nějaký způsob, jak ho obejít a pak už jen záleží na tom, za jak dlouho to jsou schopni zarazit. 
Kromě profesionálních turnajů se věnuješ také streamování na Twitchi, je pro tebe streamování zábava nebo spouštíš stream, aby tě diváci sledovali při tréninku?
Pro mě osobně je stream spíše zábavou a možností případně nováčky něco málo přiučit. Píši pouze "nováčci", jelikož turnaje streamuji opravdu minimálně a již pokročilí hráči se již povětšinou nemají co ode mě učit.  
Přemýšlel jsi o přechodu na full-time streamování nebo budeš chtít zůstat i v profesionální sféře?
Jsem silně kompetitivní člověk, takže v profesionální sféře zůstanu až do poslední chvíle. 
Máš nějaké cíle, kterých bys chtěl v roce 2020 v PUBG dosáhnout? (streamování, pro-scéna)
Pouze na pro-scéně a to prorazit ještě více - kvalifikovat se na Major tournament. Samozřejmě zůstávám nohama na zemi a uvědomuji si, že by se muselo stát něco opravdu zvláštního, abychom se tam prorvali.  
Na závěr bych ti rád poděkoval za rozhovor. Máš nějaký vzkaz pro čtenáře Grunexu?
Také bych rád poděkoval za pozvání a vám čtenářům, že jste to dočetli až do konce. Případně pokud by vás ještě něco zajímalo, tak se nebojte zeptat na streamu či Instagramu. 

Streamy PiXeL1Ka můžete sledovat na jeho Twitch kanálu a můžete jej také sledovat na Instagramu. Děkujeme za rozhovor. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama